Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szerintetek miért vannak "jó...

Szerintetek miért vannak "jó babák" és miért vannak "problémásak"? Az anyák hibája?

Figyelt kérdés

Nem vitát akarok, hanem normális véleményeket! Sokan panaszkodnak, hogy nem bírnak szoptatni, meg nem alszik el a baba magától, meg hogy nem ízlik neki semmi ha már hozzátáplál...

Nekem is vannak apró gondjaim, de én nem kerítek akkora feneket neki. De az én babaám, jó alvó, jó evő, szépen szopizott.... Ezért aztán nem tudom megérteni, hogy másnak milyen nehéz is ha gond van. de miért van gond? Barátnőm bevallotta, hogy azért aludt 3 éves koráig a gyerekével, mert nem akarta elengedni magától. Másik barátnőm itt nyafog, hogy a gyerek nem alszik egyedül , rossz étvágyú, nem fogad el darabos ételt... és nem merem neki megmondani, hogy ez azért van, mert annyira óvja azt a babát és nem fogja fel, hogy már nem újszülött. Multkor mondom neki, hogy majd vigyázok a babájára és azt mondta nekem, hogy még túl kicsi ahhoz (11 hós). Kicsit rosszul esett mert hát mi 2 hónappal fiatalabbak vagyunk, de nem érzem magam megbízhatatlan anyának. Főleg, hogy a kislányomra nincs panasz... A lánya még nem is mászik... És bár tudom, hogy nem lehet arra megtanítani, de mégis őt érzem hibásnak, hogy ennyi problémája van a kislányával. Aztán lehet majd az én 2. babaám is maga lesz az ördögfióka :-)))

2010. aug. 18. 23:28
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
82%
Van valami abban, amit írsz. Biztosan hatással van a gyermekre az anya átlagos idegállapota, a véleménye, avagy meggyőződése bizonyos dolgokról, a viselkedése, és még sorolhatnám. Nem állítanám, hogy kizárólag a szülők milyensége határozza meg egy gyermek milyenségét, de adnék ennek legalább 50%-ot.
2010. aug. 18. 23:32
 2/35 anonim ***** válasza:
50%
Nagyrészt nevelés kérdése!
2010. aug. 18. 23:33
 3/35 anonim ***** válasza:
100%

Bár az én kisfiam még csak 4 hónapos, és nem tudom még, hogyan kell gyereket nevelni, azt hiszem, csak részben van igazad. Bizonyos dolgokon tényeg segíthet a szülő, de egy csecsemő pl. vagy jó alvó vagy nem, és ezzel egy darabig nem tudsz mit kezdeni. Az enyém 8 hetes kora óta alussza át az éjszakát, de nem azért, mert olyan eszméletlen jól neveljük, hanem mert ilyen és kész. Napközben viszont alig alszik, akárhogy próbálkozom. Ez van.

Édesanyámmal sokat beszélgetek ilyesmiről, amióta megvan a baba, és ő mesélte, hogy én mindig jól aludtam, elfogadtam a kaját, egyáltalán, csináltam, amit mondtak, az öcsém meg már félévesen is ment a saját feje után. Pedig ugyanúgy neveltek minket.

2010. aug. 18. 23:47
 4/35 anonim ***** válasza:
100%
Most nem akarok nagyképűnek tűnni, de mikor megszületett a babánk, hazajöttünk a kórházból, és magamra voltam utalva, valahogy olyan természetesnek éreztem, amit kellett, hogy csináljak vele. Egy percig nem voltam bizonytalan, hogy mit, hogy kell csinálnom. Nem volt sírós, ezért sosem kellett ringatgatnom, meg ilyenek. De, ha sírós lett volna, és a ringatással nyugtatom meg, akkor valószínűleg megtettem volna. Tehát van, hogy a szülő rontja el, de van, hogy "muszáj". Egyébként egyik ismerősömnek most volt 1 éves a kislánya, és szerintem igen le van maradva az anyja hibájából. Nem teszi le a földre, mindig az ágyon van, az anyja lesi minden mozdulatát. Nem eteti rendesen, mert fél, hogy megfullad...stb. És ezek miatt nem is mászik, mert nincsen ráutalva. Tehát lehet rosszul csinálni.
2010. aug. 18. 23:48
 5/35 anonim ***** válasza:
100%
érdekes
2010. aug. 18. 23:49
 6/35 anonim ***** válasza:
100%

