Hogyan lehet megakadályozni MÉG AZ ELEJÉN, hogy ne mellen aludjon el a gyerek?
Még cssk terhes vagyok. De ez a rengeteg ilyen kérdés, hogy hogyan lehet leszoktatni erről, sokszor 1 ÉVESNÉL idősebb gyereket!!!
Na hát én ezt nem fogom csinálni. Nem fogunk a gyerekkel eleve egy szobában sem aludni.
Hogyan lehet már az elején ezt megakadályozni? Illetve, akiknek a mellen alszik el a gyerek, mit rontanak el? Hogyan alakul ez ki?
2 gyerekem van és egyikőjüknél sem alakult úgy, hogy mellen alszanak el. Pedig igény szerint szoptattam mindkettejüket (illetve még mindig szoptatom a kicsit). Egyszerűen azért, mert mindketten olyanok, hogy fáradtan nem csatlakoznak fel, sírnak, elfordulnak.
Mikor ezt észrevettem, akkor viszont már tudatosan alkalmazkodtam ehhez. Mindig minden ébredés után rögtön szopival indítottuk a ciklust. Alvásnál pedig ceremóniát csináltam: dúdolva besötétítés, átöltöztetés, fehérzaj, kicsi ringatás, fektetés.
Viszont azt is el kell mondanom, hogy marhára elhatároztam, hogy mindenki a saját ágyában alszik. Ahamm... Aztán megérkezett a kistesó, aki 4 hónapos koráig éjszaka fájlalta a hasát órákon keresztül és közös gyerekszobájuk lenne. Nem szivathattam meg a nagyobbat a kialvatlansággal.
Hát baccus, ha nem tudtam volna szoptatni az első másfél évben nagyon-nagyon keserű sorsom lett volna (és így sem voltam elkényeztetve:D) .Csodákat tett, hogy mellre tehettem és ez megnyugtatta, hamar visszaaludt,a fogzás idején többet ért mint a nurofen baby meg az összes többi fájdalomcsillapító és ráadásul még ingyen is volt és egészségesebb is.
Úgy tesz a gyerekével mindenki ahogy szeretne.A te meg se született babádról meg senki sem tudja milyen habitusú, mit hogy kell majd tenned, hogy erre vagy arra ne szokjon rá,hozzá.Ezt magadnak kell kitapasztalni.Sok sikert.:)
Alapvetően így vannak kitalálva a babák (meleg van, belazult, hallja a szívverésed, érzi az illatod és elalszik), sőt ha szoptatni fogsz, érezni fogod, hogy a végén az oxitocintól neked is nagyon jól vissza lehet aludni, felér egy fejbekólintással.
A WHO meg 2 éves korig ajánlja a szoptatást, úgyhogy ezen sem kell felháborodni.
Nálunk az egyik gyerek csak cuppogott, kivettem, peluscsere, még mindig csak nyöszörgött, megszoptattam, elaludt, visszaraktam az ágyába. 3 hósan átaludta az éjszakát, másfél évesen magát választotta el, de egyébként is vekkert lehetett hozzá állítani, mert este 7-től reggel 7-ig aludt.
A másik 2 óránként kelt rögtön teli torokból üvöltve és ha elalvás után leraktam az ágyába, max. 10 perc múlva újra kelt. Így ő pár havi hiábavaló próbálkozás után az ágyunkban kötött ki, mert akkor már mindegy volt, az elveimet plusz 5 perc alvásért is odaadtam volna. Ő végül két évesen lett lebeszélve és ment saját ágyba, de akkor már "hiszti" nélkül, ám így is csak 4 évesen aludta át először az éjszakát.
Elmondom, hogy mi hogy csináltuk:
Amikor álmos, nyűgös volt a babám, akkor mellre tettem. Mikor pár perc múlva elaludt a mellemen, óvatosan beraktam a kiságyba, ami a mi szobánkban volt, közvetlenül az én fekhelyem mellett. Aludt tovább. Éjjel, ha megébredt, akkor újra mellre tettem, ott, a szobánkban,szinte föl sem ébredtünk, már aludtunk is tovább.
Ez a rendszer megmaradt később is , egyéves, sőt kétéves koráig, a délutáni és az esti altatásoknál is. Kb. 3 perc alatt elaludt. Kipihentek voltunk mindannyian, altatást letudtuk pár perc alatt. Igaz, egy éves koráig nem mentem altatási időben sehova, vagy babával együtt mentem.
Szóval én így csináltam. TEDD AZ ELLENKEZŐJÉT! És akkor nem alakul így a ti szoptatásotok. (Bár én semmit nem csinálnék másként, mindkét gyereknél ezt a szokást alakítottuk ki, mi így éltünk harmóniában.)
Ha szoptatod, akkor jó eséllyel el fog aludni rajtaf, sokszor. Nem nagyon tudsz mit tenni ellene.
Én evés után (illetve nagyobbacska korukban akkor, amikor elálmosodtak) betettem őket a kiságyba, odaadtam a cumit (csak alváshoz kaptak mindketten), és aludtak maguktól. Sosem volt gondunk az alvással, mindig kipihent voltam. De ők tápszeresek voltak, sajnos vagy nem sajnos.
Ha tudatában vagy, hogy a szoptatás nem csak táplálékforrás, hanem megnyugvás, lelki igény kielégítése stb., akkor egy percig sem fogod sajnálni hogy azon alszik el. Nem az elején nem kell hagyni, mivel ez egy természetes igény kielégítése, hanem ahogy nő úgy tudod behozni a saját igényeidet is és határt szabni. De az nem az első fél évben van.
Én igény szerint szoptattam. Milliószor aludt el cicin. De 8 hónaposan már simán tudtam én is (az apja már előbb) cici nélkül, más rituálét kialakítva altatni. Ringatva, zenére, cumival (a szopómozgás kell a mai napig, mert az nyugtatja meg), úgy hogy közben az arcomat, orromat tapizza. Így tudott cici nélkül először elaludni. Ebből hagytuk el fokozatosan a ringatást (maradt az összebújás), illetve az arctapit próbáljuk átvezetni egy alvós plüssre (kisebb-nagyobb sikerrel).
De éjszaka még mindig cicin alszik vissza. Ha mással próbáltam csak belelovalja magát. Tudom, hogy még nem érett rá. A fent leírtak se mentek egy bizonyos kor előtt. Egy gyereket be lehet törni, ahogy az alvástréningek népszerűsége mutatja, de tisztában kell lenni a káros hatásaival.
És igen, azt már többen írták itt, de csak megerősíteni tudom: nekem is sok elvem volt mielőtt meg nem született a lányom...és jó sokat el is kellett engednem közülük mert nem működtek.
Nagyot fogsz koppani kerdezo, ha te tenyleg elhiszed, hogy a babad tokeletesen olyan lesz, es azt fogja csinalni, mint amit te elvarsz tole. De nem baj, mindenkinek vannak elkepzelesei, elvei a gyereknevelesrol ugye, de aztan megszuletik a gyerek, es megvaltozik minden :D En csak azt tanacsolom neked, hogy ne akarj mindenaron ragaszkodni valamihez, tanulj meg elengedni, es figyelj a gyermeked jelzeseire, szuksegleteire.
Es ha lehet, akkor a baratnoiddel, vagy ismeroseiddel ne igy beszelj, mert mar a kerdesed stilusa is kicsit bicskanyitogato. Fogadd el, hogy nem mindenki egyforma, azert mert neked valami mukodik, az masnak nem biztos, hogy fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!