Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szeretném olyan anyukák...

Szeretném olyan anyukák tapasztalatait kérni, akiknek babájuk mozgásfejlődése igen hosszúra nyúlt, mindenféle különleges indok, koraszülés, betegség ellenére. Hol tartotok, meddig tartott egy-egy fázis?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy volt már hasonló téma az oldalon, de már eléggé réginek tűnik és hála az égnek úgy tűnik Mindenki problémája megoldódott.

Azt érzem, hogy eléggé egyedül vagyok ezzel a dologgal és sokan kérdőn néznek rám, hogy a látszólag tökéletesen szép, egészségesnek tűnő 15 hós kicsi fiam, hogy hogy nem jár még, sőt még mászni sem kezdett el.

Szóval, mint említettem 15 hónaposak leszünk egy hét múlva. A szülés császármetszéssel történt a 39.hétre, a baba 10/10-zel és 3580g/54cm-rel látott napvilágot. Izomtónus zavart nem állapítottak meg. Még csak be sem sárgultunk. A császármetszésre azért volt szükség, mert toxémia gyanús voltam. Lábam dagadt,vérnyomásom magas volt.Vizeletben fehérje nem volt,placenta gyönyörűen működött-szinte végig. Az utolsó pillanatban hirtelen az egekbe szökött a vérnyomás és akkor már megjelent a fehérje is a vizeletben. Ezt követően született meg a kisfiam - elvileg mindenféle komplikáció nélkül.

Mindezt azért írtam le ennyire részletesen, mert a Dévényes konduktorunk szerint mindenképp lehetett valami minimális oxigénhiány, ami előidézhette a jelen állapotot, vagyis, hogy kisfiam mostanra már nagyjából fél éves elmaradásban van, a nagyátlaghoz képest.

Amúgy 6 hónapos kora óta járunk Dévény-tornára, egy-két kisebb megszakítással.Lassan viszont kezdem a türelmem elveszíteni. Arra gondoltam, hogy ez a "masszázs" kicsit meggyorsítja a folyamatokat, ám nálunk, minden csak nyúlik, mint a rétestészta.

A kicsim 6,5 hósan kezdett átfordulni a hátáról a hasára, majd ezt tökéletesítette kb.7,5hósan. Ez idő tájra tehető, hogy kúszni kezdett, de csak körbe-körbe maga körül.10 hónaposan kezdett kúszogatni, amolyan féloldalasan. Ez gyorsult kicsit, de sokáig semmi extra. Nagyjából 2- 3 hete kezdte el a felülést,amit most a legjobban szeret. Előtte kicsivel kutyázni kezdett. Mostanra a kúszás tökéletes "tengerész-gyalogsági" cserkelésre váltott..

Még annyit, hogy egy vidám, kedves, nagydumás baba. Érdekesség, hogy 6 hósan volt 9 kg. Most 15 hósan 10,5 és kb.83 cm.

Bocsi, ha hosszú voltam...

2012. dec. 1. 19:10
 21/98 anonim ***** válasza:
86%
13-as vagyok! Jaj-jaj kérdező! Ki mondta neked, hogy a laza izomzat az a nyerőbb! Sorstársad vagyok, de egy laza izomzatú baba anyukája! Még hogy észreveszik???! Dehogy vették észre! Minden gyakorlatra reagált a babám! Már egy másik oldalon leírtam, hogy 4 hónapos volt amikor megfordult. Utált hason lenni, nyilván azért de megfordult! Gondolta a fene, hogy ennyi lesz a mutatványa! 6 hónaposan semmi, 7 hónaposan még a doktornő, karöltve a védőnővel elaltatta bennem a kételyeket, mert már akkor nyafogtam. 8 hónaposan felhívtam őket, hogy én csak egy címet kérek, ahol a gyereket megmutathatom, még akkor is ha kidobott pénz! Nyaraltak, leráztAK, hogy nemsokára találkozunk, megbeszéljük. 9-10 hónaposan mondták, hogy mutassam meg egy Dévényesnek, de hosszú lesz a várakozási lista. Azt hittem felrobbanok! Egy nap múlva kierőszakoltam egy időpontot! A dévényes közölte, hogy nem vette észre egy orvos és egy védőnő, hogy hipoton a gyerek. Hazajöttem, és csak sírtam dühömben. A dévényes azt mondta, hogy kombináljuk TSMT-vel, mentem, csináltuk, csináljuk! 13 és fél hónapos a gyerek, most ott tartunk, hogy forogva közlekedik a lakásban. Kúszogat, de ez talán túlzás is a részemről. Inkább csak kitolja magát, és iránytűzik, és hátra tolja magát. Én is pont eleget ostorozom magam, hogy hamarabb kellett volna mennem, de könyörgöm első gyerekes anyukaként azt sem tudtam mi az a dévény torna. Könnyű mondani, hogy későn kezdtük el, második gyereknél okosabb leszek. Egyébként pl. az én babám nagyon korán felült, állítólag ezért is nem érdekli a kúszás mászás! K---ra gyűlölöm, hogy anyósom a szájára vesz minket, és körbetelefonálja a rokonságot, hogy az én babám milyen kis gyengus. De ma ott tartok, hogy mindent megteszek, és saját magamat szégyenlem amiatt, hogy a babámmal nem mozdulok ki azért, mert rettegek, hogy bántani fognak minket! :-(
2012. dec. 2. 18:43
 22/98 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Én is ettöl rettegek, hogy majd megszolnak, hogyha nem fog járni egy évesen a babám. Pont tavasz lesz. De holnap megyünk a korai fejlesztőre. Kiváncsi vagyok ott mit fognak nekünk mondani.
2012. dec. 2. 19:02
 23/98 A kérdező kommentje:

