16 hónapos gyereketeknek hány szava van?
Az én gyermekem még csak 2-3 szót használ.
Vau-vau, mint kutya
Aba, pa mint apa
És ha babát lát akkor baba de néha bababa, vagy baobao lesz belőle.
Amúgy gagyorászik egész nap, mutogatva kommunikál, mindent el tud így magyarázni.
Ez elég? A védőnő szerint másfél évesen már 10 szónak kell lennie, “félek” hogy ez nem fog összejönni. De ő sokszor félrevezetett már, amikor aztán idegeskedtem a dolgokon miatta. Szóval gondoltam megkérdezem másnál mi a helyzet.
Anyukàm szerint abszolút nem kell izgulni. Szerintetek?
Kedves Első! Köszönöm a választ!💖
Az èn gyermekem ráadásul fiú, náluk azt hiszem amúgy is késhet a dolog, ezzel nyugtatom magam. Plusz ő is mindent megért. Bonyolultabb utasításokat is végrehajt, nem-et is int a fejével. Mutat mindent, amit kérdezünk, amit szeretne, amit érdekesnek tart. Tehát kommunikál úgymond non-verbálisan, csak a szavak nem akarnak jönni. Persze nem idegeskedem különösebben, úgysem tudok mit tenni, de azért gondoltam picit tájékozódom.
Oda kell figyelni az ilyesmire, de idegeskedni nem kell emiatt. Ezek a mai védőnők amúgy is elég furák nekem, nekik ott van a papíron, hogy egy ilyen idős átlag gyereknek mennyi szót kéne tudni, de hát a gyerekek nem egyformán fejlődnek, meg egy átlag szám nem éppen mérvadó.
Nekem lányom van, megkésett beszédfejlödésü.
1 évesen ha jól emlékszem 5 szó volt az elvárt, az megvolt.
Másfél évesen 10 szó volt az elvárt, az is megvolt.
2 évesen kellene 50 szó, volt helyette 20. Most lesz 3 éves, kb. 60 szava van. Semmit nem jelent, hogy mit tud 16 hónaposan. A másik, hogy sokat nem tudsz tenni, mi rengeteget mesélünk, mondokázunk, fejlesztésre is jár, de ezektől nem tanul meg beszélni, türelmesnek kell lenni.
5-ös, és nem történt valami 1,5 éves kora után? Valamilyen stresszhatás, pl: családtag halála vagy valamilyen nagyobb betegség?
Még ilyenről nem hallottam, hogy normális ütemben haladó beszédfejlődés a semmitől megakad. Nem volt sokszor náthás?
Az én megkésettem egyenletesen volt megkésett. 1 évesen 1 szó, 2 évesen 2-3 szó, 2,5 évesen 10 alatt. 1,5 éves korától kezdtük a beszédindítást, 3 éves korára behozta a lemaradást.
*félre ne értsd, nem azt mondom, hogy hazudsz, csak olyan furcsa.
És ijesztő.
Az én lányom hasonló volt mint az 5-ösé, viszont a fél év fejlesztés (vagy az idő) sikeres volt. 3 év 2 hónapos, és mondatokban beszél.
Viszont! A kiejtéssel még bajok vannak, nem minden érthető amit mond.
Erre csak azt mondták, majd a logopédus segít.
1 évesen volt 10 szava+ állathangok. 2 évesen 20 szó+ állathangok...de már erre is húzta a száját a bölcsi vezető, hogy nincs 50 szava....
6-os
Nem történt semmi a családban, nagyon ritkán van megfázva, a beszédinditás semmit nem használt és nincs semmi olyan baja, ami akadályozná a beszédet, autizmus, ilyesmi, okos, értelmes gyerek, én se értem miért nem beszél.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!