Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nagyon zárkózott vagyok.21...

Nagyon zárkózott vagyok.21 hós lányomat nem viszem ki sétálni egyedül, nem járunk játszóra. Boltba, egyebek csak akkor, ha párom is jön. ( minden másnap). Ha ő dolgozik, itthon vagyunk. Tudom, hogy nem jó! Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Nekem is hiányzik a levegő, terhesség előtt egész nap jöttem-mentem a párommal. De most? Egyébként is egy játszón annyi miden történhet.Pl. kérdeznek valamit, és válaszoljak... Jajj. Vagy pl. elveszik a játékot a gyerekemtől, meglökik véletlenül, stb. Tudom, hogy sokak szerint hülyeség, de én nem tudom kezelni ezeket, inkább bújnék azonnal a csigaházamba. Hogy tudnék ezen változtatni? Légyszi, normális válaszokat adjatok, tényleg nagyon fontos lenne!
2012. szept. 30. 20:02
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%
Szia, azt hiszem ez egy pánikbetegségféle vagy emberfóbia, de mindenképpen nevén nevezhető valami, valamennyire tudom miről beszélsz, terhességem kezdetéig képtelen voltam egyedül bemenni olyan helyre ahol még nem jártam, csak ha valaki velem volt, onnantól ha már tudtam mi merre hány méter, ment egyedül is. Nekem szerencsére ez a terhességemmel megváltozott, mindenhová úgy mentem hogy nem vagyok egyedül és azóta is így van, rengeteg önbizalmat adott.Mindehhez jött egy borzasztóan nyitott, mindenkit leszólító, mindenkivel kommunikálni akaró baba/kisgyerek, aki IGÉNYLI a társaságot, az élményeket, az újat, legyen az új élethelyzet, új arc, új helyszín. Az enyém már beszél, naponta többször mondja hogy anya sétáljunk, vagy hogy találkozom B-vel, A-val, egyszerűen félre kell tennem az összes parámat, gátlásomat mert ő most gyerek és a fejlődéséhez igenis az kell hogy belemerüljön ezekbe a szituációkba és gyarapodjon élményekkel, mert neked ez csak egy sétálós nap, egy bolt, de neki ez a gyerekkora....és ha ezt magadban nem érzed elég motiváló erőnek és egyedül nem megy, kérj segítséget. Ezen lehet változtatni így vagy úgy....sok sikert hozzá. 20hós anyukája
2012. szept. 30. 23:06
 22/35 anonim ***** válasza:
100%

Neked nyílt tér fóbiád van, ami a pánikbetegséghez társul. Mozdulj ki, gyűrd le minél előbb, mert ez egyre rosszabb lesz!!! Ha egyedül nem megy, akkor keress pszichológust (nem kell orvos)!

Kikerestem Neked a betegség rövid leírását:

"Agorafóbia

Az agorafóbia (piactériszony) gyakori kísérőjelensége a pánikrohamnak, de önmagában is előfordulhat. Lényege, hogy az illető intenzív félelemmel, szorongással él meg minden olyan helyzetet, ahonnan nem tud elmenekülni, vagy egy esetleges rosszullét esetén nincsen kéznél azonnal segítség. Ilyen helyzet lehet például a tömegközlekedési eszközökön vagy ritkábban az autóban való utazás, sorbanállás, nyílt téren való közlekedés gyalogosan, moziban vagy színházban a sor közepén ülés, valamint a bevásárlóközpontokban való tartózkodás. A beteg ezeket a helyzeteket kerüli, vagy csak erős szenvedés árán tudja kivitelezni. Egy kísérő jelenléte sokszor enyhíthet a panaszokon.

Szociális fóbia

A szociális fóbia (emberfóbia) fő tünete az állandó és ismétlődő félelem az olyan helyzetektől, ahol a páciens más emberek figyelmének, esetleg megítélésének lehet kitéve, például étteremben való étkezés, nyilvános illemhely használata, szereplés, vagy aláírás mások előtt. Az ilyen társas helyzetek azonnali - szituatív - pánikrohamokat provokálnak. A páciens tisztában van félelmei eltúlzott voltával, de ezt befolyásolni nem képes. Mindez nem azonos egy egészséges "lámpalázzal", amikor a mérsékelt szorongás akár javíthatja is a teljesítményt. A páciens tehát többnyire elkerülő magatartással reagál."

