Sok anyuka miért ragaszkodik pontosan a szabályokhoz amiket a könyvekben olvas ahelyett hogy az ösztönére hallgatna?
Hozzátáplálás idejét,miből mennyi,mikor,miért..mindent pontosan betartanak,pedig a gyereknek semmi de semmi baja nem lesz ha esetleg még 2 hét van a hozzátáplálás kezdetéig és kap már kostolót.
Azt úgyis az anyukának kellene éreznie,hogy mikor mire érett meg a gyerek.Nem lehet a gyereknek tejet adni..dehogynem!forralva,boltit..nem tehéntejet mert ugye azt tudjuk nem tudják megemészteni...vagy sokan veszik a gyerekteákat hasfájás ellen,ahelyett hogy köményteát csinálnának a gyereknek..mindenki szíve joga dönteni..de akkor meg miért hurrogják le azokat az anyukákat akik esetleg nem akrnak a gyerek 1 éves koráig tápszerre költeni havi 25 000 ft-ot( minimum..) MINDENT annyira be akarnak tartani..pedig sokat tanulhatnánk nagyanyáinktól!!!
túl összetett a válasz. Egyrész manapság az információáramlás iszonyat gyors és szinte azonnal rengeteg információt tud az ember megszerezni pillanatok alatt. Amikor az egyik könyv/internetes oldal/akármi állítja, hogy X, akkor a másik azt mondja, hogy X nem jó, felejtsd el, csakis az Y a megoldás.
Nem csoda, hogy el vagyunk veszve ebben a rengetegben! Ha csak az az infó lenne meg, hogy anyáink hogy csinálták, valószínűleg mindenki azt tenné!
Másrészt fogyasztói társadalomban élünk, mindenki igyekszik a lehető legjobbat megadni a babájának a lehetőségeihez mérten. Én azért adok inkább tápszert és költök rá baromi sokat, mert sok olyan vitamint, nyomelemet tartalmaz, amit a tej nem.
A kérésed provokatív. Ehhez mérten fogsz válaszokat is kapni, hideget is, meleget is.
"pedig sokat tanulhatnánk nagyanyáinktól!!!"
Igen, sokat. Ezeknek a fele hasznos megfigyelés és bölcsesség, a másik fele babona. Nagyanyáink pl kendőben hordozták a gyermekeiket a földekre és igény szerint táplálták, órájuk nem is volt, példának okáért. Egy ágyban, egy szobában aludtak a gyerekekkel, aki ettől nem lett lelki sérült... Soroljam még?
Ha ennyire a nagyanyáink módija neked az etalon, akkor fogadj el mindent, ne csak a hozzátáplálást meg a tehéntej adását, mert tényleg sokat tanulhatunk tőlük.
Azonban hiába mondod a tejallergiás gyerek anyjának, hogy a tehéntejet nyugodtan adja neki, mert nagyanyád is így csinálta... Az emberiség alig 8000 éves tudja megemészteni a tehéntejet, és még most se mindenki. Az ázsiai népek éppenséggel nem nagyon, az ő szervezetükből egyszerűen hiányzik ehhez a megfelelő enzim.
Ezt én sem értem, hogy miért kell szó szerint ragaszkodni az írásos anyaghoz, és amit nem 2009 előtt adtak ki az már nem is jó.
Én is elolvasok sokmindent a gyerekekkel kapcsolatban, sokhelyről kapom az infokat (többekközött innen is) de mégis úgy gondolom, hogy mindenhol az arany középutat próbálom tartani, meg ami a babámnak jó.
Pl. anyatejes fiam hasfájós volt, nálunk nem jött be a köménymagtea, inkább a gripe water. Ha nem volt kaki adtam neki kamillateát, szóval nem voltam tea ellenes, amennyit megivott... napi 10-20 ml... Cumit nem erőltettem, de volt egy idő, kb egy hónap, mikor azzal végre elaludt, aztán továbbra sem kellett neki. Nem bosszankodtam, hogy miért az ujját szopja, ez is tartott kb. 2 hónapig, azóta meg semmit nem cumizik...
A hozzátáplálást 5 hónap+1 hetesen elkezdtem, a glutént 7 hónaposan adtam neki (1 év alatt ne vs. 7 hónapos korig be kell vezetni közötti középúg, ill. akkor még tuti volt tejem, és ezért kezdtem el) Sterilizálni először minden fejés után csináltam, 3 hónapos kora után minden másnap, aztán meg már egy héten egy-kétszer. Mostmár csak mosószer és víz. Nem ijedtem meg, ha másik baba a szájába vette a fiam játékát. Nem mosogattam állandóan őket, mikor kicsi volt, akkor sem. A mozgásfejlődésében elfogadtam, hogy nem a nagykönyvet követi, de szépen megcsinál mindent.
