Szeretném olyan anyukák tapasztalatait kérni, akiknek babájuk mozgásfejlődése igen hosszúra nyúlt, mindenféle különleges indok, koraszülés, betegség ellenére. Hol tartotok, meddig tartott egy-egy fázis?
Tudom, hogy volt már hasonló téma az oldalon, de már eléggé réginek tűnik és hála az égnek úgy tűnik Mindenki problémája megoldódott.
Azt érzem, hogy eléggé egyedül vagyok ezzel a dologgal és sokan kérdőn néznek rám, hogy a látszólag tökéletesen szép, egészségesnek tűnő 15 hós kicsi fiam, hogy hogy nem jár még, sőt még mászni sem kezdett el.
Szóval, mint említettem 15 hónaposak leszünk egy hét múlva. A szülés császármetszéssel történt a 39.hétre, a baba 10/10-zel és 3580g/54cm-rel látott napvilágot. Izomtónus zavart nem állapítottak meg. Még csak be sem sárgultunk. A császármetszésre azért volt szükség, mert toxémia gyanús voltam. Lábam dagadt,vérnyomásom magas volt.Vizeletben fehérje nem volt,placenta gyönyörűen működött-szinte végig. Az utolsó pillanatban hirtelen az egekbe szökött a vérnyomás és akkor már megjelent a fehérje is a vizeletben. Ezt követően született meg a kisfiam - elvileg mindenféle komplikáció nélkül.
Mindezt azért írtam le ennyire részletesen, mert a Dévényes konduktorunk szerint mindenképp lehetett valami minimális oxigénhiány, ami előidézhette a jelen állapotot, vagyis, hogy kisfiam mostanra már nagyjából fél éves elmaradásban van, a nagyátlaghoz képest.
Amúgy 6 hónapos kora óta járunk Dévény-tornára, egy-két kisebb megszakítással.Lassan viszont kezdem a türelmem elveszíteni. Arra gondoltam, hogy ez a "masszázs" kicsit meggyorsítja a folyamatokat, ám nálunk, minden csak nyúlik, mint a rétestészta.
A kicsim 6,5 hósan kezdett átfordulni a hátáról a hasára, majd ezt tökéletesítette kb.7,5hósan. Ez idő tájra tehető, hogy kúszni kezdett, de csak körbe-körbe maga körül.10 hónaposan kezdett kúszogatni, amolyan féloldalasan. Ez gyorsult kicsit, de sokáig semmi extra. Nagyjából 2- 3 hete kezdte el a felülést,amit most a legjobban szeret. Előtte kicsivel kutyázni kezdett. Mostanra a kúszás tökéletes "tengerész-gyalogsági" cserkelésre váltott..
Még annyit, hogy egy vidám, kedves, nagydumás baba. Érdekesség, hogy 6 hósan volt 9 kg. Most 15 hósan 10,5 és kb.83 cm.
Bocsi, ha hosszú voltam...
Szia! Andi!
Épp ezt akartam írni még neked, hogy nincsen hasonló koru baba, akivel össze lehetne "engedni"? Ez nálunk is bejött egyébként.
Sziasztok!
Nagyon köszönöm a sok tanácsot, válaszokat. Hála az égnek ellaposodott a topik. Azért én továbbra is várom, akik hasonló szituban vannak, mint mi.
Állítólag nagyon sokan vannak, akiknél van megkésett mozgásfejlődés - sajnos (eggyel sem találkoztam-dévényen se!!!Mert ott oxigénhiányosak vannak..), de a környezetemben már az összes 1 éves, de legalább 15 hónapos már szaladgál.
Már nem szeretem összeengedni a kisfiam velük, mert valamiért sír-fél tőlük. Ő csak a babakocsiból nézheti őket. Én meg vágjak jópofit, h milyen édes a kis 1 éves, aki már szaladgál jobbra-balra,hjajjj és milyen ügyike. Persze az is, aki már 15hósan gyönyörűen lépcsőzik fel-le.
