Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szeretném olyan anyukák...

Szeretném olyan anyukák tapasztalatait kérni, akiknek babájuk mozgásfejlődése igen hosszúra nyúlt, mindenféle különleges indok, koraszülés, betegség ellenére. Hol tartotok, meddig tartott egy-egy fázis?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy volt már hasonló téma az oldalon, de már eléggé réginek tűnik és hála az égnek úgy tűnik Mindenki problémája megoldódott.

Azt érzem, hogy eléggé egyedül vagyok ezzel a dologgal és sokan kérdőn néznek rám, hogy a látszólag tökéletesen szép, egészségesnek tűnő 15 hós kicsi fiam, hogy hogy nem jár még, sőt még mászni sem kezdett el.

Szóval, mint említettem 15 hónaposak leszünk egy hét múlva. A szülés császármetszéssel történt a 39.hétre, a baba 10/10-zel és 3580g/54cm-rel látott napvilágot. Izomtónus zavart nem állapítottak meg. Még csak be sem sárgultunk. A császármetszésre azért volt szükség, mert toxémia gyanús voltam. Lábam dagadt,vérnyomásom magas volt.Vizeletben fehérje nem volt,placenta gyönyörűen működött-szinte végig. Az utolsó pillanatban hirtelen az egekbe szökött a vérnyomás és akkor már megjelent a fehérje is a vizeletben. Ezt követően született meg a kisfiam - elvileg mindenféle komplikáció nélkül.

Mindezt azért írtam le ennyire részletesen, mert a Dévényes konduktorunk szerint mindenképp lehetett valami minimális oxigénhiány, ami előidézhette a jelen állapotot, vagyis, hogy kisfiam mostanra már nagyjából fél éves elmaradásban van, a nagyátlaghoz képest.

Amúgy 6 hónapos kora óta járunk Dévény-tornára, egy-két kisebb megszakítással.Lassan viszont kezdem a türelmem elveszíteni. Arra gondoltam, hogy ez a "masszázs" kicsit meggyorsítja a folyamatokat, ám nálunk, minden csak nyúlik, mint a rétestészta.

A kicsim 6,5 hósan kezdett átfordulni a hátáról a hasára, majd ezt tökéletesítette kb.7,5hósan. Ez idő tájra tehető, hogy kúszni kezdett, de csak körbe-körbe maga körül.10 hónaposan kezdett kúszogatni, amolyan féloldalasan. Ez gyorsult kicsit, de sokáig semmi extra. Nagyjából 2- 3 hete kezdte el a felülést,amit most a legjobban szeret. Előtte kicsivel kutyázni kezdett. Mostanra a kúszás tökéletes "tengerész-gyalogsági" cserkelésre váltott..

Még annyit, hogy egy vidám, kedves, nagydumás baba. Érdekesség, hogy 6 hósan volt 9 kg. Most 15 hósan 10,5 és kb.83 cm.

Bocsi, ha hosszú voltam...

2012. dec. 1. 19:10
 11/98 anonim ***** válasza:
56%
És nem ajánlott semmit? Neurológiára nem mondta, hogy mennyetek. Mert valami gond tuti van.
2012. dec. 2. 00:36
 12/98 anonim ***** válasza:

Van akinek hamarabb segit,van akinek késöbb.

(elsö válaszoló vagyok)

én is el voltam keseredve hogy mostanság milyen csodagyerekek vannak akik 8 hósan elindulnak meg minden,kicsit felgyorsult a világ,és az átlagos gyerekek szülei sokszor ugy érzik h az ő csemetéjük le van maradva.

De most 4 évesen mozgásban le van maradva,mert elég ügyetlen biciklizésben,mászókázásban,sokszor elesik a saját lábában...de másban meg ügyesebb mint a többi.(féloldalasan kúszott ő is,és ez a lábtartásán még most is meglátszik ha fáradtabb)

2012. dec. 2. 07:45
 13/98 anonim ***** válasza:
De jó hogy kiírtad ezt a kérdést, mintha a mi esetünket írtad volna le, szórol-szóra! Az én babám 13 és fél hónapos. Mi is járunk Dévényre 10 hónapos korától, ezen kívül TSMT tornára. Azt mondták, hogy ez meggyorsíthatja a fejlődést.
2012. dec. 2. 09:54
 14/98 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi a válaszokat! nem is tudom, hogyan írjam le etikailag korrekten, hogy azért vannak még rajtunk kívül hasonló problémások.

Azt nem vártam semmiképp, hogy egy éves korára szaladni fog, de azért bíztam benne, hogy esetleg feláll. Néha azt érzem, hogyha igazából rájönne, hogyan lehetne megkapaszkodni az ágyrácsba, vagy járókába, már előrébb tartanánk. De mivel mindenkitől azt hallom, h tér kell a gyereknek,nagyjából az egész lakás az övé.

!!! Még egy dolog! Tisztázni kell valamit! A dévényes nem fog kifejezetten küldeni sehová, főleg, h láthatóan nincs az izom-letapadáson kívül semmi baja a gyereknek. A neurológus küld tovább a dévényeshez.

Mint írtam korábban is, megyünk neurológiára.

Hallottam már sokat a TSMT (ha jól írtam) tornáról és eléggé elgondolkodtam rajta. A baj az, hogy az én csemetém nagyon rosszul tűri, ha valaki más nyomizza, macerázza, konkrétan végigüvölti a dévény-kezelést is...

