Szeretném olyan anyukák tapasztalatait kérni, akiknek babájuk mozgásfejlődése igen hosszúra nyúlt, mindenféle különleges indok, koraszülés, betegség ellenére. Hol tartotok, meddig tartott egy-egy fázis?
Tudom, hogy volt már hasonló téma az oldalon, de már eléggé réginek tűnik és hála az égnek úgy tűnik Mindenki problémája megoldódott.
Azt érzem, hogy eléggé egyedül vagyok ezzel a dologgal és sokan kérdőn néznek rám, hogy a látszólag tökéletesen szép, egészségesnek tűnő 15 hós kicsi fiam, hogy hogy nem jár még, sőt még mászni sem kezdett el.
Szóval, mint említettem 15 hónaposak leszünk egy hét múlva. A szülés császármetszéssel történt a 39.hétre, a baba 10/10-zel és 3580g/54cm-rel látott napvilágot. Izomtónus zavart nem állapítottak meg. Még csak be sem sárgultunk. A császármetszésre azért volt szükség, mert toxémia gyanús voltam. Lábam dagadt,vérnyomásom magas volt.Vizeletben fehérje nem volt,placenta gyönyörűen működött-szinte végig. Az utolsó pillanatban hirtelen az egekbe szökött a vérnyomás és akkor már megjelent a fehérje is a vizeletben. Ezt követően született meg a kisfiam - elvileg mindenféle komplikáció nélkül.
Mindezt azért írtam le ennyire részletesen, mert a Dévényes konduktorunk szerint mindenképp lehetett valami minimális oxigénhiány, ami előidézhette a jelen állapotot, vagyis, hogy kisfiam mostanra már nagyjából fél éves elmaradásban van, a nagyátlaghoz képest.
Amúgy 6 hónapos kora óta járunk Dévény-tornára, egy-két kisebb megszakítással.Lassan viszont kezdem a türelmem elveszíteni. Arra gondoltam, hogy ez a "masszázs" kicsit meggyorsítja a folyamatokat, ám nálunk, minden csak nyúlik, mint a rétestészta.
A kicsim 6,5 hósan kezdett átfordulni a hátáról a hasára, majd ezt tökéletesítette kb.7,5hósan. Ez idő tájra tehető, hogy kúszni kezdett, de csak körbe-körbe maga körül.10 hónaposan kezdett kúszogatni, amolyan féloldalasan. Ez gyorsult kicsit, de sokáig semmi extra. Nagyjából 2- 3 hete kezdte el a felülést,amit most a legjobban szeret. Előtte kicsivel kutyázni kezdett. Mostanra a kúszás tökéletes "tengerész-gyalogsági" cserkelésre váltott..
Még annyit, hogy egy vidám, kedves, nagydumás baba. Érdekesség, hogy 6 hósan volt 9 kg. Most 15 hósan 10,5 és kb.83 cm.
Bocsi, ha hosszú voltam...
..hatom, hogy több mint már sejtelem.
Remélem jó lesz minden a fejlesztőben Nálatok (Ugye Ti vagytok a 13,5 hósak??).Gondolok Rátok!!
Kedves Kérdező, és Hozzád hasonló cipőben járók!
