Amennyiben folyékonyan tudtok angolul, szoktatok a babátokhoz angolul is beszélni, hogy kétnyelvűnek nőjön fel? Esetleg tervezitek, hogy így fogtok csinálni?
Én tervezem, mert jó lenne ha már kiskorától kezdve tudná a világnyelvet.
A beszéden felül az is jó ötlet lehet, ha babarajzfilmeket angolul nézetek vele.
Én is anno Cartoon Networkön meg német RTL csatornákon nőttem fel két éves koromtól (családban senki se nagy nyelvzsonglőr), ez annyira "elrontott" hogy később nyelvész lettem, majd nyelvtanár voltam évekig, sőt a férjem se magyar, skandináv, tehát háromnyelvű a háztartásunk és a hamarosan születendő gyerekünk is az lesz.
Amit magamon is tapasztaltam és később kognitív lingvisztikai tanulmányok is igazoltak, hogy a gyerek tökéletesen el tudja bizonyos korig(!) egy idő után(!) különíteni a nyelvi rendszereket (ergo, mikor, kivel, milyen nyelven lehet beszélni). (Ez a mondat most keményen leegyszerűsíti a szakirodalmat, de nem szakdolgozatot jöttem ide írni a gyakorira :D)
Mivel több ilyen "tervrajzot" is vázol fel magának a gyerek a nyelvhasználathoz, na ezért késik általában a beszédfejlődés - de akkor is általában(!) nem a megértés, csak a beszéd.
Persze ehhez tartania kell magát a szülőnek alapokhoz: elengedhetetlen a "szülő-nyelv" használata (ismétlések, egyszerű szerkezetek, irányító kérdések stb.) az összes nyelvben, és az életkornak megfelelő szóhasználat természetesen. A megfelelő kiejtés is fontos, főleg, ha a gyerek amúgy nem érintkezik anyanyelvűekkel (v.ö.: Amerikában az első generációs, bevándorló még közel sem beszél kifogástalanul, a gyerekeik viszont már igen).
Ha a szülő tart tőle, hogy valamit elront - akkor egyszerűen legyenek kihasználva a gyerekeknek szóló idegen nyelvű rajzfilmek, könyvek, játékok, szótárak (pld. a Teszvesz város 3 nyelvű szótár volt a menő az én gyerekkoromban :)).
A gyerekkori nyelvérzékenyítés sokáig megmarad, de értelemszerűen ápolni kell, tenni kell érte, hogy abszolút ne merüljön feledésbe. Értelemszerűen egy két- vagy háromnyelvű háztartásban ez nem probléma, inkább ott, ahol a szülők egynyelvűek és önszorgalomból tanítanának. De szerintem így is előnyt élvezHETnek ezek a gyerekek, mint akiknél senki semmilyen nyelvet nem beszél és a gyerek mondjuk heti 1x jár angol foglalkozásra amíg pici - az sajnos tényleg elég kevés input hogy hosszabb távon megmaradjon valami.
Beszéltem hozzá,két nyelvű beszélő kutyusai vannak és néha netflixen ment angolul is mese,mert csak úgy volt fent.
Hát,angolul jobban tud.De egyszerűbbek is a szavak,én megértem,hogy könnyebb megjegyezni :D
Aggódtam,hogy ez baj lesz,de a játszótéren a legtöbb gyerek ugyan így volt,többet magyaráztak angolul mint magyarul 😅
Budapest 2.kerület (Rózsadomb,ha valakit érdekel tudok konkrét játszótereket is mondani,mi a f*szért hazudnék róla..?),és kéttannyelvű óvodába járnak a legtöbben.Miért is erőltetnék meg magukat az anyával mikor egyszerűbb a "mom".
Itt a környéken nagyon sok gyerek beszél inkább angolul mint magyarul,az enyémet is bele értve.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!