Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Amennyiben folyékonyan tudtok...

Amennyiben folyékonyan tudtok angolul, szoktatok a babátokhoz angolul is beszélni, hogy kétnyelvűnek nőjön fel? Esetleg tervezitek, hogy így fogtok csinálni?

Figyelt kérdés

Én tervezem, mert jó lenne ha már kiskorától kezdve tudná a világnyelvet.

A beszéden felül az is jó ötlet lehet, ha babarajzfilmeket angolul nézetek vele.

2021. aug. 16. 21:24
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
70%
Nem. Rózsaszín leánykori álmaimban ez volt a tervem, de aztán utána néztem a témának. Így nem tettem és még úgy is nehezen indult a beszédfejlődése, hogy mindent tankönyv szerint követtem. Nagy baromság lett volna megzavarni még ezen felül egy második nyelvvel is.
2021. aug. 16. 23:16
 12/34 anonim ***** válasza:
6%
Igen főleg mivel mire meg lesz a baba Spanyolországban fogunk élni ( én nem szülők egy ilyen helyre) sok több nyelvű embert ismerek a másik fele hogy túlértekelitek az “anyanyelvet” főleg mivel magyarul csak a magyarok beszélnek amivel semmire nem jutsz, míg az ember minél több nyelvet beszél annàl több ajtó nyílik ki előtte akár tetszik akár nem.
2021. aug. 16. 23:43
 13/34 anonim ***** válasza:
86%
Mi például Kanadában élünk, mégis fontosnak tartom, hogy beszéljen a gyerekem magyarul, az angol és az olasz mellett. 12-es, neked még magyarul is szörnyű az írásod, remélem azt a nyelvet jobban beszéled, amin a gyerekeddel akarsz beszélni. Másrészt a többnyelvű emberek nem attól lettek többnyelvűek, hogy az anyjuk két nyelven beszélt velük fölváltva, hanem a környezet, vagy egy másik anyanyelvű szülő, családtag által.
2021. aug. 16. 23:55
 14/34 anonim ***** válasza:
40%
Nem tudom, nekem olyan szomoru ha vki magyar allampolgarsaggal nem beszeli az anyanyelvet. 10 eves lanyom 4 nyelven beszel folyekonyan, harmon konyveket olvas es mi kifejezetten foglalkozunk vele hogy a magyart helyesen beszelje es irja, dacara annak hogy csak itthon hallja. Akkor is, ha soha nem fogja hasznat venni, o magyar. Epp eleg nehez megtalalnia a helyet egy multikulturalis kornyezetben, szeretnenk ha ismerne a gyokereit.
2021. aug. 16. 23:55
 15/34 ambrielcoaching válasza:
56%
Bár angoltanár vagyok, nem beszélek a gyerekeimmel angolul. De ismerek olyat, aki igen. Mint írták fentebb, fontos a következetesség, vagyis soha sem beszélhetsz akkor hozzá magyarul, mert csak összezavarodna. Én ezt tuti nem tudtam volna betartani. De 3 éves korukban elkezdtük nézni a BBC Muzzy videóit, olvasunk könyveket angolul, és a Peppa Pig is szuper szerintem. Ja, és persze dalokat hallgatunk, énekelünk angolul. Egyelőre szerintem az a fontos, hogy tudják, hogy vannak más nyelvek is a világon, és, hogy megszeressék az angol nyelv hangzását, és játszva foglalkozzanak vele. És nem erőltetem, ha épp nincs kedvük mondjuk angolul mesét olvasni, akkor félreteszem.
2021. aug. 17. 09:19
 16/34 anonim ***** válasza:
67%

Én is anno Cartoon Networkön meg német RTL csatornákon nőttem fel két éves koromtól (családban senki se nagy nyelvzsonglőr), ez annyira "elrontott" hogy később nyelvész lettem, majd nyelvtanár voltam évekig, sőt a férjem se magyar, skandináv, tehát háromnyelvű a háztartásunk és a hamarosan születendő gyerekünk is az lesz.