Jaj 13-as! Nem mondod!!! Ezt nem hiszem el!!!! Ne haragudj rám, csak én a tanulmányokat olvasva írtam én se vagyok orvos. Remélem nem bántottalak meg!!!! Egy video megosztón is van példa, hogy milyen egy hypotón gyerek... 2 hónaposat mutatnak (lóg mindene, nyaklik erre-arra), de nyilván vannak itt is fokozatok.

Te jó ég, tényleg nem akartalak megbántani és visszavonok minden általánosítást. Lehet, hogy inkább majd magánba írok még, ha nem bánod... ?

2012. dec. 2. 19:08
 24/98 A kérdező kommentje:
Pláne megszólnak, ha azt látják, hogy egy gyönyörűszép, mosolygós kis csemete, aki úgy ül a sportkocsiban előrehajolva, mint egy hajóskapitány és berreg, meg va-va-zik, meg nyávog és babanyelven karattyol. -Jaj de édi, mennyi idős??- 14,5 hós. - És jár már? Miért nem veszi ki a kocsiból?- Mert nem jár és nem is áll és még ccsak nem is mászik.. -Mély csend fogadja válaszom és eltűznek, vagy a jobbak, udvariasságból azt mondják: Minden babának megvan a maga fejlődési ritmusa. (Bruhahaha)
2012. dec. 2. 19:28
 25/98 anonim ***** válasza:
72%
Kedves kérdező! Ne ostorozd magad, mert te legalább a kezedbe vetted az irányítást. Párom gyermeke 6 hónapra született, egy éves koráig kb fél évet járt dévényre, mert hipotón volt. Eddig éppen csak mászni kezdett el. Ezután stagnálás sokáig, mivel anyuka elég elvarázsolt volt, azt hitte minden tökéletes. A gyerkőc két évesen kezdett járni, de mivel még mindig gyenge volt, nem erősödött tovább, mert nem élvezte a mozgást, mert ugye hamar elfáradt, minden nehéz volt neki, értsd pl 4 évesen is még hanyattesett a csúszdán, és nem tudott rendesen szaladni. Elvittük tmst tornára, ahol azonnak gyakorlatokat kapott és már most sokkal jobb. Oda kicsik is járnak, de ugye a lényeg, hogy a szülőt is megtanítják a tornáztatásra. A dévény nem elég, mert az csak masszírozás, csupán ingert vált ki, nem erősíti az izmokat, amitől tartása lesz a gyereknek, vagyis függőleges helyzetben megtartaná magát. A tmst-nek van úszó része is, az is jó lehet, mi azt nem próbáltuk még.
2012. dec. 2. 19:34
 26/98 anonim ***** válasza:
23-asra válasz,mint kérdezőnek! Dehogy bántottál meg!Ezen a részén én már túl vagyok! :-P Anyósom nyilván ingerel, mert a másik unokát helyezi előtérbe! Inkább engem bántana, de a gyerekre allergiás vagyok! Visszatérve! Az én babám nem lóg, tartja magát mint a cövek, meg nem mondanád, hogy nem jár! Ha azt láttam volna, hogy nyeklik-nyaklik meg nem álltam volna. De ez a baba, valami hihetetlen kiegyensúlyozott, jó alvó, jó kedvű, korán felült! A hipoton vs. izomgyenge babák nem ülnek fel korán, mert nembírja magát tartani! de az én kicsinyem, már korán oldalára fordult, és vagy fél kézből feltolja magát, vagy hanyatt hasizomból! Ezt magyarázza meg valaki, hogy mi a jó égért, nem csinálja a kúszást, mászást.Mégegyszer hangsúlyozom, nem bántottál meg, sőt, nagyon jó, hogy hallok másokról is aki hasonló cipőben jár! Annyira jó hogy beszélünk erről, mert nincs kivel, és így legalább azt érzem nem vagyunk egyedül! :-)
2012. dec. 2. 21:23
 27/98 A kérdező kommentje:

Na igen, ennek a TSMT-nek alaposan utána kell járnom. Ezek szerint van több lehetőség és eléggé széles spektrumú a dolog.