És még sorolhatnám. Tudom, lehetne lazábbra is fogni, de első babás anyukaként úgy gondolom, hogy túl nem parázom, de azért figyelem a mai "trendeket" is, és kiszűröm, hogy mi az amit hülyeségnek tartok, de pl. azért pálinkás kenyérrel nem altattam a fiam sosem :o))
12:13
Nem mondtam egy szóval se hogy tehéntejet adnék a gyerekemnek,nemtudom honnan vetted és miért kell ilyen stílusban írnod..a véleményed leírtad köszönöm:D
egy kicsit kioktató vagy és úgy érzed nagyon okos.
"Azt úgyis az anyukának kellene éreznie,hogy mikor mire érett meg a gyerek.""Nem lehet a gyereknek tejet adni..dehogynem!forralva,boltit..nem tehéntejet mert ugye azt tudjuk nem tudják megemészteni"
2 gyerekem van és mindkettő tejérzékeny.Az első 1 éves kora után kapta és 3 évesen jött ki rajta elég nagy fájdalommal,diétával járó betegség.a másik fiam már nem kapott 1 éves kora után tejet pontosan azért amiért írtad,mert tudom mi a jó neki,most 20 hónapos és még mindig megy a hasa tőle.
"vagy sokan veszik a gyerekteákat hasfájás ellen,ahelyett hogy köményteát csinálnának a gyereknek..mindenki szíve joga dönteni..de akkor meg miért hurrogják le az"
Hát nem tudom most ki hurrog le kit.az én második fiam nagyon hasfájós volt és igen,főztem neki a kömény teát,ami egyenlő volt neki a nagy 0-val,igy igen,mivel jot akarok a gyerekemnek igy veszem neki azokat a szereket amik segítenek neki,és költök tápszerre,mert attól nem fáj a hasa,és nem a hasa.szóval szerintem kár volt bepötyögnöd ezt a kérdést.
Csatlakozom ahhoz a hozzászólóhoz, aki a provokációt emlegette. El kellene fogadnod Neked is, hogy vannak anyukák, akik ragaszkodnak a leírt információkhoz, vannak, akiket egyáltalán nem érdekel, és vannak akik keresik az arany középutat az ösztöneikre hallgatva. Mint az élet minden területén megtapasztalhattuk már, nem mindig segítenek az ösztöneink a jó megoldás megtalálásában. Ha meg a gyerekünkről van szó, mindenki anyuka a legjobbat akarja a csemetéjének.
Egyébként Te is éppen lehurrogtad azokat az anyukákat, aki nem ösztönösen cselekszenek :)
Fogd fel, hogy változnak az idők. Nagyanyáink azt sem tudták, mi fán terem a tejallergia, ma már mondhatom, hogy népbetegség, olyan sok a tejallergiás csecsemő, kisgyermek. (pl. az enyém is az)
Ha te sajnálod a tápszerre a 25ezret, szíved joga. De akinek a gyermeke egészsége a fontos, az nem ezt fogja nézni, hogy mennyibe kerül. Van, aki óvja az allergénektől, mert hajlamos rá a gyerek (pl. ÉN), de ez nem azt jelenti, hogy kocka vagyok és könyvből nevelem a gyerekem. Inkább örülj neki, hogy neked nem kell allergiától tartanod, és hagyd békén a többi anyukát. Nem vagyunk egyformák.
Bocsika, de egyáltalán nem értelek. A kérdésedben az írtad, hogy "nem lehet a gyereknek tejet adni...dehogynem! forralva, boltit", meg hogy "miért hurrogják le azokat az anyukákat akik esetleg nem akarnak a gyerek 1 éves koráig tápszerre költeni", majd meg azt, hogy "nem mondtam egy szóval se hogy tehéntejet adnék a gyerekemnek, nem tudom honnan vetted"...
Nincs itt egy kis ellentmondás???
Én szerintem az arany középutat választottam, és aszerint táplálom/nevelem a babámat. Sok dologban hallgattam a dokinkra, és gyakorló anyukákra, van amiben viszont nem. Pl. dokink ellenezte a hason alvást, de a kisfiam csak úgy tud jót aludni, hát hasra tettem. Öcsém lisztérzékeny, ezért a kisfiam veszélyeztetett, de csecsemő belgyógyász utasítása alapján bizony 6 hónaposan bevezettük a glutént, nem óvom-féltem a széltől, stb. Nem cumizik (ujját használja csak elalváshoz), egyedül iszik, totál kiszolgálja magát, pedig még 1 éves sincs, viszont volt légzésfigyelőnk, és nem adok neki tehéntejet még, hanem tápszert (abban legalább van vitamin is, még ha mesterségesen, akkor is, de a bolti tej ki tudja, mikor látott utoljára tehenet). Javarészt azt eszi amit mi (illetve mi esszük azt, amit ő - úgy főzök, hogy odafigyelek mit szabad, és mit nem), és hagyom, hogy koszos legyen a ruhája vagy a keze, és azt is hagyom, hogy felfedezze a világot (persze azért ne egyen cigicsikket és társait).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!