Miért lett rossz a pólyázás?
Két gyerekem van, ők nagyon szerették azt, amikor bepólyáztam őket, pikk pakk megnyugodtak és elaludtak benne. Amint észrevettem, hogy már nem szeretik, nem is csináltam többet.
Húgom babája 4 hetes, megkért, hogy picit segítsek neki addig vigyázni rá, ameddig ő orvoshoz megy. Hiába volt időpontja, nem került be egyhamar. A pici nagyon elkezdett sírni, nem sikerült sehogy megnyugtatnom, aztán eszembe jutott, hogy mit csináltam az enyémekkel és bepólyáztam. Konkrétan fél perc alatt visszaaludt és egy órán át aludt, ameddig a húgom vissza nem ért. Ezután jött a nagy kiabálás, hogy én ezt hogy merészeltem megtenni, súlyos károkat okoz, menjek a fenébe, többet nem vigyázhatok a gyerekére. Aztán elviharzott. Hát őszintén én most nagyon meglepődtem, csak segíteni szerettem volna, de az fix, hogy többet nem fogok.
"Lehetnek hátrányai is a baba pólyázásának?
Természetesen igen, főleg, hogy ez egy olyan téma, ami nem egyértelműen fekete vagy fehér, és nem egy mindenki által elfogadott/támogatott téma. Összeszedtünk 5 olyan dolgot, mely hátránya lehet a pólyázásnak:
Ha túl szorosra pólyázod a babát, fennáll a kiszáradás, túlmelegedés veszélye.
Gátolva van a kezecskék, lábacskák mozgathatósága, ez nem minden esetben lehet komfortos vagy előnyös. Ennél még a pocakban is több lehetősége volt a végtagok mozgatására.
Ha nem megfelelő a pólyázási technika és túl erős lett, akár elnyomhatsz vele idegeket.
Egy rossz technika melegágya lehet a későbbi csípőficamnak is.
Szintén akkor, ha nem megfelelő a technika és szoros lett a pólyázás gátolható a szabad légzés a baba számára.
Pólyázni csakis saját felelősségre, legjobb tudásod szerint, lehetőleg szakemberrel való egyeztetés után kezdj el! "
Őő, mert minden hülyeséget összeolvasnak a kismamák, csak nem képesek egyedül rendszerbe foglalni, minek melyik fejlődési fázisban van fontossága. Vagy épp ellenkezőleg, egyáltalán nem ismerik a csecsemők igényeit.
A pólya egy újszülőttnek az anyaméh komfortját imitálja, mivel a kis kezük és lábuk nem kalimpál össze-vissza, nem ijesztik meg magukat ezzel, hamar megnyugszanak az ismerős közegben. Egy kendős hordozás még a testkontaktust is biztosítja, az is hasonlóan jó.
Szerintem a húgod vagy olvasott vmit a szabad mozgásfejlődés fontosságáról és ettől kattant be (megjegyzem amikor beindul a nagy mozgásfejlődés már ágálni fog a baba a pólya ellen önmagától). Vagy azért kattant be, mert azt képzeli ezzel lekötözöd a babát és szenvedést okozol neki- neki van egy elképzelés a fejében erről.
Gondolom hasra sem fekteti és babakocsi párti a húgod. Ez a korábbi klasszikus iskola.
Nem egyértelműen rossz, szemlélet kérdése. A húgod viszont egyértelműen túlreagalta, kicsit flúgosnak tűnik.
Mondjuk nekem kicsit hihetetlen a sztori. Hogy tudtad bepólyázni? Ha ennyire rosszul van tőle, nyilván nincs pólyája. Véletlenül pont volt nálad egy?🤣
#5! Persze, tudom. De azt nem írta, hogy mondjuk egy pokrócba tekerte. Ezért gondoltam rendes pólyára.
Nem tudtam, hogy így fog reagálni, honnan tudtam volna.. nem volt róla szó, nem mondta, nekem sem jutott az eszembe, csak később mikor már semmi sem volt jó.
4-es, egy tetrapelenka bőven alkalmas pólyának.
3-as, szokta egy jó hosszú kendőben hordani, de én azt nem vállaltam,mert nem sikerült jól megkötni, már nem vagyok gyakorlatban. Hason is altatja néha.
Én használtam pólyát kb 3 hetes koráig pár alkalommal, de ez kész pólya volt nem én csináltam ahhoz nem értek. Modernebb verzió kókuszbetétes. Azert írom, hogy modernebb, mert anyukám mesélte mikor mi gyerekek voltunk akkor másmilyen volt a pólya. Akkor használtam amikor nagyon sírt semmi nem nyugtatta meg. Beletettem és pár perc után elaludt. A védőnő nem cseszett le sőt még tanácsokat is adott, hogy mikre figyeljek ne legyen baj. Utána nem használtam mert nem nyugtatta meg.
Vannak akik ellenzik, és oké, hogy a húgod is, de szerintem erősen túlreagálta a dolgot.
Orvos látta már a húgodat?
Nem normális a viselkedése, 1 alkalomtól semmi baja nem lesz a gyereknek.
Amikor szültem, nálunk az újszülött osztályon minden babát kórházi angolpólyába csomagoltak a bent tartózkodás alatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!