Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért van ez a sok tiltott...

Miért van ez a sok tiltott dolog a hozzátáplálásnál?

Figyelt kérdés
Mi még 1/2-es vagy 1/3-os tejet ittunk, manapság egy éves kor alatt nem engedik adni a babának. Ugyanígy a gluténtartalmú ételekkel. Miért volt nekünk, a szüleinknek jó az, amit most egyenesen tiltanak. Anyukám elmondása szerint nekem már rég készíthetett tejbegrízt, amit én a 9 hónaposomnak nem is adhatok. Nincs, nem is volt allergiás a családban. Jaj és még annyi mindennel így van, de miért?
2012. márc. 29. 20:50
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
57%

Szerintem nagy részt marketing.Sokkal olcsóbb lenne tejet adni a tejet a gyereknek, de akkor mi lenne a tápszergyártó cégekkel???Egyértelmű, hogy ha van tejallergiás a családban, akkor nem nyomom a gyerekbe, de egyébként az egész fel van fújva!

Nem egy embert ismerek, aki születésétől fogva tejet ivott, mert nem volt az anyjának teje, az akkori tápszerek meg veszélyesek voltak.

Na lehet lepontozni...mert tudom, hogy ez lesz! :P

2012. márc. 29. 20:58
 2/18 anonim ***** válasza:
51%

Biztos, hogy jó volt vagy most jó?

Nézz körbe az ismeröseid körében, akár idösebb korban is, fiatalabb korban is. Hány embernek jött elö tej, vagy akármilyen más alergiája. Ezek nem most 1 évesen (habár akkor is lehet)lesz töle alergia hanem majd 40 évesen, vagy 20 évesen.

èn úgy vagyok vele hogy szinte 99%-ban 1 éves korig kell várni az alergiás ételekke, amit kibírok mint anya, nem sürget semmi sem hogy most éppen tehéntejjel itassam, vagy eperrel etessem a 8 hósomat. Miért? mert egy egész élet áll a gyerekem rendelkezésére, hogy tejet vagy akármi más egyen, néhány hét, hónap miatt semmiröl nem marad le, de lehet egy életre megmentem egy alergiától.

èdesanyám mindenre alergiás, habár szerencsére nem ételekre, hanem minden aminek pollenje van, ez azt jelenti hogy évente többször kap ügyeleten injekciót mert fulladásig nem kap levegöt.

Viszont kapásból tudnék a tág ismeröseim köréböl (iskola, falu stb...) 10 embert mondani ai alergiás tejre, lisztre, vagy más dolgokra.

Az alergia iszonyatosan megnyomoríthatja az éltedet, gondolj bele ha semmi de semmi laktózos dolgot nem ehetnél, minden napjaid azzal telnének hogy vásárás közben azt lesed mit ehetsz és csorgatod a nyáladat a legujabb joghurtra, amit csa megkostolni lenne jó, de te nem teheted.

Szóval az én gyerekemnek van egy élet elötte hogy egyen mindent, pár hónap nem a világ.

2012. márc. 29. 21:00
 3/18 A kérdező kommentje:
Dehogy pontozlak le! Teljesen igazad van! Egyébként a tápszerek nem tejalapúak? Vagy rosszul tudom? Akkor adhatnék tejet (igazi tejet) is már a babámnak. És lehet, hogy rosszul tudom, de ha valami probléma lenne, akkor már rég előjött volna a joghurttól, a túrótól, a tejföltől?
2012. márc. 29. 21:03
 4/18 anonim ***** válasza:
62%

De azok is tejalapúak!! :) Ez az egészben a legdurvább.Ha a baba tejallergiás, akkor csak a tápszerből is a speciálisat kaphatja!!Erről ennyit.

Egyébként hallottam olyat is, hogy az ilyen tejallergia paráztatás miatt, egy anyuka 2 éves koráig nem adott a gyereknek semmi tejterméket, és olyan allergiás lett, hogy az hihetetlen.

Egyébként a tejallergiát ki lehet nőni, nem úgy mint a lisztérzékenységet.Egyik évben előadták a nagy okosok, hogy csak 8 hónaposan lehet bevezetni a glutént...na abban az évben megugrott a lisztérzékeny kisgyerekek száma!!Milyen érdekes, hogy következő évben már 4 hónaposan kötelező volt...hm..

Persze a tejjel lehet szórakozni, mert azt ki lehet nőni...

