Vállalnátok úgy babát, hogy a legnagyobb részt a férjetek nélkül kell vinnetek a gondozásban, nevelésben?
Egy ideje már érzem, hogy vágyom kisbabára. Az utóbbi félévben ez már odáig nőtt, hogy úgy vagyok vele, ha ma kiderülne, terhes vagyok, azt is későnek érezném, mert azonnal babáznék.
A férjemben nincs ekkora vágy (egyelőre), de azt mondja, hogy ha én ennyire szeretném, januártól próbálkozzunk. Viszont, azt tartsam szem előtt, hogy a babával kapcsolatos teendőkbe nem fog tudni úgy és annyit beletenni, mint én. Anyagilag megad mindent, ha szeretném, lesz állandó segítségem itthon, akár a nap 24 órájában, ha kell, de ne várjam el tőle, hogy ha hazaesik éppen este 10-kor, akkor ő majd éjféltől hajnalig járkál a babával, mert éppen fáj a hasa, fél 6-kor pedig csörög az órája és kezdi a napot. Vagy, hogy minden nap pontban 4-kor itthon lesz, csinálja az esti fürdetéseket. Rossz belegondolni, hogy lesz, mikor külön vagyunk, vagy épp nem is fogja ébren látni aznap a saját gyerekét, mert mikor elindul, még alszik, mire hazaér, már alszik.
Kérdeztem, hogy az megoldás lenne-e, ha visszább venne a munkából, de mondta, ezt ne kérjem tőle. Fontos neki az egzisztencia, a pozíciói és tudja, hogy nem lesz ez így örökre, nem fiatal már (közelebb van az 50-hez, mint a 40-hez). De még 8-10 évig szeretne a pályán lenni, utána teljesen az enyém lesz.
Ő ezt már nem a megélhetésért, a pénzért teszi, hanem azért, mert karrierista, imádja a munkáját és azt, ahol tart. Ez fáj valahol, mert van annyi pénzünk, hogy hátradőlhessünk, hogy nyugodt családi életünk legyen. Olyan, aminek ő is a szerves része.
Én úgy nőttem fel, hogy apukám ott volt a mindennapokban, a mai napig nagyon jó a kapcsolatunk, bármikor hívhatom, nem tudok lehetetlent kérni tőle. Ha kellett, sütött-főzött, vigyázott rám, mikor beteg voltam, az első fesztiválomra is elkísért (ő volt az a jófej szülő, aki 4 13 éves lánnyal hajlandó volt kimenni a Szigetre).
Én 10 évet nem akarok várni. 1-2 év még talán, de 8-10 nem. Csak így kicsit azt érzem, nem nekünk lesz gyerekünk, hanem nekem.
En voltam az első válaszoló, akkor is megírtam hogy ez egy troll, ne etessétek már három oldalon keresztül.
Két hetente felteszi ezt a kérdést.
Szerintem itt nem az a kérdés, hogy úgy érdemes-e gyereket vállalni, hogy neked nem lesz segítséged, társad a férjed a mindennapok nehézségeiben, hiszen az valahol minden családban természetes, hogy anyukára több teher hárul, hiszen ő van otthon a gyerekkel. Aki erre azt mondja 50-50, az vagy hülye, vagy hazudik... Mindent ki lehet bírni, meg lehet fizetni segítséget, ez van. Ha akarod, megy. Egyedülálló anyáknak is megy.
A nagyobb probléma az, hogy a gyereknek előre tudottan nem lesz apja. Vagyis biológiailag persze lesz, aki árnyékként jön megy a kisgyermek éveiben, de szerető, odaforduló apja, aki az oviból hazafelé menet beugrik vele a játszótérre, vagy csak fociznak az udvaron egy-egy órácskát, biztosan nem. Ilyen formán pedig én inkább azt a kérdést tenném fel, hogy vállaljak-e úgy gyereket, hogy ő ""apa nélkül"" fog felnőni és ilyen mintát fog kapni/látni a családi életről!? Szerintem nem egészséges úgy felnőni, hogy apámnak csak a pénz hajkurászása a fontos, mert igen, én is szeretem a szakmámat, a hivatásom, kvázi hobbi munkába járnom, de mivel szeretem a gyerekeimet és szeretek időt tölteni velük, sosem tudnék úgy létezni, hogy "alszanak, amikor eljövök és alszanak mire hazaérek". Szerintem ez nagyon gáz. Az embernek lehet az életében sokminden fontos, de a szeretteinél szerintem semmi... és ha fontosabb valakinek rendszeresen a munkája mint az a totyogó kis csillogó szempár, aki áhítattal várja haza, azzal nem tudok mit kezdeni. Ilyen ember az én életembe nem férne bele. Szóval a kérdésre a válaszom, hogy én így nem vállalnék. Amíg csak vágytam gyerekre, valószínű nem ezt mondtam volna. Amióta van, nagyon sokmindent átértékeltem.