Érdekes ez az izomtónus zavar!! Már direkt így írom,mert ebben benne van a laza és a letapadt fajta is.

Sőt most az jutott eszembe, h a 2 dévényes közül valamelyik említette, hogy állítólag létezik olyan, h vegyes. Mondjuk a hátizom letapadt, de a végtagok lazák. Úgyhogy ezért lehetséges, h ennyire vegyesen alakult Nálatok a kicsi fejlődése. Talán a motiváció hiányzik. Nem tudom.

Nekem volt aki azt mondta, hogy azért nem indult be időben a nagymozgás, mert 6-7 hós korára megtriplázta a súlyát és ez korlátozta. De hát tudjuk, hogy ez nem indok. Hjajj, most meg olyan soványka...Olyan magas, mint egy 2éves ,de épp csak 10 kg felett van. :( Mondjuk én is és apuci is égimeszelők vagyunk.

Azért is gondoltam, h kiírom, mert korábbi hasonló topik leült és "reménykedtem", h nem vagyunk egyedül...

A tornáztatást magam csinálom, most az a fázis van, hogy vastag törülközőt

2012. dec. 2. 23:09
 28/98 A kérdező kommentje:
..teszek alá. (Hasat és mellkast alátámasztva, h kényelmes legyen) és mikor kutyázik, akkor elkezdem úgymond mászatni. Néha tök sokat sikerül menni előre és elég ügyesen pakolgatja - mármint szabályosan - a végtagjait..és nem is utálja. :)
2012. dec. 2. 23:16
 29/98 anonim ***** válasza:
A dévényes biztos tud tanácsot adni a TSMT-re, hogy hova forduljatok! Ide csak 3 hetente kell járnunk, kaptunk egy feladatsort, és ezt kell megcsinálni vele, kb. hetente 5X! Nem igazán szeret minden feladatot, de kitartóak vagyunk! Segítenie kell! Nálunk még a nagy súly miatt sem lehet. Most 13.5 hónaposan tegnap mértük, 8540 gramm, és kb. 76 cm.
2012. dec. 3. 08:56
 30/98 A kérdező kommentje:

Szia Legutolsó!

Ugye ezt csak "ironikusan" írtad, h nagy súly miatt?...Bocsi, h így kérdezem. Persze minden relatív, ugye.

Mi 6 hónaposan voltunk 9,2 kg és 73 cm-esek..

Jelen helyzetben,15 hósan hízlalnom kéne kicsit,mert kicsit az alsó határt súroljuk a kilókkal.83cm/10,5kg!! Igaz, mi fiúk vagyunk.

A kolleganőm 15 hónaposa 84cm és 13 kg. Na ez súly!!!! És nem hájtömeg. Gyönyörűen jár, már szalad majdnem. Nála nagyon enyhe csípő-problémát állapítottak meg még az elején.6 hetes korától járt hozzájuk a gyógytornász, valameddig kengyelt kellett viseljen.

Hangsúlyozom, és akit ezzel hitegetnek, NE dőljön be: NEM AKADÁLY A NAGY SÚLY ÉS NINCS OLYAN,HOGY LUSTA BABA.

Bocsi, a nagybetűkért csak a gyerekorvosok kifogása ez szokott lenni. Nekünk is ezt mondták 6 hósan és bevettem, én marha!!!!!!!!

Azokra kellett volna hallgatni, akik a nem szimpatikus diagnózist mondták.

Az akkori védőnőnktől kérdeztem, hogy "de azért előbb utóbb minden baba járni fog, nem?" A válasz: Hát nem egészen...

Most már minden nappal rosszabb az egész..Ráadásul kezdek belelátni olyan dolgokat is, amit nem kellene.

Olvastam, hogy sajnos az autizmus egyik tünete a hosszúra nyúlt mozgásfejlődés.... Azt meg ugye tudjuk, hogy az autizmusnak is vannak különböző fokozatai.A nagyon durva esőemberes variáció,görcsrohamoktól és a csak műszerrel kimutathatóig széles a skála.

Úgyhogy ezért ne haragudjatok, h ennyire belelovallom magam.

2012. dec. 3. 12:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!