Szeretném olyan anyukák tapasztalatait kérni, akiknek babájuk mozgásfejlődése igen hosszúra nyúlt, mindenféle különleges indok, koraszülés, betegség ellenére. Hol tartotok, meddig tartott egy-egy fázis?
Tudom, hogy volt már hasonló téma az oldalon, de már eléggé réginek tűnik és hála az égnek úgy tűnik Mindenki problémája megoldódott.
Azt érzem, hogy eléggé egyedül vagyok ezzel a dologgal és sokan kérdőn néznek rám, hogy a látszólag tökéletesen szép, egészségesnek tűnő 15 hós kicsi fiam, hogy hogy nem jár még, sőt még mászni sem kezdett el.
Szóval, mint említettem 15 hónaposak leszünk egy hét múlva. A szülés császármetszéssel történt a 39.hétre, a baba 10/10-zel és 3580g/54cm-rel látott napvilágot. Izomtónus zavart nem állapítottak meg. Még csak be sem sárgultunk. A császármetszésre azért volt szükség, mert toxémia gyanús voltam. Lábam dagadt,vérnyomásom magas volt.Vizeletben fehérje nem volt,placenta gyönyörűen működött-szinte végig. Az utolsó pillanatban hirtelen az egekbe szökött a vérnyomás és akkor már megjelent a fehérje is a vizeletben. Ezt követően született meg a kisfiam - elvileg mindenféle komplikáció nélkül.
Mindezt azért írtam le ennyire részletesen, mert a Dévényes konduktorunk szerint mindenképp lehetett valami minimális oxigénhiány, ami előidézhette a jelen állapotot, vagyis, hogy kisfiam mostanra már nagyjából fél éves elmaradásban van, a nagyátlaghoz képest.
Amúgy 6 hónapos kora óta járunk Dévény-tornára, egy-két kisebb megszakítással.Lassan viszont kezdem a türelmem elveszíteni. Arra gondoltam, hogy ez a "masszázs" kicsit meggyorsítja a folyamatokat, ám nálunk, minden csak nyúlik, mint a rétestészta.
A kicsim 6,5 hósan kezdett átfordulni a hátáról a hasára, majd ezt tökéletesítette kb.7,5hósan. Ez idő tájra tehető, hogy kúszni kezdett, de csak körbe-körbe maga körül.10 hónaposan kezdett kúszogatni, amolyan féloldalasan. Ez gyorsult kicsit, de sokáig semmi extra. Nagyjából 2- 3 hete kezdte el a felülést,amit most a legjobban szeret. Előtte kicsivel kutyázni kezdett. Mostanra a kúszás tökéletes "tengerész-gyalogsági" cserkelésre váltott..
Még annyit, hogy egy vidám, kedves, nagydumás baba. Érdekesség, hogy 6 hósan volt 9 kg. Most 15 hósan 10,5 és kb.83 cm.
Bocsi, ha hosszú voltam...
szia. nem olvastam el a hozzászólásokat olyan sok van :)
igaz nekem koraszülött volt a lányom,2 hónappal született hamarabb, de súlyosan hypoton. én nekem sem javasolták a dokik, magamtól vittem el 4 hónaposan dévényeshez aki mondta hogy bizony nagy bajok vannak. 16 hónapos koráig dévényre járt, közben 8 hónapos korától 2 éves koráig HRG vizi gyógytornára is.egy éves kortól korai fejlesztőbe, ahová még jár jún végéig, pedig augusztusban lesz 3 éves. persze nekünk szerencsénk volt mert egy éves korra szinte behozta lemaradását, 14 hónaposan kezdett önállóan járni, szellemileg is 15 hóanposan behozta társait.
de nem is ez a lényeg, hanem amit írni akarok. a HRG vizi gyógytornát próbáltátok már? lehet hogy már arról is írtál, mint ugye írtam nem olvastam a hozásszólásokat. kérdezz rá ha még nem ajánlották, nélunk a dévénnyel szinte csodát tett a lányomnál. sok babát hordtak erre a vizi gyógytornára, akik késve mozogtak, akik nem beszéltek, akiknek bármiféle betegségük, fogyatékosságuk volt és csak jókat hallottam erről a kezelésről. s nem utolsó sorban a babák zöme is szerette a vizet :)
az meg érthető hogy kicsit "bánt" hogy más babája olyan über ügyes, de ne foglalkozz velük. a te babád is ügyes a maga kis ütemében és ha nincs nála kóros betegség, hidd el, felnőttként már senki nem fogja megmondani hogy később indult el :)
SZia Kedves Utolsó!
