Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Egy kis csecsemővel hogy...

Egy kis csecsemővel hogy oldjátok meg a házimunkát, ha semmi segítségetek nincs?

Figyelt kérdés

En vagyok az apa, van egy 5 hónapos gyerekünk, sajnos annyira leköti az anyját, hogy nem marad semmire ideje, így vagy az az opció van, hogy én veszem át a teljes házimunkát, így viszont munka mellett mire végzek már este van, a gyerekemre egyáltalán nem marad idő. Vagy ha a gyerekemmel foglalkozok, akkor szalad a 120m2-es ház. Egyszerűen nem látom, hogy tudnánk megoldani, de már kezdek megbolondulni ettől a helyzettől. Sajnos semmi külső segítségünk nincs. Ígyis hetekig táppénzen voltam a szülés után, mert feleségem fizikailag nem bírta ellátni a gyereket, császár utáni szövődmény miatt.

Egyikünk szülei se tudnak segíteni, mert rokkantnyugdíjasok mind a ketten. Irígylem azokat, akik dicsekednek, hogy patika a háztartás gyerek melllett...

dec. 17. 12:43
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

10!

Dehogynem! Csak a tankönyvben tart 3 hónapos korig! A mi babánk nagyon sokáig volt hasfájós pl.

dec. 17. 13:37
 12/30 anonim ***** válasza:
39%

De mi akadályozza meg, hogy a gyerekkel a kezében vagy magára kötve csináljon dolgokat?

Én is úgy csináltam sok mindent.

dec. 17. 13:40
 13/30 anonim ***** válasza:
30%
5 hónapos gyerek mellett nem létezik, hogy minden akarata ellenére képtelen legalább nagyjából rendet tartani a házban. Hordozókendőben tök jól lehet porszívózni, pultot törölni, babával az ölben betenni egy mosást, pihenőszékben ringatva több részletben megfőzni. Még ha nem is akarja feláldozni a gyerek alvásidejét házimunkára, akkor is meg lehet csinálni baba mellett. Én alig bírtam 1 éves koráig lelépni a gyerekem mellől alvás közben, mert folyton észrevette, ébren is rengeteget akart kézben lenni, de azért nem hagytam mindent a férjem nyakába. Este ő fürdette a babát, én addig gyorsan rendet tettem a házban, indítottam egy mosogatógépet, és tiszta házzal mentünk aludni minden este. Nincs az az extra nyűgös baba, aki mellett nem jut 4x15 perc a feladatokra.
dec. 17. 13:41
 14/30 anonim ***** válasza:
78%
Nekem ezert van fszten es emeleten is robotporszivom. Mindig megy es fele annyi por sincs, amugy hetevgen d.e.takaritok, hetkoznap csak szinten tartas van. Nekem 150 nm a haz,egyedul csinalom 2 gyerek mellett,munka utan+udvar. Ha dolgozni fog akkor mi lesz?:)
dec. 17. 13:49
 15/30 anonim ***** válasza:
69%

Pedig kellene segitség.

Mondjuk azért a nagyszülők előtt is le a kalappal, mert ha akar, egy órára még egy rokkantnyugdíjas is át tud menni babát dajkálni, amíg mondjuk anyuka felporszívóz egy szobát vagy bepakol a mosógépbe. Sőt, felteszem,főzni is tud egy rokkantnyugdíjas is.

dec. 17. 13:50
 16/30 anonim ***** válasza:
81%

Úgy,ahogy írod, ahogy tudjuk, amikor tudjuk, a férjem besegít munka után,.ha szükséges, bàr már jobb a helyzet, 8 hónapos, igy elmászkál körülöttem nagyrészt. Teszem hozzá harmadik gyerek és 0 segítség. A férjem hajnalban megy, aztán 4-8 között érkezik.

Reggel rendezem mindhármat, a sulist suliba, az ovist oviba visszük, ráadásul gyalog. Hazaérek,.gyors elpakolom a reggeli romokat, reggeli/kávé, mosás indítás stb, és viszem a kicsit aludni, mostanában meg tudok szökni mellőle,gyorsan megfőzök. Ébred, ebédelünk, játék és aztán megint alszik, én ilyenkor megpihenek kicsit-olvasok, sorozatozok. Majd 3kor ébresztem a kicsit és megyünk összeszedni a tesókat, aztán 8ndul a délutáni káosz 🤣🤣🤣

Nem olyan pici már az 5 hónapos baba, lassan meg kell probálni napirendet kialakítani.

