Anyukák, hogy csináljam?
zóval a hozzátáplálásról lenne egy pár kérdésem. yelső gyermekes anyuka vagyok.
1, Ha a túl vagyunk már az alma, barack, sütőtök, répa, krumpli kóstoláson ( ezekből már megevett fél üveggel többet még nem mertem adni neki)akkor ezek valamelyik kombinációjával váltom ki a tízórai étkezést? (ezt szeretném először)
2, Ugye az a lényege a kiváltásnak, hogy már nincs utánna cici de attól még kell neki valamit inni adni nem? Legalábbis megkínálni?
3, Hogyan váltom ki az uzsonnát? Szintén ezek kombináciolyábol választok és adok neki annyit amennyit elfogad?
4, Mi számít főzeléknek? Krumpli-répa pép?
5, Ha szeretnék egy új ízt bevezetni (mondjuk husit) akkor keverhetem egy régivel és adhatok neki szintén annyi mennyiséget amennyit elfogad?( úgy értem ha már kiváltottunk egy étkezést)
Mert a babámat ismerve nem lesz elég pár kanál ha ízlik neki.
Ezeket mind ízlettek a babámnak és eggyik sem okozott semmi problémát. Azt hiszem kicsit rágörcsöltem de szeretném jól csinálni.
Köszönöm ha válaszoltok
1. Akár a keveréket is adhatod, de magában is kiváltható egy-egy gyümölccsel, zöldséggel egy étkezés.
2. Evés után, de akár közben is megkínálhatod vízzel.
3 Ugyanígy, ahogy a tízórait, csak akkor már nagyobb lesz a választék. Bár azt még csak az ebéd bevezetése után csináld!
4. Főzelék: bármilyen zöldség vagy akár gyümölcs püré krumplival vagy rizzsel (instant rizspehely is jó!), esetleg Sinlaccal sűrítve, anyatejjel vagy a főzőlével hígítva.
5.Igen, lehet így csinálni :)
Nem ördöngösség a hozzátáplálás, csak ne parázz, ha valami nem a nagy könyv szerint megy! Bízz a babádban, ő tudja, mi jó neki! Bízz a megérzéseidben, nem fognak nagyon félrevezetni :) Sok sikert!!
Szerintem is rágörcsöltél egy picit, de sebaj :)
Nyugodtan adhatsz neki annyi kaját amennyit szeretne enni, ha látod, hogy kevés neki az a fél üveg és még enne, akkor adj neki.
Ha ki akarod váltani a tízóriat akkor az úgy is csak akkor fog menni ha jól lakik mert csak akkor nem fogja kérni a cicit.
Persze, meg kell kínálni vízzel evés után.
Tízóraira általában gyümölcsöt szoktak adni, de nekünk is volt úgy, hogy főtt krumplit evett nagyobb korában meg a nyers répát is elrágcsálta magának. Szóval amiket eddig adtál azokkal ki lehet váltani.
Főzeléknek számít a főtt krumpli-répa pép, igen. Az is főzelék ha a húslevesből szedsz ki neki főtt zöldségeket, husit és ezt összetöröd. Később (8-9 hó után) kevés liszttel is sűrítheted a főzeléket vagy gabona péppel, Sinlaccal.
Az új kaja bevezetése nálunk úgy zajlott, hogy először csak megkóstoltattam vele és figyeltem a reakciót, ha nem lett tőle semmit baja másnapra vagy estére akkor másnap már adtam neki rendes mennyiséget. Mondjuk a hústól nemigen lesz kiütése :)
Mennyi idős most a babád és mióta táplálod hozzá?
Azért kérdem mert igaz, hogy minden babának más igényei vannak a kaja terén is, de azért az étkezések kiváltása nem szokott menni egyik napról a másikra. Mi 4.5 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást orvos javaslatára -mert apadni kezdett a tejem a gyerek meg fogyott- és kb 2-3 hónap volt mire kiváltottam egy étkezést nála, hogy nem kérte már evés után a tápszert. Nem tudom ennek a korai hozzátáplálás volt-e az oka vagy ha 6 hósan kezdem el akkor is így lett-e volna.
Szia!
Megpróbálom sorjában:
1. Én mindig gyümölcsöt adtam tízóraira, tehát a felsoroltak közül alma, barack, hamarosan jöhet a banán és a meggy, kicsit később a körte. A többi ebédre.
2. A kiváltás lényege valóban, hogy utána nincs cici, de azt javaslom, hogy ennek az ütemezését bízd a babádra. Ha már elég nagy adagot megeszik, utána kínáld folyadékkal, aztán tedd mellre, és észre fogod venni, ha nem kell neki. Forgolódik vagy pár korty után kiköpi. Ez sem egyik napról a másikra megy, hanem egyre gyakrabban fordul majd elő. Én úgy csináltam, hogy ha három alkalommal egymás után nem kérte a szopit, negyedszerre már meg sem kínáltam, de néha még később is előfordult, hogy kérte. Ezzel a módszerrel havonta váltottunk ki egy szoptatást, de az uzsonnával kezdte, talán azért, mert akkor tejpépet kapott.
3. Válasz fent. :)
4. Ilyen idős korban szerintem az a főzelék, ami meg van főve, általában van benne krumpli/rizs, valamilyen zöldség és hús, de az nem mindig muszáj.
4. A húst pl. persze, hogy keverve adod. :) Én egész adagokkal kezdtem minden új ízt(kivéve persze a lelegején), soha nem volt belőle probléma.
Sok sikert! :)
Ne görcsölj, jól csinálod.
Igen, a kiváltás, ha utána már nem kér cicit, tehát jól lakik. Szerintem ha megeszik mondjuk 200 ml tejcit, akkor 1 üvegnyi gyümivel, vagy fözivel jól lakik, persze baba-függő. Ha szereti a pociját, akkor addig eszik amíg jól nem lakik. Új ízt a régibe keverve tudsz adni neki. (Őszintén megmondom én csak legelején tartottam be a 3 napig próbálni az új íz dolgot, ahogy a Fiam rákapott az új ízekre, már én is bátrabb voltam.)
Főzelék alatt szerintem az olyan zöldségek értendők amiket
Te magad is főzeléknek eszel.
Szerintem úgy alakítsd az étkezéseit, hogy majd a Ti étkezési szokásaitokra, napirendetekre "kell" átszoktatni. Szépen lassan, ebben úgyis Ő irányít, mi ízlik neki, milyen napja van épp.
Nagyon-nagyon köszönöm a válaszokat kicsit megnyugodtam.
1hónapja kezdtük a hozzátáplálást most 5hónapos.
Az az igazság, hogy mikor kicsi adagokat kapott se akart már utánna szopizni kész harc volt persze egy óra múlva sírt, hogy éhes ezért gondoltam, hogy mostmár kap annyit amennyit megbír enni. De még mindíg 3óránként eszik ez baj? Persze mindíg máskor kel így valamikor 11kor tízoraizk valamikor 9kor ez jól van így?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!