Anyukák, akik így tesznek/tettek: miért maradtok/maradtatok otthon 3 évig a kicsivel?
Azért gondolom másképp, mert máshol szocializálódtam. Gyakorlatilag nincs a világnak olyan része, ahol ennyi ideig maradnak otthon a gyerekkel az anyukák, és bár nem gyermekpszichológus vagyok, soha nem hallottam olyan fejlődéspszichológiával foglalkozó kollégát, aki károsnak vélte volna a bölcsit. Nyilván, a legtöbb magyar állami bölcsőde nincs a topon, de már itt is sok a családi napközi, ahova fél napra is be lehet adni a gyermeket (én is így tervezem, hetente csak két napot tölt majd ott 8-4 között, amúgy 8-12-ig lesz csak). Nekem kizárólag jó tapasztalatom van a korai szocializációval.
Persze, nem egy út van, és én hiszem, hogy nem globálisan jó, amit gondolok, épp ezért tettem fel ezt a kérdést: kíváncsi vagyok, kit mi motivál ennek az útnak a preferelásában.
Mert nekem így a jó és anyagilag megtehetjük.
A lányom heti 3x megy magánbölcsibe délelőttre, ott reggelizik és ebédel, játszik a többiekkel, zenélgetnek stb. Látom, hogy kap olyat a többi gyerektől és a nevelőtől, amit tőlem nem kaphatna meg.
Én ezidő alatt mindent megcsinálok itthon, pihenek is, így a többi időben csak vele vagyok, rá figyelek.
Mindig nagy családot szerettem volna, de sajnos eü-i okokból csak egy gyerekünk lett (a szülés után kivették a méhem). Így a lányommal kiélvezem ezt az időszakot, később egyre kevésbé lesz rám szüksége, nehéz "elengednem".
12es vagyok
Nem rosszindulatból kérdeztem,érdekel.
Úgy gondolom,hogy ha ez a lehetőség adott,ez a 3 év itthon, akkor aki tudja használja ki, csakis jót tehet a gyerekének ezzel. Nem vagyok meggyőződve arról,hogy nem okoz másfél évesen traumát a bölcsi,de lehet hogy ez kizárólag abból adódik,hogy itt élek és ezt látom.17 hónapos a kisebbik gyerekem, el sem tudom képzelni,hogy bölcsis legyen. Egy szót sem beszél, 2szer alszik, imádok vele lenni,sajnálnám...
Persze, félre ne érts, én sem azt mondom, hogy csak így, vagy csak úgy jó. És persze, olyan komplex dolog is... Ha egy édesanya itthon felnőve, élve azt látja, hogy 3 évesen kerülnek közösségbe a gyerekek (persze tudom, hogy addig sem csak otthon ülnek anyák és gyermekeik), akkor adott esetben óriási szorongást okozhat neki, ha másfél éves gyermeket kényszerül bölcsibe adni - mert Mo-n általában erre kényszerülni szoktak a nők, a legtöbbjük otthon marad, ameddig teheti. Nyilván ebben az esetben anya is szorongani fog, ezt pedig tükrözi a gyermek is, ilyen módon az egész többet árt, mint használ. Más édesanya viszont adott esetben eleve arra készül, hogy 1-1,5-2 évesen kezdi a bölcsit a gyermeke, ilyenkor teljesen más a kötődési rendszer alakulása, másra szabják a szülők akarva-akaratlanul, arról nem is beszélve, hogy ahol ez össztársadalmi jelenség, olyannal sem kell megküzdeni, hogy a szomszéd csúnyán néz rád, amikor nyolckor viszed bölcsizni a másfél évesedet.
Én abszolút úgy gondolom, hogy nincs a megoldások között kvalitatív különbség, tényleg csak az érdekel, hogy kit-mi mozgat, elgondolkozik-e más megoldáson is, vagy eleve 3 év babázásra rendezkedik be, kényszer-e neki az otthonlét, vagy döntés. :)
-Mert jól érzem magam itthon,nem hiányzik a munka.(Nem tudom miért,pedig imádtam dolgozni.)
-Megtehetjük,hogy itthon maradjak.
-Tetszik,hogy szabadok vagyunk,kötetlenek,és az eddig itthon töltött 2,5 évnek,minden egyes pillanatát élveztem,az,hogy láthattam,amikor elkezd mászni,lépegetni stb. fenomenális élmény nekem,és egyre jobb,most már beszél.
-Nálunk senki nem járt bölcsibe,se a lányom unokatesói,se senki,ezért kicsit idegenkedtem tőle (tudom nincs miért.)
-Ezek a gyermekévek pikk-pakk elszállnak,ha már kisiskolás lesz,vagy ovis a napok csak úgy repülni fognak (mondjuk most is repülnek,el sem hiszem,hogy szeptemberben 3 éves lesz.)Most még megtehetem,hogy itthon legyek vele,ha én dolgozni fogok,ő iskolás,óvodás lesz,csak délután lehetek vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!