Kisfiam vákuummal született, ami miatt különböző kivizsgálásokat csináltak nála, és beutalták fejlődésneurológiára. Ott mérsékelt nyaki-háti hypotóniát állapítottak meg, ennek kiküszöbölésére minden etetés előtt öt percre hasra kellett fektetni, hogy emelje a fejét. Csináltuk, következő alkalomra elmúlt a hypotónia a fejlődésneurológus szerint, és mindent rendben talált a kisfiunknál. Gyerekorvos, védőnő szintén. 5 hósan hasról hátra fordult, aztán pár nap múlva vissza. Hét hósan kúszni kezdett, úgy, ahogy ti is írjátok, féloldalazva. Az ülés, mászás nem akart elindulni. Ekkor mentünk el egy korai fejlesztőhöz, aki gyakorlatokat mutatott. Hetekig tornáztunk (mászatás, felülés tanítása), mire eredménye lett a dolognak. Felült és megtanult mászni is 11 hós korára. Aztán fel is állt, és kapaszkodva lépegetett, de nem akart elindulni. Közben hetente egyszer jártunk TSMT-re, ami szerintem nem sokat segített, esetleg annyit, hogy gyerekek között volt. Dévényről nem hallottam sokáig, csak a korai fejlesztőtől, de ő már nem javasolta, mikor hozzá kerültünk. Hónapokig lépegetett kapaszkodva a kisfiam, de nem indult el magától. Ha fogtam a kezét, szépen sétált, de egyedül semmi. Elegem lett, felhívtam a dévényest, elmentünk hozzá. 18 hónapos lett volna a kisfiam egy hét múlva, és még nem járt. Azt mondta a dévényes, hogy nem ígér semmit, kicsit merevek az izmai, átmasszírozza, de nem garantálja, hogy tud segíteni. Ha igen, akkor pár nap múlva elindul. Szerdán voltunk nála, és vasárnap kétszer körbesétálta a lakást, és azóta sem áll meg. Nagymozgásokban nem olyan ügyes, kicsit több idő kell neki, mint a többi gyereknek, de mióta közösségbe jár, ez is változott, bátrabb lett, ellesi a többiektől, hogy mit, hogy kell csinálni.
Szerintem a járásnál "csak" annyi volt a gond, hogy félt egyedül elindulni, és kellett az a kis masszírozás hozzá, hogy sikerüljön.
Tudom, hogy segíteni nem tudtam, de hátha hasznos valakinek a tapasztalatunk. Aki a legtöbbet segített, az egyértelműen a korai fejlesztő volt, nagyon jó gyakorlatok vannak mászatásra pl., de ezt látni kell, és gyakorolni - nagyon sokat.
Kitartás mindenkinek, fognak járni a babák!!!
Kedves Kérdező!
Együtt érzek veled :( Az én babám, még 6,5 hónapos, 3,5 hónaposan kerültünk hivatásos dévény tornászhoz, mert ahogy előttem is írták 2 hónapig egy kókler járt házhoz, havi 20.000-ért. Szerencsére az én védőnőm hamar észrevette ezt az izom letapadást, amit te is írtál, ezért kerültünk ennek a tornásznak a kezei közé. A babám két hónapig csak ordított a kezei között, és valami belső hang azt súgta nem oké a helyzet. Így kerültünk igazi dévényeshez, aki annyira rossz diagnózist állapított meg, hogy az állapotfelmérés után két napig csak bőgtem. Ma már elfogadtam ezt a helyzetet, kiharcoltam a koponya uh-ot, a szemészetet, a tb támogatott egyéni tornát, minden követ megmozgattam és azóta egyenes úton járunk. A babám, a sok torna miatt mindent hamarabb csinál. Már elég szépen ücsörög, persze nem tökéletesen, a kúszás kimaradt, most a mászást gyakorolja, de azt is a tipikus spastikus izomzata irányítja. Hetente kétszer járunk tornára, utazok vele egyedül 50 km-t, erőmön felül megteszek érte mindent én is és az apja is. Thai babamasszázsról jót hallottam, nem olvastál róla?
Mi most egy sima babamasszázsra fogunk beiratkozni.
Sok erőt és kitartást és csak azt tudom tanácsolni, hogy keress még más tornászt, nézesd meg, akár másik megyében... láttam már két éves babát, akit hoztak a tornászunkhoz, hogy elvileg őt kezeli dévényes... semmit nem tudott szinte a baba.. még kúszni is alig-alig... :(
Kitartás és pozitív hozzáállás, minden rendben lesz!!!
Nagyon-nagyon köszi a hozzászólásokat. Kicsit vártam, meg nem is nagyon volt időm sem írni..
Most már nem járunk Dévényre, talán nem gond. Kicsit még agyalunk a hogyan továbbon. Mindenre vannak érvek-ellenérvek.
Közben kicsi fiam elkezdett szépen, szabályosan mászni.Még 60%-ban kúszik, a többi mászás.Úgy érzem élvezi. Még rá kell jönnie, hogy a mászás sokkal egyszerűbb, mint a kúszás.Valamint gyorsabban lehet haladni. Még ez a része hátra van. Most már azt várom, hogy mikor realizálja, h ha megkapaszkodik a rácsban, akkor egy csomó mást is tud csinálni..