Genetika is és nevelés is.Mondjuk egy 2 hónapos csecsemőt nem igen neveltünk még félre, egy 2 éveset már lehet:)

Van első gyerekes anya,midnenki egyszer:D, általában az első gyereket elrontjuk, hacsak nem vagyunk szentek:)

2010. aug. 18. 23:59
 7/35 anonim válasza:
65%
Igen. Az anyák hibája, bár tudtukon kívűl. az anya idegállapota, kiegyensúlyozottsága egyértelműen hat a babára. ha az anyánál minden oké, akkor nagyon fogékony a gyerek rezdüléseire jól értelmezi azokat.Erdemény: jó alvó, evő stb vagyis kiegyensúlyozott kisbaba. De ha az anya saját szakadékából ne tud kimászni, és a környezete ráadásul ne is támogatja, akkor nagyon nehéz a teljes odafigyelés a gyermekre= depresszió. Velem is ez történt az első babámnál olyan sok egészségügyi problémám volt a szülés után, hogy nagyon nehezen ment az egymásra hangolódás. Kb 1 éves korára alakult csak ki. Bezzeg a másodiknál már ment minden, mint a karikacsapás.
2010. aug. 19. 00:00
 8/35 anonim ***** válasza:
100%

Én is 50-50 %-ra szavazok abban, hogy kinek mennyi problémája van a kicsivel, és ahogy nő a baba, nevelhetővé válik , ez a százalék a szülők rovására emelkedik.

Amíg kicsik, újszülöttek, vannak olyan problémák, amiket nem vagy nehezen lehet megoldani egyes babáknál. Pl. hasfájás, sírás, nem alvás. Nálunk szerencsére a hasfájás nem volt durva, csak kicsit nyöszörgött miatta, jó alvó volt, ritkán aludt vissza sokára éjszaka, viszont a szoptatással voltak problémák. 2 védőnő és 3 féle bimbóvédő segítségével sikerült elérni, hogy tudjon szopni, ugyanis olyan pici volt a szája, hogy nem lehetett rendesen mellre tenni....mire belejöttünk, elapadt a tejem, mert beteg lettem. Szóval ez tényleg igazi probléma volt, de nem rágódtam rajta sokat, mert nem volt értelme.

Az biztos, hogy általában a szülők rontják el az elején, pl. ha sokat van kézben a baba, a barátnőm kislánya szó szerint egész nap kézben volt, ott is aludt hónapokig. Persze egy idő után már nehéz volt, meg a barátnőm is rájött, hogy nem tud csinálni semmit mellette, így jött az ágybaszoktatás. Sokan azt vallják, hogy ez a testi közelség természetes, én kicsit túlzásnak tartom.

Azt, hogy mikor mit eszik, illetve mikor mit tud megcsinálni, nagyban foglalkozás kérdése, de itt is vannak genetikai tényezők is. A lányom most 7 hónapos, forog össze-vissza, de kúszásra mászásra még nem tudtam "rábeszélni". Persze nincs elkésve, de hiába pakolom arrébb a játékokat, csak nyújtózkodik érte, ha nem éri el, van hogy inkább sírva fakad, vagy esetleg gurul érte egyet, de akkor sem emeli meg a popsiját egy mászás kedvéért. De majd ezt is megtanulja.

Az evésnél sokat lehet taktikázni, de nagyon leleményesnek kell lenni sokszor, vigyázni, hogy ne kényszernek érezze az evést, hanem élvezze is. Nem rég torokgyulladása volt a lányomnak, persze kapott gyógyszert, egy hétig csak a tápszert és teát fogadta el. Utána alig akart visszaszokni a főzelékre, és gyümölcsöt most sem eszik normálisan, csak néhány falatot, így vagy a főzelékbe teszek kicsit, vagy egyszerűen beérem a pár falattal.