Párom nem akarja a TSMT-t, mert az pénzlehúzás és a gyerekünk úgyse fogja megmutatni a "tudományát", mert már a dévény-torna miatt kialakult nála a félelem. Vagy ki tudja mitől....-és sírni kezd, bepánikol.
Hol tartunk? Sehol.. Térdelget, próbál térden menni, ugrálgatni, de MÉG EGYSZER SEM KAPASZKODOTT FEL MAGÁTÓL, SOHA.
Tehát ha azt veszem, azért haladgatunk, de valami hallatlan lassan...
Igen, lehet, h vinni kéne még ezer helyre és lehet, h nem vagyok emiatt jó anya. De a családban már a dévényt is le akarták állítani, mondván csak kicsinálódik a gyerek idegrendszere és amúgy sem ér semmit. A neurológián is mondták, h ez már csak passzírozgatás és semmit sem ér 1 év felett. Az ortopéd orvos kérdezte, hogy ha 4 hós koráig nem forgott, akkor miért nem kezdtük el akkor a dévényt. Igen tudom, hogy 5 hós koráig lehet a kihasználatlan agy-területeket beindítani. Ez már tényleg halottnak a csók így 19 hósan. Ugye milyen ciki???????
De akkor az a megbízható dévényes miért mondta 6hósan, h még nem vagyunk nagyon elkésve, egy hót várjunk és utána "meglökjük" a dolgokat. Nem akart lehúzni minket?? Az ő számára nem volt annyira egyértelmű a feszesség...
Na, lehet írni a jó kis támadó kommenteket, h milyen anya az ilyen meg hasonló, meg hogy a sarkamra kellett volna állnom.
Mindegy, a lényeg, hogy biztos türelmetlen vagyok és ingerült. Már anyukám is kezdi "mozgássérültként" kezelni a gyereket.
Szia,
én egyátalán nem akarlak megbántani, de sztem nálatok nem csak arról van szó, hogy különösebb indok nélkül húzodik el a mozgásfejlődés, mert ha csak kicsit kitolódik de nem kórosan, akkor az még kb erre fogható, de nálatok nagy a lemaradás is.
Ezt minenképpen szakembernek kell megmondania, hogy mit lehet csinálni a kicsiddel.
Nálunk pl megkésett a mozgásfejlődés, mert csak 9hósan kezdett el kúszni a fiam, nem 6hósan, de végül még mindent kis késéssel megcsinált. Most 14hós és nem jár, csak feláll és bútorok mellett totyog.
Szóval kicsit le van maradva az átlaghoz képest- de azért nem kórosan.
Nem olvastam a többi hozzászólást, de ahogy leszűrtem, kb most másfél éves a baba és kb térden járkál.
Akkor végülis tényleg van haladás, csak lassan.
Nagyon sajnálom, biztos borzasztó frusztráló lehet hallgatni mástól, hogy jaj az öv gyerekekük mit tud meg mit nem... Még én is sokat hallgatom!!
Remélem, hogy minden rendben lesz veletek!! Nagyon drukkolok, kitartást kivánok és a legjobbakat babának és anyának is!!
Szia! Miért kell hat hónaposan kúszni??
Miért van kitolódva, azzal, hogy 14 hósan lépked a bútorok mentén? Hja, mert azt 12 hósan kellett volna, igen. Valóban megkéstetek!! Kb.1-2 hónapot. Ok.
Igen, hát nem tudom, hova vigyem még. Talán agyátvilágításra, vagy autizmus-szűrésre.
Ha elolvastad,amit írtam, akkor láthatod, hogy pontosan 19 hónapos a gyerekem.
Pontosan ezek miatt kezdem megérteni, hogy mit éreznek a fogyatékos gyermekek szülei.
Köszönöm a hozzászólásod.
Utolsó vagyok, és kicsit úgy érzem, hogy bántásnak vetted a hozzászólásomat, tényleg na haragudj!
Nem olvastam mindent, mert nagyon hosszú lett volna- így 1hónapot tévedtem a gyermeked korát illetően- bocsánat!!
