Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért veszélyes ha a baba...

Miért veszélyes ha a baba velünk alszik egy ágyban?

Figyelt kérdés

2012. jún. 11. 20:28
1 2 3 4 5
 11/47 anonim ***** válasza:
52%
Igenis úgy gondolom, veszélyes együtt aludni egy pici újszülött, vagy pár hetes babával. Ezért mégis miért kellett lepontozni?? Én sem pontozgatom, aki ellentétes véleményen van.
2012. jún. 11. 22:53
 12/47 alaszka ***** válasza:
68%

Akik azt írták, hogy a bölcsőhalál együttalváskor gyakoribb, itt egy kis olvasnivaló: [link]

És még számtalan oldalon lehet olvasni a magyarázatot, hogy a külön szobában altatott baba sokkal mélyebben alszik, amikor is előfordul ritkán, hogy elfelejt levegőt venni, míg az anya közelében a baba átveszi a légzési ritmust, és ez nem fordul elő. Amikor a takaró alatt fullad meg a gyerek, vagy a szülő ráfekszik azt nem bölcsőhalálnak hívjuk...Én mindkét gyerekemmel együtt aludtam, a kisebbel még most is, és lehet hogy másnál nem így van én nem tudom, de ösztönszerűen az ember, legalábbis az anya nem fekszik rá a babájára, apa "ellen" meg középre egy párnát tettünk, így ő sem tudott volna véletlenül ráfeküdni. Szerintem egy pici babának az anyja mellett van a helye, ha nem is egy ágyban, akkor karnyújtásnyira, ez ősidők óta így normális dolog. Az őserdőben sem 10 méterre elszeparálva volt a kisbaba, de még a pár éves gyerek sem. Húúú, de le leszek pontozva.

2012. jún. 11. 23:00
 13/47 alaszka ***** válasza:
68%
Ja, amúgy meg a statisztika vicces: 50%-ban együttalváskor, 50%-ban különalváskor, akkor most ebből az következik hogy az együttalváskor gyakoribb?? Vagy mi??
2012. jún. 11. 23:21
 14/47 anonim ***** válasza:
90%

Régen simán együtt aludt az egész család. Csoda hogy nem haltunk ki.

Egy gyermekeivel együtt alvó anyuka.

2012. jún. 12. 00:43
 15/47 anonim ***** válasza:
90%
nos én 21 hónapja alszom vele egy ágyba és minden oké semmi nem történt mindig éber vagyok soha nme volt baleset ebböl
2012. jún. 12. 07:43
 16/47 anonim ***** válasza:
0%

Tegnap írtam le máshol:

Ha valaminek az okát, rizikófaktorát keressük, akkor ha 50 esetben ez társul hozzá, és egyéb rizikófaktor nem, 20 esetben kiságyban aludt és egyéb rizikófaktor nem volt, 10 esetben babakocsiban, és egyéb rizikófaktor nem volt, 10 esetben mondjuk pihenőszékben, és egyéb rizikófaktor nem volt, további 10 esetben pedig nincs adat, akkor elmondhatjuk, hogy mégis a legmagasabb esetszám a szülői ágyban alváshoz társult. Nyilván 50% nem azt jelenti, hogy a másik 50% mind kiságyban volt, sokkal inkább egyéb veszélyesnek tekintett körülmények között.

A konszenzus neonatológusok között jelenleg az, hogy nem javasoljuk az együttalvást.

Tény, hogy nem az általam legjobban ismert kutatást találtam meg, azaz mintától függően a számok eltérőek, ennek ellenére számtalan kutatás eredménye lett, hogy a szülőkkel közös ágyban alvás növeli a SIDS előfordulásának valószínűségét:

Only 25% of infants were sleeping in a crib or on their back when found; 70% were on a surface not intended for infant sleep (e.g., adult bed). Importantly, 64% of infants were sharing a sleep surface, and almost half of these infants were sleeping with an adult. Infants whose deaths were classified as suffocation or undetermined cause were significantly more likely than were infants whose deaths were classified as SIDS to be found on a surface not intended for infant sleep and to be sharing that sleep surface.

( [link]

Továbbá:

[link]

Health professionals should educate families about risk factors for accidental asphyxiation in shared-sleeping arrangements.