2012. márc. 29. 21:15
 5/18 anonim ***** válasza:
71%
Őszintén szólva nem tudom, miért van már lassan minden tiltólistán, de néha hihetetlen, és sokszor nevetséges már a dolog. Mindegy, hogy étel, ital, játék, stb. minden halálos fenyegetés már a gyerekre nézve. És nem csak a tápszergyártók/játékgyártók és konkurenseik részéről, hanem már dokik és védőnők közé is befurakodott ez a minden halálos és minden elátkozott blabla. A szerencsétlen anyukák meg topognak jobbra aztán balra, mikor kinek hisznek, és persze eközben sík hül*ének érzik magukat. Ahelyett, hogy a hozzátáplálás örömei kerülnének előtérbe (új ízek, szagok, állagok, minden érdekes és izgi), mindenki csak a halálos fenyegetéseket szajkózza... Brrrrr... Allergiára hajlam pedig bárkiben lehet, és bizony mindegy, hogy tápszerrel vagy anyatejjel táplált baba, mikor mivel kezdték a hozzátáplálást, így is úgy is voltak, vannak és lesznek is allergiások. Millió gyerkőcre nem lehet csak 1 sémát ráhúzni, nem lehet teljesen pontosan kijelenteni, hogy ha így táplálja anyuk a babát, akkor biztosan allergiás lesz, ha amúgy táplálja, úgy biztosan nem lesz allergiás, mert mindenki másként működik. Végtére is az orvosok is szinte évente változtatják a véleményüket, hogy akkor most mikor is mit lehetne adni, ez is mutatja, hogy az ő szavuk sem 100%-ban megbízható...
2012. márc. 29. 21:20
 6/18 anonim ***** válasza:
86%

Én ezzel úgy vagyok, hogy annyi minden megváltozott ma már. Lehet hülyét csinálnak belőlünk, sőt biztos. De mikor nem csináltak hülyét az emberből?

Régen nem volt biztonsági gyerekülés, pálinkás kenyérrel altatták a gyereket, textilpelus volt csak vagy még az sem..., szintetikus aromájú Bambit ittak a gyerekek, ami rég megszűnt és még ezer dolog. A hozzátáplálással és a tejjel kapcsolatban miért várjuk, hogy ne változzanak meg az elvek? A zöldségek, gyümölcsök, tejek vajon ugyanolyanok, mint régen? Lehet jobbak, lehet rosszabbak, de biztos, hogy mások.

Az tény, hogy jó sok mindent túlreagálunk, és a reklámok is sokkal nagyobb szerepet kaptak az életben, de igazából mi az ami nem változott meg az elmúlt években? S mi az amit nem próbálnak reklámozni és eladni?

Én nem keresem az okokat. 30 év múlva az én lányom is olyan furcsán fog nézni rám egyes elvekkel kapcsolatban, mint most pl. te kedves kérdező. S nehogy megsértődj, nem bántásból írom, csak ami ma jó, holnap nem biztos, hogy az lesz, és ez így volt jó pár évtizeddel ezelőtt is.

Hogy mivel teszünk jót, nem tudom. De merengni a múltban szerintem tök felesleges.

Mérlegelj, adj azt amit jónak látsz, az anyai megérzéseket helyezd előtérbe.

2012. márc. 29. 21:30
 7/18 anonim ***** válasza:

Olyan nincs,h nem adhatod,ha nem fogadod el a mai irányelveket,ez van,sem a gyerekorvos,sem a védőnő nem tud semmit tenni ellene..a te gyereked, a ti családotok...Én nagyjából tartom a jelenleg használatos hozzátáplálási irányelveket,de nem kapok(már)sikítófrászt,ha anyám pl. tejbegrízt,bundáskenyeret kóstoltat a 11hónapos gyerekemmel.(glutént egyébként jelenleg 4és 7hónapos kor között ajánlják bevezetni)

Amúgy meg nekem is kapott már a gyerek,tejeset,csak mondjuk bébiételben.Szimpla bolti tejet nem erőltetném annyira,szerintem házi tejet fogok neki venni(itt nálunk lehet kapni boltban is,van ilyen tejautomata v mi:D)

Szóval ez egyéni döntés szerintem mindenki részéről,hogy hogyan csinálja,ilyesmit nem lehet megtiltani,irányelveket mondanak a védőnők,orvosok.Az esetek 90%-ában szerintem teljesen mindegy amúgy,mert szerencsére nem lezs baj abból sem,ha korán,abból sem ha későn kapja,csak abban a 10%-ban nem jó lenni.

