Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szoptatás vagy tápszerezés?...

Szoptatás vagy tápszerezés? Melyik lenne a jobb? Miért?

Figyelt kérdés

Nem vitázni akarok,kulturált véleményeket szeretnék,nem a másik szapulását.

Kezd a tápszerezés felé húzni a szívem,ahogy hallgattam,hogy miket meséltek erről az egész szopis dologról a barátnőim.

2012. ápr. 25. 19:27
1 2 3 4 5
 11/46 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Hát elég érdekes dolgokat meséltek,pl. hogy az első pár hónapban alig tudunk majd kimozdulni vele a házból hosszabb időre,mert sosem fogom tudni,hogy mikor éhes,de a tápszert akár a házon kívül is megcsinálhatom,fájni fognak a melleim,senkire nem tudom pár óránál tovább rábízni a picit,éjszaka csak én tudok felkelni hozzá,mert hát a párom csak nem tudja majd anyatejjel etetni,meg mire befejezzünk a szoptatást fél óra múlva kezdhetem elölről és hasonlók.

2012. ápr. 25. 20:02
 12/46 anonim ***** válasza:
49%
Egyértelműen a szoptatás. Természetesen. Mert ez a természetes. Mert ezért teremtett az Isten a nőre melleket. Mert belőled van az a gyermek, akard őt táplálni. Annyira elítélem azt aki megtehetné hogy szoptat de nem teszi, mint aki nem képes vigyázni hogy ne essen teherbe, majd elveteti a babáját. Más sóvárog érte hogy megtehesse, ne viccelj már hogy benned felmerül az ellenkezője! Még azt is elítélném, ha valaki lefejt tejjel akarná táplálni a babáját, de nem a saját melléből.... Nem vitázni akarok -ahogyan te sem, de... irigyellek hogy ilyen problémáid vannak; ennél nagyobb ne legyen. Szerintem szoptass. Később megbánnád ha más mellett döntenél.
2012. ápr. 25. 20:08
 13/46 anonim ***** válasza:
87%

Bocs a félig-meddig offért, de kicsit furák nekem a barátnőid. Nem azért szültek, mert gyermeket akartak? Vagy csak a cuki-puszi-játszi kell, a gondoskodás nem? És hová akartak olyan hosszú időre kimozdulni. Hadd tippeljek: plázázni? Vagy körmöshöz? :O

És miért kéne annál a bizonyos néhány óránál több időre másra bízni a gyereket?

Biztos le leszek pontozva, de muszáj volt ezeket megkérdeznem :)

2012. ápr. 25. 20:11
 14/46 anonim ***** válasza:
94%

Szia.

Szülés előtt én biztos voltam benne, hogy nem fogom szoptatni a fiamat, a gondoltattól is írtóztam, egyszerűen nem tudtam elképzelni. Aztán mégis...már a kórházban alig vártam, hogy reggel fürdés után hozzák a gyereket, hogy szoptathassam, igaz eleinte nagyon fáj, kellemetlen volt, de elmúlt egykettőre, aztán itthon is jó volt, ment minden, vlt némi fennakadás néha napján, de egyébként tényleg jó volt, szerettem szoptatni, pedig tényleg azt hittem, hogy soha nem fogom bírni megszoptatni. Sajnos 5 hónapos koráig tudtam csak, ekkor orvosi javaslatra elhagytam, bár ekkor már kevesek szopott, de még így is megviselt a vége.

Én amit ajánlanék neked, itt nincs pro és kontra. Az anyatej MINDENNÉL jobb! Ha van rá lehetőséged adj neki! Meg fogja hálálni, hidd el. Ha nem megy, nem jó, vagy nem akarod, akkor még mindig ott a lehetőséged, hogy azt mondd: Megpróbéltam de nem. És abbahagyod. Viszont ha meg sem próbálod akkor a lehető legjobb dolgot vonod meg a gyermekedtől amit egyelőre adni tudsz neki. És hidd el, soha nem fogod tudni magadnak megbocsájtani azt, hogy megtehetted volna, de nem tetted.