2012. szept. 30. 23:15
 23/35 anonim ***** válasza:

Próbálj meg arra gondolni, amikor épp benne vagy egy ilyen szituációban (pl. kint vagy a játszón, vagy épp bevásárolsz), hogy ez a félelmed mennyire reális vajon? Így talán meg tudod magad nyugtatni, hogy semmi okod aggodalomra. A másik amit javasolni tudok, hogy próbáld meg a figyelmedet másra terelni, találj ki valamit amivel lefoglalod a gondolataidat. Pl. számold meg hány játék van a játszón. Én a többi gyereket szoktam megfigyelni, és az anyukákat is, most nyáron például azt figyeltem, hogy kinek szőrös a lába és megpróbáltam magamban kitalálni milyen módszerrel szőrtelenítheti :)), vagy játszhatsz magadban olyat, hogy ránézel egy anyukára/apukára és megpróbálod kitalálni mi lehet a foglalkozása, ez különösen izgalmassá tud válni mikor már többször találkoztok. Amúgy nekem sok ismerősöm van kint és én sem vagyok egy barátkozós típus, a legtöbbjükkel csak köszönünk egymásnak és kész. Talán azért is félsz ezektől a szituktól, mert még nem vagy benne jártas, de ha nem indulsz neki, akkor nem is lehetsz. Add meg az esélyt és ha valóban nem megy, kérd szakember segítségét.

Hajrá, hajrá!

2012. szept. 30. 23:40
 24/35 anonim ***** válasza:
100%
Ez szociális fóbia,én is szociális fóbiás vagyok és nekem is hasonló tüneteim vannak kibővítve még jónéhány tünettel az általad írtakat. Nekem orvos által diagnosztizálva van a betegségem. Jól tennéd,ha felkeresnél egy pszichiátert vagy pszichoterapeutát,mert ebből egyedül nem tudsz kigyógyulni,könnyen súlyosbodhat az állapotod ( nekem pl sokkal több tünetem van,az élet minden területén,szinte lehetetlenné teszi a normális életet,többek között képtelen vagyok emberek között dolgozni ) és társulhatnak hozzá egyéb más betegségek is,nálam pl depresszió. Nem ijesztgetni akarlak, csupán jó szándékból tanácsolom ezt,sajnos tudom,miről beszélek.
2012. okt. 1. 00:10
 25/35 anonim ***** válasza:

Szerintem az nem annyira nagy tragédia, hogy nem mentek játszóterezni, ha az idegenektől tartasz. Más módon is lehetnétek emberek között, pl. elmehetnétek valamilyen baba-mama klubba, vagy ismerősökhöz, rokonokhoz, ahol esetleg vannak kisgyerekek is.

Mi azért nem járunk játszóra, mert a mi környékünkön nincs. Boltba is csak ritkán megyünk, viszont van kertünk, így minden nap sokat vagyunk friss levegőn, és hetente megyünk mindkét mamához, illetve rokonokhoz, barátokhoz. Szinte nincs olyan nap, hogy ne találkoznánk valakivel, tehát nem csak engem és az apját látja mindig a kisfiam (2 éves). Én úgy gondolom, így is megfelelően van szocializálva, jövőre pedig már szeretném bölcsibe vagy családi napközibe vinni.

Ti mikor mentek bölcsibe vagy oviba?

2012. okt. 1. 00:27
 26/35 A kérdező kommentje:
Decemberben lesz 2 éves, még egy évünk van, ha 3 éves kortól lesz oviköteles.
2012. okt. 1. 00:41
 27/35 anonim ***** válasza:

23-as vagyok

Ez egyébként családi, rokoni körben is jellemző? Őket is inkább kerülöd?

2012. okt. 1. 07:00
 28/35 A kérdező kommentje:
Igen. A terhesség előtt , mikor párom dolgozott, addig lementem 2-3 órára anyámékhoz, de volt, hogy fél óra múlva már mehetnékem volt, nem éreztem jól magam. És ez csak rosszabb lett.
2012. okt. 1. 09:45
 29/35 Müttyentyű válasza:
Én már nem tudnám elviselni, ha nem mennénk sétálni. Csak akkor maradunk itthon, ha esős nap van. A lányom is nagyon várja minden nap a sétáját. Bár Jázi még 8 hónapos, már kipróbáltuk a játszóteret is. Nagyon tetszett neki, sőt, mikor odajött hozzá egy nagyobbacska kislány játszani, a lányom csak mosolygott, majd kacagott végül a saját kis nyelvén mondta a magáét. Szerintem szüksége van egy gyereknek arra, hogy néha a saját korosztályával is legyen. Gondolj bele, milyen nehéz lesz majd az oviba beszoktatni! Ne magadat nézd, hanem a gyermekedet! Tessék kimozdulni! Ha meg valaki meg is állít az utcán, biztos nem egy idegen lesz, hanem valami ismerős. Engem mondjuk az sem zavar, ha pl. a piacon megcsodálják és gügyögnek a lányomhoz, hozzányúlni nem szoktak. Gondolkozz el és ha segít, beszéld meg a gondjaidat a férjeddel, anyukáddal vagy egy barátnővel, aki közel áll hozzád.
2012. okt. 1. 11:48
 30/35 A kérdező kommentje:
Sajnos párom nem igazán érti meg, próbálja, de mivel ő nagyon nyitott el sem tudja képzelni, milyen lehet. Anyámmal soha semmit nem tudtam megbeszélni, most sem nagyon tartjuk a kapcsolatot. Barátaim pedig nincsenek. :(
2012. okt. 1. 13:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!