Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mindkét szülő lemondana a...

Mindkét szülő lemondana a betegen született gyermekről?

Figyelt kérdés

Adott, hogy egy házaspárnak gyermeke születiky aki testi és szellemi fogyatékosságal látja meg a napvilágot.

Ha a "szülők" azt mondják, hogy köszönik, ebből nem kérnek, és bent hagyják a kórházban, esetleg örökbeadják, mennyire elítélendő?

Van joguk a "szülőnek" egy új életet kezdeni gyerek nélkül?

Ha a lelkiismeretük engedné ezt a lépést, megkönnyítenék a saját életüket ezzel?

#fogyatékosság #Örökbeabeadás #Lemondás a gyerekről #Testi-szellmi fogyatékosság
dec. 10. 22:17
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
52%

Tönkretette az egész családját. ""

Az komoly kijelentés. Egy gyerekről beszélsz ember. De ha még tovább megyek is egy fogyatékos felnőttről. Nem az ő hibája, hogy világrajött!!!

A kérdés nehéz. Akkor mondanék le ha tudnám jobb helye lesz más mellett, vagy épp ha lenne egy megbízható korrekt intézmény ahol szintén nagyon jó helye lenne. De a mai világot látva inkább szenvednék én és nevelném.

Egyébként a Dr csont című sorozatban volt egy olyan rész , amiben a fogyatékos gyereket megmérgezik, a nyomozás végén pedig kiderül hogy a saját anyja volt az, mert azt hitte meg fog halni és nem akarta hogy a gyereke egyedül maradjon, mert tudta mi várna rá ilyen állapotban.

Maga a gyerekvállalás is egy nehéz téma. Nekem legfőképp az aggódás miatt, egyre több minden lát napvilágot és egyre jobban bizonytalanít el, nehogy a gyermekem kerüljön olyan helyzetbe (pedofília, erőszak, bántalmazás, elrablás, zsarolás, stbstbstb)

Kicsit elkanyarodtam a témától, de jó volt kiírni.(:

dec. 10. 23:32
 12/35 anonim ***** válasza:
76%

Könnyű az egészséges gyermeket szeretni de sokan őróluk is lemondanak meg rosszul bánnak vele.

Én sokat gondolkoztam rajta mi lenne ha....

Ha beraknám akkor se lenne könnyebb a lelkem nem lenne nyugodt.

Valószínűleg vállalnám a nehéz utat amit a sors adott és imádkoznék, hogy én halljak meg utána mert akkor utána nyugodtan tudnék meghalni

dec. 10. 23:37
 13/35 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk van a rokonságban egy ilyen "gyerek", aki már azóta felnőtt, és ugyanúgy vigyázni kell rá, mint pár éves korában. Gyakorlatilag a szülőknek fel kell áldozniuk az életüket miatta. Az anyukának ott kellett hagynia a munkahelyét, a férj meg eltartotta őket. Állami támogatást alig kaptak, vagy ha kaptak is, ráment a gyerek gyógyszereire. Rettenetes áldozatokkal járt, de a szülők úgy néz ki, hogy nem bánták meg, hogy nem mondtak le róla, hisz nagyon sok örömöt is adott nekik a gyerek, és nem csak a baj volt vele. Én megérteném, ha ezt valaki nem vállalná be, mert nagyon nagy teher, és nem mindenki bírná ezt így, és nekik volt lehetőségük, hogy másra tudják bízni, ha valamit intézni kell, vagy menni kell valahová. Na meg a férj nagyon jól keresett, és keres most is. Ha a kereső fél jövedelme is kevés lenne, akkor nem is tudnák eltartani. ( És itt élete végéig kell gondoskodnuk róla) Tehát vannak olyanok, akik ha bele gebednének, akkor se tudnák ezt megtenni ( ha szeretnék is) , van akinek meg kicsit könnyebb, ha van segítsége. Na meg náluk ez nem csak a lelkiismeretükre hatott volna ki, hanem ha lemondtak volna róla, az óriási bűn lett volna amiatt is, hogy nagyon vallásosak ők, és a szüleik is. Nem tudom hogy alakult volna az életük, ha lemondanak róla, de nem valószínű, hogy tükörbe tudtak volna nézni utána. Valószínűleg ha tudják, hogy ennyi gonddal, és lemondással fog járni, szerintem ugyanígy döntöttek volna. Most 55-60 évesek, és még lehet 20-30 évig is gondoskodni kell a felnőtt lányukról. ( Még ha elvileg azt írják sok helyen, hogy nem élnek sokáig az ilyen betegségben szenvedő, vagy visszamaradott gyerekek)
dec. 11. 04:33
 14/35 anonim ***** válasza:
29%