2012. ápr. 25. 20:13
 15/46 anonim ***** válasza:
60%

Szia, két gyermekem van, az elsőt csak pár hétig tudtam szoptatni, a másodikat 7 hónapig. 19 hó van a két gyermekem között. Elsővel már a kórházban gondunk volt, nem kérte a cicit, a második a szülés utáni percben rácuppant és ment neki. Az elsőnél 2 hétig próbáltam csak a szopit, de már mind a ketten készen voltunk, ezért elkezdtük a tápszert és minden megváltozott, boldogok voltunk és szuper babakorszakunk volt. A lányomnál tudatosan készültem a hozzátáplálásra, szopi mellett 4 hósan nekikezdtem, mert nem akartam hosszan szoptatni, 6 hónap után szerettem volna abbahagyni. A lányom vevő volt, 7 hósan nem kérte a cicit. Én meg örültem neki. Mert bár imádom a gyerekeimet, nem nagyon hiszek a szoptatás ezernyi hasznában, már ami a 4 hónap utáni időket illeti. Sok esetben kifogásként szerepel, nehogy anyának más dolga is legyen, pl. élni, dolgozni, mert amíg szoptat, addig minden elnézhető neki. Azt is hülyeségnek tartom, hogy nem lehet kimozdulni, csak nem kell eldönteni, hogy nem ihat szerencsétlen baba cumisüvegből, mert azt ugye apa tudja fogni, vagy a mama, hanem el kell fogadni, hogy a baba nem csak az anyáé, és nem, az anya melle azért is van, hogy anyáé legyen (meg apáé :)).

Szerintem előre ne dönts el semmit, meglátod majd, mit hoz az élet. Lehet, hogy a babád nem is akar majd szopizni, lehet hogy mindketten imádni fogjátok. A lényeg, hogy ne legyen megkövült, megváltozhatatlan álláspontod az ügyben, mert mind a szopi, mind a tápszer, vagy akár mindkettő (mert tudatosan is lehet mindkettő) jó választás lehet. Fontosabb, hogy kiegyensúlyozott légy. Azt tedd, ami mind a kettőtöknek jó. Ha mártírként viselkedsz, vagyis nem szívesen csinálod bármelyiket (táspzer/szopi), akkor előbb-utóbb szarul fogod érezni magad a bőrödben.

Nem leszek népszerű, ezt is tudom, de az én véleményem.