Sokszor rossz anyának éreztem magam, amikor rábíztam másra a kicsit, de rájöttem, hogy ez így helyes. A nagymamák imádnak rá vigyázni, sétáltatni, néha már én kérem el tőlük a gyereket, hogy játszak vele. De ez nem baj, végül is családba született, ő nem csak az enyém, és neki is jót tesz, ha több személyhez kötődik. A nagymaáknak meg pláne jótékony ez. Azért a reggeli első mosoly, és az utolsó jóéjt puszi az enyém:-)

Szóval sokszor nem egyszerű, mindig alkalmazkodni kell a kicsik új igényeihez, és túl sok az információ, a sok nézet, kutatási eredmény, ami miatt hajlamosak lehetünk túlbonyolítani a gyerekünk gondozását, nevelését. Ők pedig olyan kis okosak, és ahogy rést találnak a pajzson, gyorsan ki is használják a szülők gyengeségét, engedékenységét, vagy éppen a túlzott féltés miatt válnak mimózává...sokkal természetesebben és ösztönösebben kellene ezt felfogni, de mint írtam, sok minden áll a rendelkezésünkre, így ezt a legnehezebb megvalósítani.

2010. aug. 19. 06:51
 9/35 anonim ***** válasza:
50%

Szerintem az anya bizonytalankodása, örökös idegeskedése negatívan hat, a gyerek érzi és nem tetszik neki. Az enyém is pontosan érezte ezt. Ha valamit elhatároztam magamban, azt megvalósítottuk (ketten), ha csak jó lett volna, de jaj mi legyen motoszkált a fejemben, akkor nem ment.

Ha nem figyelsz a gyerek igényére, ha nem megoldod a problémáját, hanem csak kezeled a tüneteit, akkor sír, ölbebaba és ezt sokan "rossz" gyereknek mondják.

Ha következetlen vagy, ha nincsenek rendszabályok otthon, akkor a gyerek bizonytalan és akkor lehet rá mondani mindent, hogy rossz, hiperaktív, stb.

Legalábbis így vettem észre.

Szervi eredetű gond is lehet, de ha az anyuka odafigyel, akkor ezt ki lehet szűrni. Az anya figyeljen, mert a doki nem biztos, hogy fog. Épp a napokban voltunk UH kontrollon a lányommal és ha nem szólok, akkor a mellékvesét nem is nézik meg, pedig azzal járunk hónapok óta rendszeresen ellenőrzésre. Csak a papírra nem volt ráírva, így standard hasi uh-t néztek, m.vesét nem. Jó, mi? (bocs az offért)

Hasfájós rosszul evő gyerekeknél a nevelés mellett a genetika is keményen bejátszik, mert a gyereknek ugyanaz a bélflóra jut, ami anyunak van, és ha az lemerült, nincs meg a 6 fontos bacitörzs benne, elfekáliásodott a bélfal, akkor anya és gyerek is rosszul eszik, emészt, ürít és jön a hasfájós, étvágytalan és beteges gyerek.

2010. aug. 19. 07:10
 10/35 anonim ***** válasza:
100%
sok függ az anyukától az tény,de a babától is.Én megértem ha problémásabb babája van valakinek,minden anya jót akar a gyerekének,és úgy oldja a meg a vele kapcsolatos problémát,ahogy azt ő akkor jónak látja,érzi.mert nem alszik egyedül,mert nem hagyom sírni egy percet sem,nem eszik meg semmit,mert első próbálkozás után inkább feladom.első gyerekes szülőknek nagyon nehéz,és bizony van olyan baba aki 3 hónapos korig éjjel nappal sír mert fáj a hasa,és semmi nem segít,és utána meg azért sír mert jön a fog és szintén semmi nem segít,van ilyen ezt meg kell érteni,még ha a te gyereked más is.igy is,úgy is felfognak nőni ezek a gyerek,és minden problémát lehet korrigálni is.
2010. aug. 19. 07:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!