2012. márc. 29. 22:04
 8/18 xStefix ***** válasza:
100%

Az allergia sajnos már most kezd népbetegség lenni, és mivel ez minden esetben egyfajta immun-alulműködést is jelent, nyilván foglalkozni kell vele, és ha lehet, megpróbálni megelőzni. Az étel-allergiák ugyan csak egy típus, de mivel elég sok keresztreakciót adhatnak más jellegű anyagokkal (pl.többféle növény pollenje), ezért eléggé megkeseríthetik azok életét, akik elszenvedik. Szóval részben ezért a "nagy felhajtás" szerintem.

A megelőzés egyik módja, hogy folyamatosan vizsgálják, mit és mikor szabadna vagy nem szabadna fogyasztani (bevezetni) ahhoz, hogy csökkentsük a kockázatot. Sajna a táplálkozástudomány is ugyanúgy működik, mint az orvostudomány: amit tegnap tudtunk, holnapra túlhaladottá válik, köszönhetően az egyre bővülő és összetettebb tudásnak. Arról nem beszélve, hogy az allergia kialakulásának (mint ahogy pl. a "beteges emberré" válásnak is) rengeteg tényezője van, nem lehet csak egy dolgot kiemelni és felelőssé tenni.

Vagyis, szerintem egyrészt azért jó figyelemmel kísérni, hogy mit mondanak az aktuális ajánlások, mert nem biztos, hogy minden csak az üzletről szól; lehet, hogy néha tényleg a gyerekek egészségének a védelmében ügyködnek. Másrészt viszont nem érdemes/lehet mindent szószerint betartani, mert minden ilyesmi változik. És pont ezért, szerintem se jó abból kiindulni, hogy ami régen jó volt, az ma is jó lesz, mert közben eltelt x évtized, felnőtt egy többé-kevésbé beteg(ebb) generáció, teljesen más életstílusban élünk stb. Természetes, hogy ami nekik még (látszólag) jó volt, az nekünk már nem (biztos, hogy) az.

2012. márc. 29. 22:49
 9/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat, igen hasznosnak bizonyultak! A lényeg, hogy nem szabad szigorúan, napra, percre pontosan betartani a "szabályokat". Mértékkel mindent lehet, s ki milyen elvet vall aszerint táplál.
2012. márc. 30. 03:43
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Már leírtam egy hasonló kérdésnél a véleményemet erről.Az egész hozzátáplálási "trend",egy kísérlet a gyerekkel,ráadásul kifejezetten a tápszer gyártóknak kedveznek vele.Sok gyerekorvost megfizetnek ám,aki tovább javasolja a tápot stb.nekünk is volt egy helyettesítő dokink,amíg a másik betegszabadságon volt,na az is ilyen volt,lecseszett mert a 10 hónapos fiamat joghurttal etettem.Azt hozzátenném fiamat 4 hónapos kora óta hozzátáplálom,7 hónaposan már túrót evett,csirke,nyuszi,pulyka húst.8 hónaposan,vajat,joghurtot,sajtot.9 hónaposan tojássárgáját,kiwit,narancsot.10 hónaposan pedig 1/3tej,2/3 vízes tejbegrízt,akkor krumplipürét amiben volt 1-2 kanál felforralt házitej.Evett már halat, a glutént 5 hónaposan ismerte meg.Lassan megismerkedik a tojásfehérjével is.

A rendes dokim azt mondta az a jó ha a baba szinte mindennel megismerkedik még 1 éves kora előtt,amivel kicsit óvatosabban kell az a méz,füstölt húsok,aprómagvas gyümölcsök,diófélék,és a tojásfehérjével.Ezeken kívül kisfiam szinte mindent eszik.

Nem foglalkoztam ezekkel az idióta táblázatokkal mindegyikbe más van.Pl a kukoricát azért nem ajánlják 2 éves kor alatt mert a baba nem tudja megemészteni,de egy felnőtt sem tudja megemészteni és hasfájást okozhat,ezzel rendben is van várok vele,de egy csomó ételt tiltanak,aztán meg csodálkoznak hogy rengeteg allergiás,érzékeny kisgyerek van.

2012. márc. 30. 10:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!