Mindenkire vigyorog, jókedvű, de pl.ha már az orvosi rendelőben elkezdjük vetkőztetni, akkor jön az üvöltés..A múltkori szurinál a védőnő magyarázta a dokinőnek, h a kisfiú nem mindig ilyen, mert amikor ő kint volt, nagyon barátságos volt vele. Dokinő pedzegette már, h esetleg autista???.... Azért, mert utálja az öltözködést, a hideget, a macerálást?

2012. dec. 2. 11:10
 15/98 anonim ***** válasza:

Szia! 4-es vagyok!

A dévény tornát a legtöbb gyerek végig sírja szerintem. Az enyém is. Ő is nagyon boldog , mosolygós baba. De a tornán soha nem fog nevetgélni.

2012. dec. 2. 12:50
 16/98 anonim ***** válasza:
85%

Sajnos szerintem későn kezdtétek a dévényt. Nem akarok ezzel lelkiismeret-furdalást okozni, de mi a kislányomat másfél hónapos korától kezdve vittük, a gyógytornász teljesen odavolt, azt mondta hogy nagyon aggasztó az állapota (mi nem vettük észre, kicsit ferdén tartotta a fejét, ennyi). Aztán fél éves korára ott tartott mint bármelyik baba, 6 hónaposan kúszott, 8 hónaposan felállt, 9 hónaposan mászott, 13 hónaposan elindult egyedül. De mi párhuzamosan jártunk a neurológushoz és pszichológushoz is. Volt hét, hogy 3-szor mentünk dévényezni. Egyébként azt írják a módszerről, hogy fél éves kor alatt ez a legjobb, utána valami mást kell keresni.

A húgom is kb 6 hónaposan vitte el a kisfiát (vagy talán később) először dévényezni, a gyógytornász első alkalommal még azt mondta hogy semmi gond, pár alkalom és minden rendben lesz, aztán pár hónap múlva már jobban aggódott. Most 17 hónapos a kisfiú és sajnos még ő sem jár, de igazából még nem is áll stabilan. Őket most a korai fejlesztőbe küldték, a dévényes "elengedte" őket (szerintem azért.

Én a helyedben elvinném korai fejlesztőbe szintén, és keresnék egy jó neurológust!

Ui: a családban nekem is mindenki azt mondta, páromat is beleértve, hogy minek viszem el a gyereket mikor semmi baja, pénzkidobás, lehúzás, stb. Én is a széllel szemben harcoltam.

2012. dec. 2. 13:30
 17/98 anonim ***** válasza:
69%

16-os vagyok. TSMT-tornára a húgomék jártak, azt igazából csak betanítják és neked kell otthon csinálni, náluk nem nagyon segített, szerintem már nem is csinálják. Azért egy szülő sosem fogja tudni úgy csinálni, mint egy szakember. Mi azt kihagytuk.

Amúgy minket a dévényes küldött el neurológiára! Ha kell egy jó szakember, akkor írj privit és megadom a nevét/számát. Csak sokat kell várni sajnos időpontra.

2012. dec. 2. 13:33
 18/98 anonim ***** válasza:
70%
4-15 -ös vagyok. Hát ez szuper, hogy mi is csak 6 hónapos kora után mentünk dévényeshet! Hiába mondtam a gyerekdokoinak, hogy valami nincsen rendben a gyerekkel. Ő is egy oldalra forditta a fejét leginkább. Azt mondjátok , hogy a korai fejlesztő jobb? Holnap kellene menni nekünk, csak nem tudom megoldani ugy néz ki. Ezen vagyok, hogy valahogyan eljussunk.
2012. dec. 2. 14:52
 19/98 anonim ***** válasza:
70%

Első vagyok:nekünk pont elég volt h 6 hós korától vittük dévényeshez.

(ez is gyerekenként változó sztem)

2012. dec. 2. 17:49
 20/98 A kérdező kommentje:

Azoknak a babáknak van "szerencséje", akik laza (hypotón) izomzattal születnek. Ezt szinte azonnal észreveszik, de legalábbis az első havi szűrésen biztos. Ezek a babák nagyon hamar kerülhetnek a megfelelő kezekbe.

A letapadással gondok vannak, ez alattomosabb. Az anyai ösztönömre és a legeslegelső dokinkra kellett volna hallgatnom, akit aztán végülis más miatt hagytunk ott..

Nagyon mélyponton vagyok, mert látom a kicsin, h agyilag előrébb van és sokszor frusztrálja az a helyzet, hogy nem felűlről látja a világot.

A TSMT-vel az a gond, hogy sokszor csak 3 év felettiekkel foglalkoznak. De ez nekem nagyon homályos.

Lehet, hogy 2 éves kora előtt nem fog járni???

Amúgy nagyon köszönöm a hozzászólásokat,nagyon jólesik, hogy ennyien írtok, még akkor is ha már totál depi leszek.

Van most egy konkrét neurológusunk, akihez megyünk, ez még egy kapaszkodó.De mindenképp írok privit, hátha van más ötleted.

Mi eddig Pesten laktunk, most már viszont vidékre költöztünk, páromnak gerincproblémái vannak, úgyhogy nem egyszerű az életünk....

2012. dec. 2. 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!