Addig is Mindenkinek szép karácsonyt kívánok sok-sok fejlődéssel, előrehaladással!
Sziasztok Ismét!
Örömmel látom, hogy Mindenkinél megoldódott a probléma és a Picurkák szaladnak ezerrel! :)
Úgy látszik, egyedül maradtunk a gondunkkal.
Üdv Mindenkinek!
Szia! Andi vagyok az előző oldalrol!
Az én babám is betöltötte a 10 hónapot és még csak fel sem tud ülni magátol. Felállni meg végképp nem. Viszont ha felállitom lépeget. Nemértem. CSak hason kuszik azt is hátra és körbe-körbe. Nem vagy egyedül sajnos! Nállatok mi ujság? Mi történt azóta?
Szia Andi!
Semmi probléma nincs még veletek, egyelőre nem kell komolyan aggódnod. Bármi lehet.
Az én kicsi fiam 10,5 hós volt, amikor csikorogva beindult a kúszás előre, de mint egy hadirokkant. Nagyon cuki volt.
13 hós volt, amikor elkezdett kutyázni, nagyon hosszan tartott ez az időszak. Persze közben a kúszás tökéletesedett.
14 hó körül kezdett magától felülni!!!
15 hósan kezdett mászni, vagyis december eleje óta tart ez a dolog.
Azóta kapaszkodva térdel.Mászva rohan..
A jobb lábát nyújtogatja amolyan támadó-állásba, illetve maga mellé letámaszt.
Az egy nagy áttörés, h kapaszkodik! Mindent a nagykönyvben megírt sorrendben csinál csak 100* hosszabb ideig tart...
Most így ennyit tudok írni röviden.
Szia!
Jol ránk ilyesztenek ezek a gyerekek az tuti.
Én nap mint nap iszonyat hullámvölgyeken megyek keresztül ez miatt. Aggódom, hogy beinduljon ő is mostmár aztán meg azt gondolom, hogy minden rendben. De akkor sem vagyok nyugodt. Gondolom ugyanezt éled átt te is? Mi most ujra kezdjük a dévény tornát. Most annyira bízom benn, hogy csak kicsi kell és beindul. Minden reménységem ebben van. Most egy másik tornászhoz megyünk egyébként.
De a tebabád is beindult legaláb igaz ha lassan is.
Minden jót nektek!
Szia!
Andi vagyok megint.
Nálunk "nagy" haladás van. Már nem tolja magát hátra ha négykézlábazunk. Igaz fogni kell még , hogy ne tudja magát hsra vágni de a vasalóért elég ügyesen kezd mászni. És ha az ülőgarniturához érünk már áll is felfelé. Csak a vasalóért és porszívóért hajlandó megmozdulni.
Ma voltaki itt anyukám és a hugom (neki van egy 5 éves kisfia) teljesen el voltak csodálkozva, hogy milyen nyugodt az én babám. A tesómé ilyenkor már álandóan hisztizett, nyüszített. Lehet a nyugodsága miatt is nem akar mászkálni.
Nálatok mi ujság kedves kérdező?
Szia Andi!!!
Hip-hip hurrá Nektek!!
Most mit mondjak??? Azt, hogy így (azt hiszem 10-11hósak vagytok?) totál időben vagytok!!! Gratulálok Nektek.
Nemrég járt nálunk a védőnő és ő elég optimistán azt mondta, hogy 3-4 hónap a lemaradásunk. Akkor kedves Andi, megkérdezem, hogy mit is keresel itt a fórumon??? Hi-hi!!! Na nehogy ezt most komolyan vedd, csak vicceltem!
De úgy érzem, hogy Nálatok az égvilágon semmi probléma!!!
Az, hogy a gyerkőc odavan a vasalóért és a porszívóért, csak hab a tortán! :D
Nálunk most nincs változás, ahogy legutoljára írtam, úgy vagyunk. :(
Az én fiam mostanra már jelentős mértékben akaratos, hisztis, félős...,de egy imádnivaló ördög. Dobál szerte mindent, fel-le kéretőzik és efféle dolgok. Ne feledd, hogy mi már öregek vagyunk, tehát ebben a korban kezdődnek ezek a rigolyák. 17 hós... Huhhhhhh..
Nagyon örülök, hogy írtál!!! Szuperek vagytok mégegyszer!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!