Minden anyuka megtudja különböztetni, hogy mikor miért sír a babája? Olyan rossz anyának érzem magam. Az én babám (szerencsére) alig sír, de ha sír is, nekem mindig egyformának tűnik. Volt másnál is így?
Nem tök mindegy a szóhasználat? Számomra ez amikor valamit szeretne (telefont vagy wc kefét megtámadni, bemenni a zuhanykabinba, órát rágcsálni) elkezd sírni amúgy semmi baj "hiszti". A lényeg az hogy segítek rajta.
Ezért is nem értem hogy egy ilyen apró megfogalmazásból hogy lehet azt levonni, hogy "nevetséges a hozzáállásom". Az ember ír egy szót hogy hiszti sírás és már a nyakának ugranak minden háttérinfó nélkül,következtetéseket vonnak le, megmagyarázzák hogy milyen a gyerek. A frusztrált sírás meg nem lenne elég pontos megfogalmazás hogy mindenki értse. Egy baba sok mindentől tud ideges lenni pl öltöztetés,éhség, álmosság, teli a pelus....
A 27-es válaszolónak tuti nincs még gyereke. Képzeld hisztiznek! Még a szakkönyvek is leírják. Amúgy dackorszak is van 2 éves kor előtt.
Szóval én nem tudom melyik adást nézed, de a hiszti egy létező jelenség, amit a szülők megpróbálnak empátiával kezelni.
Az is lehet, hogy te a magát a kifejezést nem érted, vagy másképp használod. Nem manipulációról van szó, hanem hisztiről. Nem ugyanaz a kettő.
A hiszti kifejezés nekem meg pejoratív, lenéző. Egy gyerek ekkoraként teljesen őszinte, akkor is, ha idegesítő, mert egész nap nyűgös valamiért és van, hogy elszakad a cérna. De ha mondjuk egy felnőttről mondod, hogy "hisztis", akkor sem együttérzésből mondod, hanem minősíted, hogy drámával, mások hibáztatásával vagy csicskáztatásával akar elérni valamit, sajnáltatja magát... stb. Azaz manipulál. Ha rád mondaná valaki, hogy jaj, de hisztis vagy ma, amikor elmeséled a bánatod bizalommal, akkor sem gondolnád őt együttérzőnek.
Nekem két saját gyerekem van és hármat nevelek. És csak rossznak tartom ezt a kifejezést használni a saját gyerekünkre, mert engem is bántana fordított helyzetben. Van, amikor tényleg manipulatív is tud lenni egy gyerek, na de nem még egy éves kora előtt, és nagyon sok anyukától hallom ezt még kisebb babákra is mondani.
33as, ezt jól benézted, majdnem másfél éves kislányom van... lehetséges, hogy elbeszélünk egymás mellett, de 35 hasonlóan gondolja, mint én...
"Nem manipulációról van szó, hanem hisztiről. Nem ugyanaz a kettő."
Ó, pedig sajnos túl sokszor hallom, olvasom, hogy egyesek szerint szándékosan próbál "hisztivel" manipuláció a gyerek, közben szerencsétlen nincs 1 éves sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!