Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 16 hónapos gyereketeknek hány...

16 hónapos gyereketeknek hány szava van?

Figyelt kérdés

Az én gyermekem még csak 2-3 szót használ.

Vau-vau, mint kutya

Aba, pa mint apa

És ha babát lát akkor baba de néha bababa, vagy baobao lesz belőle.

Amúgy gagyorászik egész nap, mutogatva kommunikál, mindent el tud így magyarázni.

Ez elég? A védőnő szerint másfél évesen már 10 szónak kell lennie, “félek” hogy ez nem fog összejönni. De ő sokszor félrevezetett már, amikor aztán idegeskedtem a dolgokon miatta. Szóval gondoltam megkérdezem másnál mi a helyzet.

Anyukàm szerint abszolút nem kell izgulni. Szerintetek?

2020. máj. 24. 14:08
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Persze ő is kapott mindenféle fejlesztést, most nem fejteném ki. Megkésett ő is. Most 4 éves, mindent mond, de nem tisztán. Előző válaszoló voltam.
2020. máj. 24. 21:04
 12/18 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Köszönöm a válaszokat! Sajnos azért látszik hogy le van maradva a kisfiam, bár ahogy olvasgattam ez ebben a korban még nem feltétlenül mérvadó. Na majd meglátjuk mi lesz, hogyan alakul.

Köszi még egyszer!

2020. máj. 25. 12:30
 13/18 anonim ***** válasza:
Mégis miben van lemaradva?
2020. máj. 25. 13:07
 14/18 anonim ***** válasza:

Nekem most 19 hónapos a fiam, már 25-30 szót használ, és akkor azt nem számoltam bele, hogy ugyanazt a szavacskát másra is használja, csak a helyzetből és a kiejtésből lehet tudni mikor melyik. De ebben hangutánzó szavak is vannak (pü-pü, vagy simán pürrög, illetve büm-büm).

De emiatt ne aggódj, ez nem verseny, majd ha úgy érzi nem érted meg eléggé úgyis kénytelen lesz szavakkal elmondani. Lehet kicsit tenned kéne hogy értetlenekedj.

A mutogatás az a babajelnyelvet jelenti? Az nem biztos hogy a legjobb, ismerős gyereke is tudta, 3 éves kora után szólalt meg, addig nem volt hajlandó, mert megértette magát kézzel-lábbal.

2020. máj. 31. 04:25
 15/18 anonim ***** válasza:

"Lehet kicsit tenned kéne hogy értetlenekedj."

Ez a legrosszabb tanács. Szakemberek szerint is inkább visszafelé sül el: frusztrálttá teszi, elveheti a beszédkedvét. Nem tanácsolják.

Egyébként marhára nincs lemaradva.

Nekem van egy megkésett 4,5 évesem és egy 15 hónaposom. A kicsi 1-2 szót mond, de mellette non verbálisan aktívan kommunikál. Nemet int, mutat, nyitja-zárja a tenyerét, hozza a játékait, könyveit (=élménymegosztás, játék kezdeményezés) és ezekből egyértelmű hogy teljesen rendben van. Egy csöppet se aggódom, mert ezzel már jóval előrébb van, mint a testvére volt ennyi idősen és ő is behozta (fejlesztéssel). Kb. ezen a szinten 2 évesen volt a nagy.

2020. máj. 31. 07:31
 16/18 anonim ***** válasza:

Elmondaná valaki miért pontoztatok le? Tehetek róla, hogy a fiam minden vackot akar mondani? Cserébe viszont leköthetetlen, na tessék, örültök, hogy az én gyerekem sem tökéletes?

Az értetlenkedést úgy értem, hogy ne hagyja hogy csak mutogatással komminukáljon. Nézzen mondjuk abba az irányba ahova mutat, de kérdezze meg, hogy mit kér. A fiam is nagyon sokáig az “adjá”, meg az “ebbü” szavakat használta ha valamit akart, meg mutatott a tárgyra. Nem egyszerű onnan se tovább lépni, nálunk pl az olyan szavak, mint az “ejci” (tej), sokat váratott magára. Helyette ha nem találtam ki mit akar képes volt behisztizni.