"Persze, hogy joga van a saját életét élni a szülőnek."

Persze hogy joga van: dönthet mielőtt gyereket vállal. Ha vállal, azzal vállalja a beteg gyerek kockázatát is.

Én se tudtam előre, hogy beteg gyerekem lesz.

"Én speciális intézetbe adnám és járnék látogatni"

Ahogy Móricka képzeli.

NINCS ma Magyarországon olyan intézmény, ami ezt nyújtaná.

Még az idősek ellátása se megoldott, pedig róluk jóval kevesebb ideig kell már csak gondoskodniuk.

Az a nagy büdös helyzet, hogy aki ma a mai Magyarországon "lemond" a fogyatékos gyerekéről, az a legsötétebb sorsot szánja neki.

Ha ettől könnyebb lesz a lelkiismerete? Akkor akár kukába is dobhatta volna.

dec. 11. 06:49
 15/35 anonim ***** válasza:
39%
Aki elítéli az ilyen szülőt, az ugye semmi terhesség alatti szűrővizsgálatot nem vett igénybe és pl Down szindróma vagy egyéb súlyos genetika vagy egyéb súlyos, magzati korban diagnosztizalhato probléma esetén se ment/menne abortiszra, ugye?
dec. 11. 06:53
 16/35 anonim ***** válasza:
90%

Mi ezt a lehetőséget a férjemmel a gyerekvállalás idején átbeszéltük. Ha olyan a betegség, ami már terhesség alatt látszik és kimutatható, akkor fájdalom, nem tartottuk volna meg. Pont a fentiek miatt, mert igazából senkinek sem jó egy betegségekkel, fájdalommal, lemondásokkal teli élet. Ha nem látszik terhesség alatt már, csak utána, ha olyan jellegű a fogyatékosság, akkor annak mértékétől függően keresnénk segítséget, bentlakásos intézményt, ahol látogatnánk. De az örökbeadás nem merült fel bennünk, elméletben sem. Gondold el, ha egy gyereket, akit akartak alapból és terveztek, a betegségei/fogyatékosságai miatt nem vállalnak a saját, vér szerinti szülei, akkor majd az örökbefogadó szülők elfogadják így?

És most lehet lepontozni, nyilván a gyerekvállalásnál ez is benne van a pakliban, de gyereket nevelni éppen elég nehéz teljesen neurotipikus, tökéletesen egészséges gyerekek esetében is, nem mindenkiben van meg az erő, elhivatottság, kitartás, stb, egy beteg vagy fogyatékos gyerek neveléséhez.

Nemrégiben volt egy cikk a telexen egy anyukáról, aki kb bölcsibe hordja a már lassan 40 éves fiát. Az apuka régóta lelépett, a "gyerekkel" mi lesz, mikor az anyja meghal? Ki fogja őt szeretni és gondozni? Anyaként ezzel a teherrel nem tudnék együttélni.

dec. 11. 06:58
 17/35 anonim ***** válasza:
25%

"Gondold el, ha egy gyereket, akit akartak alapból és terveztek, a betegségei/fogyatékosságai miatt nem vállalnak a saját, vér szerinti szülei, akkor majd az örökbefogadó szülők elfogadják így?"