Egyébként igen, még az én gyerekem miatt is hallgathatom azt, hogy le vagyunk maradva- pedig ő még így is időben van mindennel. CSak már ez a felgyorsult világ ezt "várja el" még a babáktól is, hogy mindent azonnal tudjanak. Én is így tapasztalom. Mivel én is megkapom az én gyerekemre, hogy Jaaaa- még nem jár??? így el tudom képzelni, hogy te hogy érzed magad már emiatt.
Sajnálom- tényleg, és kivánom, hogy minden rendben legyen Veletek!!
Szia! Andi vagyok!
Pont voltatok eszembe és gondoltam megkérdezem mi ujság veletek!
Megmondom őszintén nem csodálom, hogy ingerült vagy már e között a sok hiperszuper gyors gyerek között. És az emberek is marha rosszindulatuak. Én is nagyon bánom, hogy bárkinek is elmondtam, hogy le van maradva a babám. Azóta is feszt azt kérdezgetik csinál-e már ezt vagy azt.
Első babával amugy is olyan bizonytalan még szerintem minden anya. és vannak olyanok akik a végsőkig elmennek és nagyon is tulzásba esnek. Te nem ez a fajta vagy! És a gyerek sem egy "izgága" tipus. És akkor mi van? nekem azt mondták 18hónapos korig kell elindulni önállóan.
Ezt a 6 hós kuszást azért én is másként gondolom.
Ha érdeklődő, kiegyensujozot egyébként akkor csak nincsen szellemileg bármi baja is! Csak meg fog indulni a te babád is! Tudom borzasztó ez a várakozás. és sok-sok türelmet kívánok neked hozzá!
Az én kisfiam is betöltötte az 1 évét és eszébe sincsen menni még butorok melett sem. De én már nem stresszelem magam. Még a butorok melett felállni is csak két napja
megy, ugy , hogy meg tanitottam neki. Mert még csak nem is próbálkozott vele.
Szia!
Én régóta olvasom ezt a kérdést, mindig visszatérek, de eddig még nem írtam, mert kérted csak olyan írjon, aki ilyen problémával küzd (és nálunk nincs igazán ilyen jellegű probléma).
Ami miatt most mégis nekiveselkedem az, hogy leszögezzem SOHA egyetlen mp-re SEM jutott eszembe, hogy valamit elmulasztottál vagy rosszul tettél, nemhogy rossz anya lennél. SŐT. 2 orvos szülővel, 2 orvos após/anyóssal én egyszerűen el vagyok képedve, hogy senki (gyógytornász, gyerekorvos, neurológus fityfene) SEMMIT nem tud mondani, miért késik a fiad mozgása, mi lehet az oka, mit kéne tenni, mivel lehetne segíteni. Egyszerűen elképesztőnek találom és mélyen elkeserít. Nem is tudom felfogni egy vizsgálat után csak állnak bambán és vonogatják a vállukat??
Én is aggódom az én fiammal kapcsolatban (más miatt) és mindenért magam hibáztatom, magamban keresem a hibát, magamat vádolom, de hidd el, kívülről, objektíven nézve ez NÁLATOK SINCS így!! Nem te vagy rossz anya, csak elkeseredett, aggódó, félelemmel teli és bizonytalan.
Ami eszembe jutott és kérlek ne vedd ezt bántásnak, nem jó tanácsként írom, csak egyszerűen leírom, ami az eszembe jutott. Szóval, a családban van egy kisfiú 8egy idős a te kisfiaddal), akinek szintén késett a mozgása (de nem ennyivel, csak az elvileg határon túl: 13 hónapos múlt, amikor először felkapaszkodott állásba stb.. Neki a vállöve volt laza, egyszerűen nem volt elég erős (nem is kúszott igazán és mászni is elég későn kezdett. Róla azt mondták, azért nem áll fel, mert egyszerűen nem elég erős a válla, nem tudja felhúzni magát. A gyenge vállövet már egész picinek amúgy megállapították. Ezért azt javasolták, hogy "talicskáztassák", amikor már mászott. neki ez segített. Ti próbáltatok esetleg ilyet, javasolták nektek? Csak onnan jutott eszembe, hogy azt mondod térden jár és ugrálni próbál, tehát a lábai, csípője ez alapján elég erősnek mondható, nem? De fura, hogy mellette nem kapaszkodik, márpedig anélkül nem igazán lehet felállni.