Amit magamon is tapasztaltam és később kognitív lingvisztikai tanulmányok is igazoltak, hogy a gyerek tökéletesen el tudja bizonyos korig(!) egy idő után(!) különíteni a nyelvi rendszereket (ergo, mikor, kivel, milyen nyelven lehet beszélni). (Ez a mondat most keményen leegyszerűsíti a szakirodalmat, de nem szakdolgozatot jöttem ide írni a gyakorira :D)

Mivel több ilyen "tervrajzot" is vázol fel magának a gyerek a nyelvhasználathoz, na ezért késik általában a beszédfejlődés - de akkor is általában(!) nem a megértés, csak a beszéd.

Persze ehhez tartania kell magát a szülőnek alapokhoz: elengedhetetlen a "szülő-nyelv" használata (ismétlések, egyszerű szerkezetek, irányító kérdések stb.) az összes nyelvben, és az életkornak megfelelő szóhasználat természetesen. A megfelelő kiejtés is fontos, főleg, ha a gyerek amúgy nem érintkezik anyanyelvűekkel (v.ö.: Amerikában az első generációs, bevándorló még közel sem beszél kifogástalanul, a gyerekeik viszont már igen).

Ha a szülő tart tőle, hogy valamit elront - akkor egyszerűen legyenek kihasználva a gyerekeknek szóló idegen nyelvű rajzfilmek, könyvek, játékok, szótárak (pld. a Teszvesz város 3 nyelvű szótár volt a menő az én gyerekkoromban :)).

A gyerekkori nyelvérzékenyítés sokáig megmarad, de értelemszerűen ápolni kell, tenni kell érte, hogy abszolút ne merüljön feledésbe. Értelemszerűen egy két- vagy háromnyelvű háztartásban ez nem probléma, inkább ott, ahol a szülők egynyelvűek és önszorgalomból tanítanának. De szerintem így is előnyt élvezHETnek ezek a gyerekek, mint akiknél senki semmilyen nyelvet nem beszél és a gyerek mondjuk heti 1x jár angol foglalkozásra amíg pici - az sajnos tényleg elég kevés input hogy hosszabb távon megmaradjon valami.

2021. aug. 17. 11:31
 17/34 anonim ***** válasza:
20%

Beszéltem hozzá,két nyelvű beszélő kutyusai vannak és néha netflixen ment angolul is mese,mert csak úgy volt fent.

Hát,angolul jobban tud.De egyszerűbbek is a szavak,én megértem,hogy könnyebb megjegyezni :D

Aggódtam,hogy ez baj lesz,de a játszótéren a legtöbb gyerek ugyan így volt,többet magyaráztak angolul mint magyarul 😅

2021. aug. 17. 16:20
 18/34 anonim ***** válasza:
77%
Milyen játszótérre jártok, ahol a legtöbb gyerek inkább angolul beszél, mint magyarul? Ez azért elég fura. Ráadásul egy gyereknek nincs könnyebb vagy nehezebb nyelv, a többnyelvű gyerekek ugyanúgy gond nélkül elsajátítják a hallott nyelveket.
2021. aug. 17. 19:33
 19/34 anonim ***** válasza:
25%

Budapest 2.kerület (Rózsadomb,ha valakit érdekel tudok konkrét játszótereket is mondani,mi a f*szért hazudnék róla..?),és kéttannyelvű óvodába járnak a legtöbben.Miért is erőltetnék meg magukat az anyával mikor egyszerűbb a "mom".

Itt a környéken nagyon sok gyerek beszél inkább angolul mint magyarul,az enyémet is bele értve.

2021. aug. 17. 21:47
 20/34 anonim ***** válasza:
63%
Jézusom, nem lehet valaki ilyen sötét. Mi Kanadában élünk, és a lányom megerőlteti magát az Anya szóval, és minden más magyar szóval is, pedig csak tőlem hallja. Neki egyértelmű, hogy velem magyarul beszél, hiszen az az anyanyelve. De úgy látszik a Rózsadombon is élnek gyengébb képességű gyerekek, akiknek magyar létükre, Magyarországon, nehezükre esik megtanulni magyarul.
2021. aug. 17. 22:08
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!