dec. 17. 13:51
 17/30 anonim ***** válasza:
92%

Szerintem könnyen beszél az, akinek nem letehetetlen gyereket dobott a gép. Ki takarítgat, vagy főzőcskézik nyugisan úgy, hogy közben ordít a gyereke a pihenőszékben, vagy a hátán? :) Az első lányunk ilyen volt, vele darabokban takarítottam, ha itthon volt a férjem. Néha a wc sikálás is felüdülés volt az egésznapos nyígás/sírás után. A második gyerekünk abszolút buddha, mellette én is megkérdezném, hogy mi az, hogy valaki baba mellett nem tudja csinálni a házimunkát!? :)

Végső soron egyébként én semmi gondot nem látok abban, ha valaki nem AKARJA csinálni a házimunkát. Pontosabban a takarítást, mert ha takarító jár, akkor is végig kell tolni néha a porszívót a lakáson a köztes időkben (nem mindenre megoldás a robot, pláne 120 nm-en, pláne ha szintkülönbség is van), mosni kell, mosogatni, és/vagy ki-bepakolni a mosogatógépbe, főzni, stb. Ezzel is elmennek fél-1-2 órák naponta. Miért baj és lustaság az, ha valaki a kiszorított kis szabadidejét a családjával, vagy urambocsá’ saját magával akarja eltölteni?

A baj inkább az, hogy a kérdező kifacsarodik a dologban. Anyuka meg gondolom becsavarodik, mert állandóan a sírós babával van.

dec. 17. 13:51
 18/30 anonim ***** válasza:
90%

Amig ekkora volt a kisfiam, en is nagyon szenvedtem. Utalta a kendot, csatos hordozot is kesobb, csak kezben volt neki jo es ejszaka orankent kelt. Hulla voltam.

De egyebkent nem volt oriasi takaritas nalunk hetkoznap, ezt el kell ilyenkor engedni. Ment a robotporszivo, mosogatogepet pakoltuk be es a konyhat tettuk rendbe. Ennyi mar eleg nekem ahhoz, hogy jobban erezzem magam, minden mas hetvegere maradt sajnos vagy nem sajnos. Most hogy mar 1,5 eves a kisfiam, tobb idom van egyebkent hazimunkazni hetkoznap is.

De ez a gyors takaritas konkretan egy 20 perces munka, mert csak az amerikai konyhas nappalira koncentralunk, ahol eljuk kvazi az eletunket. Valami ilyesmi kene nektek is. Elengeded a patika tisztasagot, csak annyit csinalsz, amit muszaj.

Kesobb jobb lesz. Aztan majd amikor a feleseged is visszamegy dolgozni, ujra kaosz lesz es ujra bele kell ebbe tanulni. Hat, ilyen az elet. :D

dec. 17. 14:12
 19/30 anonim ***** válasza:
65%
Mikor csecsemő volt akkor eltudtam látni az amúgy 55m² lakást párom segített illetve a gyereket letudtam tenni aludni. Mikor 6 hós volt akkor beköltöztünk a 140m² lakásunkba, hát mit ne mondjak, nem győzöm takarítani, de biztos h nemtudtam volna én sem csinálni egy csecsemő mellett, de 5 hós az nem olyan kicsi. Szerintem muszály hogy fogadjatok egy takarítót heti 1x, aztán hétvégén picit több idő jut takarítani. De 5 hós az már nem " kis csecsemő" nem alszik el a kiságyában, siesta alatt anyuka nem tud semmit csinálni?
dec. 17. 14:25
 20/30 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk is brutális hasfájós volt 4,5 hónapig. Hordozókendőt nem viselte el. Ráadásul 20-30 perceket aludt napközben. Ezekben az időkben haladtam a házimunkával, főzéssel. Utána már kavargatni egy kézzel is tudtam a kaját.

Mindig nagyon szép rend és tisztaság volt nálunk. Mióta megvan a baba, ez ugrott. Alap takarítás van. Mosogatás, mosás, porszívózás(vezeték nélkülire váltottunk, egy kézzel is megy)hétvégén a férjem babázik, akkor fürdő takarítás, portalanítás, felmosás. 2-3 naponta főzés. Ha nem fért bele a napba, akkor a férjem főzött/mosogatott mikor hazaért. Tényleg voltak napok, mikor reggel 7től este 10ig üvöltött. Ilyenkor a "szabadidőmet" sírással, pihenéssel töltöttem.

Annyit javult, hogy mióta elmúlt a hasfájás, azóta le lehet rakni pihenőszékbe/etetőszékbe és ott 10-20 percet el van.

A helyetekben, ha van rá keret, takarítót fogadnék, akár heti 1x. Utána csak szinten kell tartani.

dec. 17. 14:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!