Anyukák, mi ez a túlzásba vitt "mindentől óvás hozzátáplálásnál" dolog sokaknál?
Akkor én leírom, hogy én miért tartom be az ajánlásokat és miért vagyok parás a témában.
Engem annak idején 2-3 hónapos koromban kezdtek etetni mindenfélével, tehéntejjel is. Anyukám nem akart ezzel rosszat nekem, akkor ez még elfogadott volt. Gyerekkoromban sorra jöttek elő az allergiák mindenféle növényre, tizenéves koromban pedig már ételekre is. Huszonévesen pedig cukorbeteg lettem. Azóta napi 4x inzulint szúrok és egy életre szóló nem egyszerű diétát tartok, mert kb. 20 féle ételre allergiás vagyok. Persze lehet így élni, de okoz nehézségeket. Ettem már 5 csillagos szállodában a szobában májkrémes kenyeret, mert nem tudtam mit enni a flancos étlapjukról. Nagy nehezen kiválsztottam egy görög salátát, majd bármennyire is nevetséges szóltam, hogy ne tegyenek bele paradicsomot, mert allergiás vagyok rá. Mikor kihozták észrevettem, hogy leöntötték szójaszósszal, amit szintén nem ehetek és nem is számítottam rá egy görög salátán. Akkor már nem tudtam mást rendelni, mert már beadtam az inzulin, amire ennem kellett. Így visszamentem a szobába és ettem a bőröndből. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi betegségeim összefüggenek a korai hozzátáplálással. Allergiás vagyok pl. az almára és az őszibarackra, ami az egyik legkorábban adott étel. A korai tejfogyasztást pedig már összefüggésbe hozták a ckorbetegséggel.
Én próbálom megelőzni a gyermekemnél ezeket a betegségeket, ezért betartok mindent, amit most mondanak. Lehet, hogy 20 év múlva más lesz az ajánlás, de én most csak azt tudom tenni, hogy azt csinálom, ami a tudomány jelenlegi állása szerint a legjobb. Nem gondolom, hogy túlzásokba estem, mert elkezdtem kóstoltatni 4 hónaposan, mindent adok, amit kaphat a baba, óvatosan azokat is, amiket én nem ehetek, de semmit nem adok hamarabb az ajánlottnál. Nem értem miért kell pl. 9-10 hónaposnak epret adni, ha másfél éves kortól ajánlják. Attól nem lesz baja, ha nem kap, attól viszont lehet, ha túl korán és a legnagyobb baj, hogy nem azonnal okoznak problémát. Hiába veri a mellét valaki, hogy lám-lám semmi baja a 9 hónaposának az epertől, vagy már 5 éves és semmi baja eddig, pedig sokszor kapott olyat, amit elvileg nem lehetett volna. Igen, eddig nincs baja. És reméljük később sem lesz, de lehet. Nekem is évek múlva okoztak tüneteket az adott ételek.
Most biztos lesz aki azt mondja, hogy ilyen előzmények után megért engem. De nézzetek körül. Rengeteg allergiás, glutén-, tejérzékeny, cukorbeteg ember van. Többszázezerre, millióra tehető a számuk. Szerintem nincs olyan, akinek a családjában nem fordul elő.
Nekem az a véleményem, hogy csinálja mindenki úgy, ahogy jónak látja. Gondolom minden anya a legjobbat szeretné a gyerekének, az is aki félti, esetleg már túlfélti, és az is aki lazább. Szerintem elférünk egymás mellett és reméljük minden kisbabából egészséges felnőtt lesz.
Igazad van! Eleinte én is betartottam a táblázatot (1-et a sok közül..), aztán egyre lazább lettem. De engem nem zavar, ha valaki mindent betart, csak az hogyha ez a dolog szűklátókörésséggel párosul. Tehát azt gondolja hogy ő csinálja jól, és ha valaki kicsit lazábban veszi a dolgokat, akkor már felelőtlen, buta meg egyéb szép jelzőkkel illeti.
Mindenesetre én örülök hogy "megvilágosultam", én legalább nem kapok pánikrohamot, ha nagymama ad neki egy kinder pinguit :D
22-es, a lényeg hogy az ésszerűség keretein belül maradjunk!! Senki nem azt mondja, hogy 2 hónaposan adj neki tojásrántottát... Az allergizáló dolgok idejét szerintem minden felelősségteljes anya betartja.
Pl. arról van szó hogy mondjuk a banánt egyik táblázat 5 hótól írja, a másik 8-tól. Szóval gyakorlatilag mindegy.
Meg a cukormizéria... van aki szerint soha mág véletlenül se adj neki, más meg úgy gondolja hogy nyugodtan lehet mértékkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!