Persze, hogy ajánlották, főként a sima vizeskedést-úszást. De sajnos nagyon "macerás" a fiam és ő az a kivétel, aki végigüvöltené az egészet. A TSMT-s felmérésen is csak addig volt jól el, ameddig nem hozták feladathelyzetbe. Még itthon sem hajlandó a 18 gyakorlatot egyben lehúzni. Sőt valamit nem is enged, mert gyűlöli és üvölt. Most szoktatom lassan, hogy feladatcsoportokat tudjunk csinálni legalább. Ez amúgy nem elkényeztetés, csak a negatív élmények, ingerek nem építő jellegűek, sőt hátramozdíthatják a fejlődében. Tehát itt nem állja meg a helyét "az egy kis hiszti nem árt meg" fogalma.
Jelenleg még mindig egy helyben toporgunk, még csak nem is próbálkozik avval, h felálljon... 20hós elmúlt....
Szia!
Köszi az érdeklődést. Nagyon aranyos vagy.
Semmi változás.
Ráadásul most jött valami randa vírus is.
Amúgy kivagyok, nagyon egyedül érzem magam ezzel a problémával. Persze nem mintha vágynék arra, h sokan legyünk így, hisz az nem volna jó. De kezd egyre furább lenni az egész.
Amúgy a zakkanás határán vagyok, feltettem kicsit máshogyan ezt a kérdést, hátha találok valakit ezzel a problémával, hogy ez nem egy egyedi eset. Bár már egy sebész jelezte, hogy eléggé érdekes, példaértékű.. Köszike!!
Korai fejlesztőbe elvitted már? Itt komplex vizsgálat van, nem csak a mozgásrendszert nézik! Nekem van egy gyanúm, hogy összetettebb a probléma és nem csak Dévényes kellene (sőt)!
Én kérnék időpontot oda a helyedben, kiváló szakember team vizsgál a gyerek számára játék helyzetben. Nekem is eszembe jutott az auti, aminek enyhébb variációját csak szakember veszi észre szülő nem. Persze lehet más is, de amit írtál abból egyértelmű, hogy nem a mozgás a fő gond.
Hmmmm.... :( Nálunk, mint szót, ki sem lehet ejteni, h "auti". Magam is ettől rettegek. De egyre több olyan dolgot produkál egyebekben, ami erre rácáfol. Beszéd,jó alvás,önálló evés stb....
Amúgy nem vittem,mert ezt még senki sem ajánlotta, de utánanézek. Úgy tudtam, h ez koraszülötteknek, vagy egyéb sérült babáknak való...
Belinkeltem az oldalt. És nem csak korababáknak van, hanem minden 4 éven aluli kisgyereknek, akiknél ELTÉRŐ, meglassult fejlődés jelentkezik. 3-an vannak benn a vizsgálatnál, ebből az egyik orvos, a másik kettő gyógypedes, gyógytornász. Komplexen minden funkciót mérnek, vizsgálnak, mivel a funkciók között összefüggés van. Én mindenképpen elvinném a helyedben, mert ha bármit találnak, azt ennyi idősen még jó eséllyel korrigálni lehet, viszont ha vársz, akkor egyre nehezebb. Fejlesztést is csinálnak, ha szükséges. Feleslegesen nem fognak, mert állandóan telt ház van.
Édesanyám elmondása szerint én 20 hónaposan indultam el, de addigra már folyékonyan beszéltem és vitettem magam mindenhova. Akkor az orvos csak annyit mondott, hogy van aki beszélni tanul meg, van aki járni. Mindez 35 éve volt.
Kedves Kérdező!
Az aggodalmaskodás sehova nem vezet, próbálj meg megnyugodni, és jól érezni magad a babáddal. Talán akkor a megoldást is könnyebben megtalálod. A családdal ne hadakozz, dönts helyettük. A gyerek kap juttatásokat, költsd rá, inkább legyen kidobott pénz, minthogy baj legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!