Vannak, akik pl kifejezetten Down kóros gyereket akarnak orokbefogadni, vagy törpe növésűt, egyéb súlyos testi fogyatekossaggal élőt - igaz, ez többnyire az USA-ban élőkre jellemző.

dec. 11. 07:03
 18/35 anonim ***** válasza:
94%

Én le tudnék mondani róla.

3 közvetlen példa is van az életemben.

A szülői házunk szomszédjában ikrek születtek, 40évesek (igaz én 32vagyok)

Az egyikük totál egészséges, jó élete van.

A másik 40éve egy test... Nem tud beszélni, nem tud ülni, enni is csak pépeket. Anyukája tolókocsivsl tologatja. Viszi udvarra, eteti, pelenkázza. Én gyerekkoromban féltem tőle.

Anyuka dolgozni sosem tudott mellette. Apuka amíg élt, tartotta el a családot, szerény körülmények közt éltek.

Apuka 3éve meghalt. Azóta gyakorlatilag a rokonok, az utca tartja el őket. Anyuka 2x próbált már azóta öngyilkos lenni.

Másik példa, barátnőm férje. A tesója betegen született. A szülei bevállalták. Ez addig volt szép, míg barátnőm férje 18 volt, a húga 16. Meghaltak a szüleik.

Azóta barátnőm férje a gyámja. Ő magát úgy ahogy ellátja. De nem lehet fél órára sem magára hagyni. Multkor 1órára ugrottak el otthonról, mire hszaértek a lakás úszott a vízben. A tesó bedugta a csapban a dugót, megnyitotta a csapot. Ömlött a víz... És ez csak 1 példa.

3.példa itt a jelenlegi lakhelyünkön. 30éves a srác. Ő egyedül lakik. De nem tud dolgozni, kb én is alig értem amit mond. Az anyukája tartotta el, ő nevelte, de 2 éve meghalt. Azóta a srác vergődik. Tesója kitartott mellette, de nem tudta azt az életet élni. Elköltözött. Az apja le se tojja magasról. Így kb a falu tartja el őt.

Én nem tudnék így elni. Nem lennék képes ezt végigcsinálni.

Akármennyire szeretném, tudnám az én gyerekem, nem menne.

Pont hidegen hagyna más meg mit gondol erről. Senki sem tökéletes, mindenkiben lehet hibát találni. Bennem pl ebben (is).

dec. 11. 07:07
 19/35 anonim ***** válasza:
42%

"Aki elítéli az ilyen szülőt, az ugye semmi terhesség alatti szűrővizsgálatot nem vett igénybe"

A te fejedben mégis hogy képes ez a két dolog így összemosódni, amikor PONT azért végez el az ember a lehető legtöbb szűrővizsgálatot, mert csak ADDIG van tényleges döntési lehetősége, amíg nem született meg!

Ha már megszületett, BIZTOS szenvedni fog attól, ha elhagyod és nem azért mert lemarad az "anyai szeretetről", hanem mert NINCS OLYAN ELLÁTÓ egység, ami többet és jobbat tudna nyújtani a gyereknek, mint a szülei. Magyarországon nincs.

Ez csak a romantikus fejekeben létezik!

A sötét valóság, hogy még normális nappali ellátó is csak elvétve van, de azokról is sorra derül ki az "éheztették, verték, erőszakolták".

Tényleg, micsoda élet!

Oxigénhiánnyal született autistat nevelek. Ezt még csak szűrni se lehet.

14-es voltam.

dec. 11. 07:08
 20/35 anonim ***** válasza:
72%

#19 azért mert neked megy, elbirod, más nem biztos, hogy képes erre

Én is lemondanek róla.

Aztán hogy ki mit gondol az már az ő saját problémája.

dec. 11. 07:27
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!