2012. ápr. 25. 20:37
 16/46 anonim ***** válasza:
38%
Nagyon jókat mondasz,utolsó!!!!
2012. ápr. 25. 20:44
 17/46 Snapette ***** válasza:
95%
Szerintem pont az ellenkezője igaz. Bárhová elviheted a babucot, mert szoptatni mindenhol tudsz, és ha zavar a 'nyilvánosság' akkor tuti találsz egy mosdót mindenhol, és nem kell állandóan magaddal hurcoljál mindenféle üvegeket, dobozokat, amit meg is kell melegíteni valahol, és ez kicsit bajosabb a park közepén, nem beszélve arról, hogy az égvilágon semmibe nem kerül. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az is egy pozitívuma volt a szoptatásnak, hogy hat hónapos koráig nem kellett vásároljak neki ételt, sem cumisüvegeket sem semmit, és nem kellett az éjszaka közepén a konyhában kotyvasszak miközben ordít a gyerek, mert ugye, idő, amíg kész lesz. Felvettem, szopi, letettem, aludt. Az a pár kellemetlenség, mint egy kissé kisebesedett mellbimbó az elején vagy feszítő érzés a mellben hamar elmúlik, és egy-két hét után amúgy is beáll a tejtermelés az igény szerint és akkor már nem fog elcseppenni lépten nyomon.
2012. ápr. 25. 20:45
 18/46 anonim ***** válasza:
72%
Nekem vegyes érzelmeim voltak,komolyan a szüléstől nem féltem,de tartottam attól,hogy milyen lesz a szoptatás,tudom,hogy az anyatej egészséges,nem is akartam direktbe megvonni,de akkor is,feszélyezett a dolog.Megszületett a kisfiam,nem akart szopizni mikor odahozták,ráadásul befeléforduló a bimbóm,így abszolút bonyolultabb,kellett hozzá bimbóvédő,nos a kisfiam baromira nem akart szopizni bent a kórházba a csecsemősök szó szerint erőszakolták a mellemre nyomták rám az ordító gyereket nekem meg tépték a mellem,amúgy is izgultam a dolog miatt nos sikerült még jobban feszélyezni a szoptatással kapcsolatban,kisfiam sokat fogyott,besárgult mert nem tudtam etetni,tejem sem volt.Próbálkoztunk a fejéssel na úgy megitta.Úgy mentünk haza,hogy nem akart szopizni,viszont tiszta sebes volt a mellem a sok szenvedéstől.Kb 2 hetes volt mikor sikerült rávenni,hogy szopizzon a gyerekorvos segítségével,de csak az egyik mellemből volt hajlandó.De 70%ban nem volt hajlandó,ordított,mindent csinált így fejtem éjjel-nappal.Végre beindult a dolog volt tejem,úgy etettük a fiam,hogy fejtem a párom cumisüvegből megetette,a 7 étkezésből 2-3szor sikerült rávenni a szopizásra.Ittam a teákat,fejtem,jött a 40fok,alig aludtam elkezdett fogynia tejem,mikor 2 hónapos lett,kellett tápszerrel pótolni.Mire 3 hónapos lett már 1 csepp tejet sem tudtam lefejni,egyszerűen elapadt,próbáltuk heteken keresztül visszahozni semmi nem használt.Arról ne is beszéljünk,hogy az akkori védőnő,folyton azzal jött ne adjak tápszert majd csak lesz tejem,de nem éheztettem a gyerekem,próbálkoztam de meg is etettem ha éhes volt.3 hónapos kora óta tápszeres,meg kell mondjam a sok negatív hatás,irtó sok probléma nem hiányzik,megkönnyebültem kicsit,mikor már rendesen ette a tápszert nem hiányzott neki a tej se a mellem.Bár elég önálló gyerek,szóval amint megtanult egyedül cumisüveget fogni,nem foghattam nem engedte.A fiam ilyen típus,így jött össze.A következőnél is meg fogom próbálnia szoptatást,természetesen több tapasztalatom lesz,meg másik kórházba megyek.Számomra a tápszer egyszerűbb,és nem pepecselős dolog,de érdemes megpróbálnia szoptatást,lehet összejön.
2012. ápr. 25. 20:45
 19/46 anonim ***** válasza:
83%
Én szoptatás párti vagyok,3 gyereket szoptattam.Az elsőnél sajnos csak 3 hónapig tartott,és egy lelki trauma miatt elapadt a tejem.A 2. kilenc,a 3. tizenöt hónapig szopizott.Mivel az első főként tápszeres volt tudom mindkettőt,hogy milyen.Az tuti hogy a 3. csemeténél ment a legprofibb módon,akkorra tudtam mi a legjobb pozitúra nekem,nem fejtem mint egy őrült,és nem stresszeltem a növekedési ugrásoknál,mikor úgy éreztem kevés a tejem.A szoptatást soha nem adnám fel a tápszerért.Ezzel adom a legjobbat a gyerekemnek,minden más egy mű dolog még ha hasonlít is.Én vállaltam a gyerekemet,tehát tudtam hogy ez mivel jár.Azzal hogy eleinte kevesebb idő jut más dolgokra,éjjel fel kell kelni,macerásabb elmenni valahová,jár testi kellemetlenséggel.De a szoptatás szerintem nem az egyetlen kényelmetlenség,változás az ember életében.Ha gyereke lesz minden megváltozik,és erre fel kell készülni,meg kell érni,mert ha előbb vállalja a babát,esetleg ilyen gondjai adódhatnak,hogy fel kell kelni stb.A szoptatás ebből míg felnő egy gyerek egy apró momentum.És mi az egyszerűbb éjjel gyorsan mellre tenni a babát,vagy előbb kimenni tápszert kutyulni,fertőtleníteni,mosogatni stb.Simán bárhová kimozdultam szoptatás mellett is,nem volt olyan hely ahova ne mentem volna emiatt.Olyan egyszerű volt és gyors,imádtam azt az időszakot.Nem méricskéltem,láttam hogy jól lakott,tehát a grammok nem érdekeltek,ott volt a babóm nyugodt szuszogása.Amikor a középső 9 hónap után visszautasított szó szerint bőgtem.Az hogy az első gyerekem sokkal betegesebb volt szintén ennek tudom be,a másik kettő alig volt beteg.Természetesen mindenkinek szíve joga azt csinálni amit akar,és sajnos néha a kényszer is nagy úr.
2012. ápr. 25. 21:23
 20/46 anonim ***** válasza:
51%
komolyan most lepontoztatok,mert nem tudtam szoptatni?? mellékesen eddig 1szer volt beteg és most 1 éves...ezért lepontozni...komolyan inkább nem mondom el a véleményem..
2012. ápr. 25. 21:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!