#34:
Persze ez mind szép és jó, ilyennek kéne lennie egy ideális világban.
És mi a magyar valóság az átlag családoknál?
Nem hiszem, hogy egy így megvlaósuló családdal, a kérdező kilógna a sorból. Sőt...
Szerintem az alszanak mikor az apuka elmegy és hazajön, még mindig jobb mint egy mérgező bántalmazó, vagy aki alkoholmámorban megy el és jön haza.
Ha az első házasságok 60%-a válással végződik, akkor annyira nem lehet rózsás a helyzet a magyar családokban. És van aki el sem válik, csak szenved... a gyerekkel együtt.
Az a jó, hogy itt a többség úgy ad lelkesen tanácsot, mintha a magyar családok legtöbbsége egy tökéletes, ideális családban élne. És csakis a tökéletesség lenne az elfogadható... Kicsit olyan képmutatás az egész.
(Tisztelet a kivételnek.)
36# Én nem gondolom, hogy mindenki tökéletes családban élne és azt sem, hogy nem elfogadható, ha apuka mondjuk műszakozik, vagy tudomisén. Az is előfordul, hogy egy házasság idő közben tönkremegy, igen.
De aki úgy vállal gyereket valakivel, hogy előre tudja, hogy valami difi van a helyzetben, azt nem tudom sajnálni utána amikor beüt a krach. Benne van hogy valami félremegy, persze, de itt már előre tudni lehet, hogy apuka mennyit hajlandó ebbe beletenni és miért kéne beérni azzal, hogy ez még mindig jobb, minthogy alkoholista, bántalmazó, sz*r alak valahol az apa? Oké. Megint máshol viszont munkát vált, hogy közelebb legyen, hamarabb hazaérjen, zokszó nélkül viszi a gyerekeket oviba, focimeccsre, meg úszóversenyre és magától eszébe jut, hogy elmehetnének hétvégén együtt a vadasparkba. Most mondtam valamit, de érted. Miért a sz*rabb a mérce? Miért nem lehet a jobb az?
Részemről nem mindegy, hogy valami elfogadható, jó alap, csak idő közben sz*aródik el, mert úgy hozza az élet, vagy valami alapból sz*r, de majd lesz valami elven belemegyünk és reméljük, hogy mi leszünk az a 0,5%, ahol csoda történik. A kérdezőnél nincs meg a jó alap, hiszen ő maga sem biztos abban, hogy ezt így akarja. "Majd lesz valahogy" elven meg nem egy gyereken kísérleteznék. Lehet, hogy csodás módon apuka pálfordul, ha már ott lesz a gyerek, de mivan ha mégsem!?
#37:
Akkor mondhatjuk nyugodtan azt, hogy egy álom párkapcsolat kapcsolat és egy sérült kapcsolat esetén sem tudjuk eldönteni, hogy a gyerekvállalás után mi lesz.
#38:
Az még a tökéletesnek induló párkapcsolatokban is sokszor így van. Amit pedig írsz, az nem 100% bizos.
39
Éppen ez az. Még tökéletesen induló gyerekvállalás esetén is benne van a pakliban, az esélye pedig többszöröse lesz, ha a pasi előre kijelenti, hogy ő gyerekkel kapcsolatban semmit nem fog csinálni, nem érdekli.
Azért hozzáteszem:
Abban az esetben elfogadható, ha mindkét félnek megvan a szerepe:
- Apuka mindent biztosít, anyagiak, lakhatás, biztonság, problémák megoldása
- Anyuka meg nem dolgozik hagyományos értelemben, de gyereket nevel, ellátja a háztartási feladatok jelentős résztét.
Nyilván értem a negatívra értékelőket, hogy a mai emancipált világban egy elavult családdmodell. De évezredekig jól működött. Hiszen mindkét fél beleteszi azt, amire a legnagyobb szüksége van a családnak. És ez is müködhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!