Anyukák, akik így tesznek/tettek: miért
maradtok/maradtatok otthon 3 évig a kicsivel?
"Európában nagyon kevés olyan ország van, ahol nem kezdenek el valamilyen közösséget látogatni fél/egy napos formában egy-másfél éves koruk után a gyerkőcök. :)"
Németországban tanulok pedagógiai pszichológiát, azért ott se erőltetik a bölcsit. Azért szerintem kicsit túlzás, hogy mindenki bölcsibe megy. Inkább ott is csak az megy főleg, akinek muszáj, vagy anyának "nyűg". Nagyon sokan maradnak otthon akár iskolás kor végéig is a gyerekkel, mert apa fizuja elég.
2013. ápr. 24. 17:35
Nos egyrészt nyilván Magyarországon ez egy általánosan elfogadott dolog. Másrészt, mert megtehetem. És a legfontosabb: én erre a 3 évre mindig úgy tekintettem, hogy soha többet nem lehetek majd együtt ennyit a gyerekemmel. Jön az ovi, iskola, később meg majd ugye alapból nem az én társaságom lesz a legérdekesebb... Már kiscsoportos és boldog vagyok, hogy az első 3 évben együtt lehettünk.
2013. ápr. 24. 18:11
Az én kisfiam most egy éves és már azt érzem, hogy nem vagyok elég neki. Ugy látom én leszek az ellenpélda de mi egyenlőre ugy gondoljuk, hogy megy bölcsibe. Nagyon szereti a gyerekeket , nagyon barátságos. Igaz ez még változhat 2 éves koráig Közvetlen melettünk van a bölcsi, ovi és minden nap oda kell menni a gyerekekhez. Az is igaz, hogy nemtudom mitöl lett ilyen a kisfiunk de ritka barátságos. Remélem nem fogom megbánni!
2013. ápr. 24. 21:17
34/40 A kérdező kommentje:
Pont Németországban tapasztaltam azt (Berlin), hogy a legtöbb nő (bizonyos végzettségi szint fölött) nem marad otthon, csak rövid ideig. A személyes tapasztalataim nagy része egyébként a Skandináv államokból származik, a többi inkább olvasott "tudás".
A saját élmény egyébként biztosan meghatározó nálam. Én 11 hónaposan kezdtem a bölcsit, és imádtam (nyilván elmondásokból tudom), és mindig is ilyen maradtam, minden közösségbe nagyon hamar tudok kontaktolni. Hugi itthoni baba, ő 3 évesen kezdte az ovit, és utálta, végig sírta, szomatizált, kínlódott. Alig járt, mert egy idő után a pszichogén bajok valós testi tüneteket is képeztek. Nyilván kár volna ezt a tapasztalatot axiómává tenni, de sok ilyennel találkoztam.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek! :)
35/40 A kérdező kommentje:
Ja, az anyagiak, valaki említette, hogy No-ban azért maradnak otthon, mert apa fizetése elég.
Nálam, és sokaknál is ez nem a fizetésről szól, attól hála Istennek én is maradhatnék, és nem is igazán dolgozni megyek vissza, hanem klinikai képzésre, ami heti 2 nap, tehát pénz nem jár majd érte. Ez inkább egyfajta "meggyőződés". Ha otthon lennék, és nem lenne munkám, plusz meg is tehetném, akkor azok között a körülmények között is beadnám, csak akkor nem aludna ott egy napot sem.
32-es vagyok. Bár 3 évig velem volt a fiam, nem volt gond az oviba való szoktatással. Sőt, többen is mondták biztos azért szokott olyan szépen be, mert járt bölcsibe. Hát nem. :) Pedig nem egy extrovertált gyerek, ez a megszületésétől fogva látszott. Én hiszem, hogy a beszoktatás javarészt a szülőn múlik. Ha a szülő megfelelően "előkészíti" a terepet, akkor probléma mentesen beszokik akkor is, ha nem volt előtte hozzá szokva, hogy anyát nélkülözze.
2013. ápr. 25. 14:17
36. Még annyit hozzá tennék, hogy engem anyukám kénytelen volt 1 évesen bölcsibe adni. De az alapvetően introvertált természetem a mai napig megmaradt. A ember tudatosan figyelhet arra, hogy legyen nyitottabb (vagy épp próbáljon meg óvatosabb, visszafogottabb lenni), de attól még az alapbeállítódottságunk nem változik és ezen nem változtat, hogy korán vagy később kerülünk bölcsibe/oviba. Ki előbb, ki később, de idővel mindenki szocializálódik. Normál esetben.
2013. ápr. 25. 14:20
38/40 A kérdező kommentje:
Igen, valóban nagy részt kell vállalni szülőként az előkészítésben, ezt én is így látom. Persze, nem minden a bölcsi, nem is hiszem, hogy csak ezen múlna. :)
Svájci gyermekneveléssel foglalkozó szakkönyv külön fejezetet szentel annak, hogy anyukák foglalják el maguk valamivel (hobby, jótékonykodás, 4 órás munka stb...), amikor a gyerek már elkezd valamilyen intézménybe járni, még akkor is ha nincs rászorulva, mert később a szülőnek is nehezen fog menni amikor a gyerek kirepül a családi fészekből. Szóval szerintem ott is tömeges, hogy sokan nem csak 3 évig, hanem örökre otthonmaradnak, ha gyerek születik. Ezért szerintem felesleges leszólni a magyar rendszert, mert máshol a hosszabb otthonmaradás is teljesen elfogadott.
2013. ápr. 25. 14:32
40/40 A kérdező kommentje:
Szerintem végig kihangsúlyoztam, hogy semmit nem akarok leszólni, az ÉN tapasztalaimról, az ÉN véleményemről írtam annak fényében, amit más országokban tapasztaltam. :)
ÉN nem érzem jónak a hosszú otthon töltött éveket, és ÉN nem tudom elképzelni, hogy így tegyek, ettől nem mondanék ítéletet semmilyen rendszerről. :) A differenciák érdekeltek, mert nekem új ez a módszer-rendszer, de ennyi. :)
Kapcsolódó kérdések: