Szoptatás vagy tápszerezés? Melyik lenne a jobb? Miért?
Nem vitázni akarok,kulturált véleményeket szeretnék,nem a másik szapulását.
Kezd a tápszerezés felé húzni a szívem,ahogy hallgattam,hogy miket meséltek erről az egész szopis dologról a barátnőim.
csajok, én azt hittem a kérdező valami vicces vagy pukkasztó dologra akar kilyukadni.
na de hogy valakinek tényleg megfordul a fejében, hogy melyik a jobb????
nyilván nem véltlenül van az írva a tápszerre, hogy ANYATEJPÓTLÓ...
ha van tej akkor szoptatni kell, esetleg cumisüvegből etetni. ha nincs akkor jobb híján tápszert kell neki adni.
bármelyiket megteheted, kényed kedved szerint. na de megszavaztatni??? komolyan, agyam eldobom! anya leszel, kicsit gondolkodj már felnőtt módjára!
Szerintem szoptatás: mert könnyebb elővenni a cicit és adni neki mint a tápszerhez vizet forralni,lehüteni ehető hőre. Kétszer csináltam tápit,nem kellett neki. Ez van. Ja,már pár hetesen mentünk a nagyikhoz. Apuka is fel tud kellni a lányomhoz. Sőt az elején ő kelt mindig,s ha nem kellett neki a viz(vagy nem aludt vissza vele) akkor jött közénk s szopizott.
Mondjuk apuka 5kor kelt és a lányunk fél 5kor ébredt,igy azt a fél órát minden gond nélkül kibirtuk:) 2éves nagy lány anyuja
A barátnőidnek van saját gyerekük? Nem is értem, miért riogatnak téged :O
Az anyatejet is le lehet fejni, azzal apuka vagy a nagymama meg tudja etetni a picit, ha te valamiért rájuk bízod. Amúgy az első pár hónapban nekem eszembe sem jutott több órára elmenni otthonról a baba nélkül, igaz, elég sokáig tartott, mire felépültem a szülésből és kedvem lett emberek közé menni...
A tápszert elég bonyolult házon kívül elkészíteni, vinned kell magaddal egy rakás hozzávalót (tápszer, tiszta cumisüveg, babavíz, amit meg is kell melegíteni, vagy melegen termoszba tenni), ráadásul elég sok pénzbe is kerül. A melled nem feltétlenül fog fájni a szoptatástól, van, akinek már az elejétől kezdve flottul megy a szoptatás, ezt nem lehet előre tudni. Fejni sem muszáj, csak bizonyos esetekben. Vannak anyatejes babák, akik elég hamar átalusszák az éjszakát, ezt sem tudhatod előre.
Mindezeket úgy írom, hogy nekem nagyon sok problémám volt a szoptatással, amikor a babánk 3 hónapos lett, teljesen abba is kellett hagynom. Sajnáltam nagyon akkor is és ma is, pedig szerencsére makkegészséges a kisfiam. Tehát tudom, milyen a szoptatás, és azt is, mennyi macerával jár a tápszerezés.
Az anyatej ingyenes, és mindig megfelelő hőmérsékletű. Nem kell aggódnod, hogy a nálatok bevált (és több dobozzal előre megvásárolt) tápszerről mikor derül ki, hogy gyártáshibás és vonják ki a forgalomból. Nem kell drága cumisüvegeket megvenned, majd megtudnod, hogy mégiscsak van bennük BPA vagy akármilyen más káros anyag, és dobhatod őket a kukába.
Szerintem nem kell sokat gondolkodni azon, hogy melyik megoldással jár jobban a baba és az anya. Ne foglalkozz a rémisztgetésekkel, ha egészséges vagy testileg-lelkileg, próbáld ki a szoptatást, és ha végképp nem megy, akkor jöjjön a tápszer.
Kedves kerdezo!
mi kulfoldon elunk, nem kovezik meg azt az anyat, aki nem akar szoptatni, hanem szules utan kap egy szurit, es elapad a teje.
en megis a szoptatas hive vagyok, es nemcsak azert,mert ez a legjobb es legtermeszetesebb, hanem lustasagbol is.
a nagyfiam 18 honapos, ot mar nem szoptatom, de a kicsi meg csak 3 honapos. Haromorankent eszik nappal, es ugy szamolom, hogy az elso szopi vegetol mert 3 ora. Barhova tudok menni nelkule is, van lefejt tejem a hutoben. Az ejszakat szerencsere atalussza, este fel nyolctol reggel hatig-hetig, csak egyszer-ketszer ebred meg, cumit visszarakom a szajaba es alszik tovabb. Az elso hetekben pedig felalomban odahuztam magam melle megszoptatni. Szeretek szoptatni, mert a mellbimbo csak a szules utan nehany napig volt erzekeny, a tejem nem spriccel, es ha kaja kell a babanak, mindig keznel vagyok. Ha utazunk valahova, nem kell helyet keresnem, ahol melegithetem a tapszert, es a tobbi.
neha a nagynal is visszasirom a szoptatos idoket, mert most eleg maceras kajat melegiteni/csomagolni neki, ha megyunk valahova.
De ez persze csak a praktikai oldal.
Mindenesetre ez a te dontesed, ha meg igy is idegenkedsz tole, nem leszel rosszabb anya, ha a tapszert valasztod.
Szep estet!
utolso vagyok. biztos sokan nem ertenek egyet a modszereimmel, de en nem vagyok az igeny szerinti szoptatas hive. nyilvan, ha ket ora eltelte utan uvolt a gyerek, es nem a hasa faj, es lathatoan ehes, akkor adok neki, de nem ez a jellemzo. a nagyot ugy szoktattuk az ejszakakhoz, hogy egyedul alszik el, van hogy dumal elotte, van, hogy 10-15 percig sir, de akkor se vesszuk ki az agybol. A kicsit meg nem hagyjuk sokaig sirni, de meg kell hogy szokjak, hogy este alvas van. szerintem.
lehet, hogy off, de engem azert is megszolnak, mert pl. holnap elmegyek bulizni, amig ejfelig dadus vigyaz a sracokra. en megis ugy vagyok vele, hogy ha a mi csaladunknak ez igy jo, akkor magasrol teszek mas velemenyere. szerintem te is tehetnel igy, ne vedd magadra azok kommentjet, akik szerint szar anya vagy, ha nem akarsz szoptatni.
Az én fiam is tápszeres, de ettől függetlenül,ha van, akkor anyatej a legjobb!
Az meg,hogy macerás a szopi, fejés, éjszakai etetés. Hát basszus, egy gyerek ezzel is jár.
A barátnőid azt gondolták,hogy minden ugyanolyan lesz, mint előtte? Egy gyerekhez bizony kelni kell éjjel, egy pici mellett bizony nem lehet túlzottan kipihenni magad. De most csak ezért nem szoptatni? Én megtettem volna,ha tudok!
Egyébként csatlakozom, én sem értem, amikor azt mondják,hogy a tápszer macerás!
Anyatejes barátnőmmel sétáltunk és megéheztek a picik. Mondta,hogy keresni kellene valami üzletet, ahova beengedik szoptatni. Na most ehhez képest én elővettem a termoszból a vizet, gyorsan beledobtam a tápszert és ott a padon meg tudtam etetni a fiam!:)
Éjjel sem volt macerás, mivel a cumisüvegmelegítőben melegen tartottam a vizet, éjjel csak bele kell kanalazni a tápszer és összerázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!