Bocsánat, tényleg nem beleokoskodni akartam, abszolút laikus vagyok a téren :(
Annyi sok jót kívánok nektek, remélem legközelebb valami sikerről is be tudsz számolni.
És lenne egy kérdésem, ha nem bánod: olyan feltűnő, hogy amikor a kérdést kiírtad, 15 hónapos korában, akkor azt írtad egy vidám, nagydumás kisfiú, később meg már azt olvasom, retteg a dokitól, most fél a többi gyerektől. Ő változott meg vagy te látod sötétebben már a világot, és így az ő viselkedését is?
Bár a félénkség, visszahúzódás ilyen korban tök normális és gyakori.
Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, nagyon szorítok nektek!
Köszi Kedves Utolsó a tartalmas és tanulságos hozzászólást!
Elgondolkodtam azon, amit írtál... Nem tudom, hogy mi a helyzet a vállövvel. Elvileg nem kéne, hogy gond legyen vele, hiszen úgy mászik, mint a tornádó.Dévényesünk szerint agyban nem dőlt még el a dolog.
Próbáltam már talicskáztatni egyébként, de viccnek veszi és nagy kuncogásba fullad az egész. Ahogy próbáltam már a lábánál fogva is lóbálni, hát rájött, h ha megfogja a bokám, akkor nem tudom lóbálni.Közben kuncogás. Vagy hiszti, ha erőszakosabb vagyok.
Hm... Igen, úgy tűnik, jó ellentmondásba keveredtem magammal, hogy egy nagydumás, vidám baba és most fél minden idegen helytől és embertől.
Na most ez tényleg így van. Itthon be nem áll a szája, huncutkodik, meg ott is, ahol jól érzi magát, de ha már nem a megszokott környezetébe kerül akkor gáz van. A sarki közértet szereti. De most a gyógyszertárba akartunk bemenni, ahova vele még nem voltunk és már ment a nyafogás. Az a típusú baba, aki inkább ő közeledik, de nem engedi be a szférájába az idegent, főleg, ha nem szimpi neki. Legyen az felnőtt, vagy vele egykorú. Szerintem nagyban befolyásolja a mozgás is, hogy kiszolgáltatottnak érzi magát a babakocsiban idegen helyen. Már felmerült evvel kapcsolatban egy másik betegség, az autizmus is, de annyi más ellenérv van, hogy így ebben a formában nem állja meg a helyét. Habár, mint tudjuk, ennek is vannak fokozatai...
Nagyon jólesik az együttérzésed, főleg hogy úgy írtál, h van szakmai háttered is.
Tudod, lehet nem lennék ennyire "türelmetlen, ideges, frusztált", ha tudnám, hogy mi baja van. Ha mondjuk konkrétan: koraszülött, oxigénhiányos stb. volna. Persze, nem szeretném azt sem, de így... A neurológus inkább azt mondta, hogy szocializálni kéne, mert attól indul be a mozgása, hogy utánoz.Mert egyebekben mindent jónak talált. Erre is vannak cáfolatok. Sajna férjem elég nehézkes a témában és nehezen tudok lépni. Ő türelmesebb fajta és azon van, hogy minden csak az idő kérdése.
Mégegyszer köszi a válaszod.
Védőnőnket kérdeztem, hoyg van e valaki hasonló helyzetben. Azt mondta, elég sokan.. Hmmm...
Régen is ez volt. Csak akkor nem volt ez tendencia és nem volt ekkora követelményrendszer. Kiderült egy-egy ilyen esetben, hogy a család összes felmenőjében később indult be a mozgás. Csak anno nem csináltak belőle ügyet. Ohhh, persze igaz, hogy több is volt/van a nyomorék ember....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!