[link]

Ez utóbbi arra is kitér, hogy valóban, a szülőkkel egy szobában alvás csökkenti a SIDS kockázatát, kiemeli azonban, hogy kizárólag akkor, ha az egy szoba nem jelenti az ágy megosztását is, ilyenkor ugyanis nő a kockázat.

Ez az oldal a legnagyobb aktuális kutatások gyűjtőbázisa (nem egy blogspot cím), a cikkeket teljes terjedelmükben azonban csak előfizetők olvashatják - itthon nekem sincs előfizetésem, csak a klinikán, ezért az absztraktokból tudtam idézni.

Orvosként sem javaslom, de pszichológusként sem, egyébként. És láttam már anyukát , aki sokadik gyermekével aludt együtt - nem SIDS volt, de agyonnyomta. Biztos volt benne, hogy ez nem történhet meg, mert éber alvó.

2012. jún. 12. 08:42
 17/47 anonim ***** válasza:
17%

Azt meg ne írjuk már le, hogy mi volt az őskorban, mert akkor minden bizonnyal számolatlanul haltak a csecsemők, még a 18. században is 7 pre- vagy posztnatális halálra jutott egy csecsemőkort túlélő gyermek. Nyilván nem feltétlenül SIDS miatt, de emiatt is, hiszen ekkor is ismerték már a kórképet.

Vagy legyünk konzekvensek, és menjünk vele az erdőbe...

Ugyan már.

2012. jún. 12. 08:50
 18/47 anonim ***** válasza:
0%

Bírom ezeket a mi volt az őskorban megállapításokat.Hát akkor menj vissza az őskorba és élj úgy!!!!

Írta valaki,hogy sose lenne baj,mert éberen alszik,hogy a babája mellette fekszik.És ez normális??Mármint hogy éberen alszol,nem normálisan,pihentetően!Neeeeeeeee.Akkora divat az együtt alvás,hogy inkább félig mindig ugrásrakészen alszol,ha bármi lenne!

2012. jún. 12. 08:56
 19/47 alaszka ***** válasza:
77%
Igen, éberen alszom, és akkor is éberen aludnék, ha a másik szobában aludna a gyerek, csak akkor még át is rohangálnék hozzá, mert nem lennék nyugodt. Ha ti úgy nyugodtak vagytok, hát aludjatok így. Mi meg így vagyunk nyugodtak, és kész. Ha örömödet leled a lepontozgatásban nyugodtan, ez engem baromira nem érdekel. Ez kicsit olyan vita lett, mint az anyatej-tápszer kérdés. Vannak anyukák akik úgy érzik jó anyának magukat, ha a tápszerrel jól megtömött gyerekre rácsukják az ajtót, és jó éjszakát. Ugyanis itt jön be a képbe a szoptatás, hogy aki vállalja az anyatejes táplálását a gyereknek, az pontosan tudja hogy a szopizó gyerekek nagy része sokszor kel éjjel, ezért az anyuka nyilván egy idő után az együttalvást választja, mert így talán pihen is valamit. Nem kell ezt a tábort győzködni az ellenkezőjéről szerintem, döntse el ezt mindenki maga, és ne csináljunk már úgy mintha halálos bűn lenne az anyukák részéről, hogy az együttalvás lehetőségét megadták a babának. HA olyan ügyesek vagytok hogy a gyereketek elalszik a kiságyában, akkor örüljetek neki, mert az enyém sírás nélkül nem maradna ott, ezért biztos borzasztó anya vagyok, hogy a mindenki számára megnyugtató alternatívát választom.
2012. jún. 12. 09:43
 20/47 anonim ***** válasza:
0%

Nem,te a divat után mész!

Nem vagyok szuper anya,de a gyerekem a saját ágyában,a saját szobájában alszik.Ha netalán felsír éjjel,5 mp alatt ott vagyok,de én megtanítottam aludni (sose hagytam sírni) így nem is kell átjárkálnom,mert 12 órát alszik egy huzamban egy éjjel.Míg szopott is,csak kétszer kelt 6 hetes koráig,majd 1-szer és aludt is vissza.Számomra az aki magához veszi az ágyba a gyereket,az megbukott az altatás témakörében

2012. jún. 12. 10:57
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!