Borzasztóan sok kiskönyve van, sokat mutogattam neki benne mi micsoda, és egy jó darabig ha bíztattam rá, hogy mondja ki, csak nézett rám értetlenkedve. A mese se segített. Nálunk ami bevált az az, hogy sokat szeret autózni, és mivel apa sokat vezet (fuvarokat szokott vállalni), ezért mentünk vele, és ott sok mindent látott. Az autó, a traktor, és a kutyusok voltak először a kedvencei, ezért azokat valahogy könnyebben megtanulta, de ott se egyből konkrét szavakat kezdett használni. Az autó büm-büm volt, néha csak simán “berregett”, a kutya meg a mai napig va-va/vu-vu. Meg amit fura volt nála, hogy néha meg tudta mondani ha be volt tojva. Az volt ugyanis, hogy peluscsere közben mondtam neki, hogy “pü” volt a pelusban, kb olyan hangot adtam ki mint aki köp, “perregtettem”. És mikor “rákérdeztem” nála, hogy van e pü, akkor néha mondta ő is, hogy pü. Bár ez se tökéletes, ma már kb mindig meg tudja mondani, de van, hogy egy sima pukira is azt mondja.

Legyél türelmes a babáddal, majd behozza, minden baba más és más.

2020. jún. 6. 04:36
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

16 én ugyan nem pontoztalak le, de megértem azt aki igen, butaságokat javasolsz, a te gyerekednek nincs baja a baszéddel, aminek örülünk, de itt most éppen az volt a téma, hogy van olyan gyerek aki nem tud beszélni. Nálunk pl. 3 évesen se megy, pedig van kb. 100 könyve, folyton mesét olvasunk, mondokázunk, nem ettől függ.

Hiába tennék úgy, hogy nem értem mit akar, nem válna be, mert nem tud beszélni, szeretne egyébként, csak még nem képes rá, szemétség lenne azzal szivatni, hogy nem értem meg. A baba jelnyelv egy ilyen gyereket csak hátráltat, mert a mutogatásra buzdít.

2020. jún. 6. 09:41
 18/18 A kérdező kommentje:

Régi poszt, de látom kialakult egy kis vita. Én sem gondolom amúgy hogy jobb azt tettetni hogy nem értem amit szeretne, de köszönöm a tippet! Szerintem nagyon kegyetlen és amúgy nem is túl hasznos így tenni, mert ő még nem tud beszélni és ehelyett kézzel lábbal mutogatja hogy mit szeretne🤷🏻‍♀️ Neki egyenlőre ez az eszköze és mivel en vagyok az egyetlen segítsége nyilván próbálok mindent megérteni amit szeretne.

Egyébként mióta a kérdést kitettem a kisfiam egyre többet próbálkozik és egyre ügyesebb. Ő is az a típus aki szeretné mondani de még nem tudja. Látom hogy pl az “apa” szónál sokszor bajban van a “p” betűvel, tehát még a képesség hiányzik neki hogy megformálja a szavakat, de erre igazán ebben a korban szerintem nincs különösebb módszer csak az idő, és persze az együtt töltött minőségi (!) idő.

Nála közben egyre tőbbet fordul elő az “anya” szó, az “autó” (audó vagy ötó formában), 2-vel több hangutánzó szava van, illetve a nyagyira is mondja néha hogy mama (ezt tanítottuk neki). Néha kihallom ha valamit akar hogy ”adja”, vagy “az”, illetve 1-2 egyéb dolgot:)

Amúgy azóta nem csak “nemet” hanem “igent” is int már a fejevel, szóval nagyon jól kommunikál, bizom benne hogy egyee hamarabb verbálisan is sokat fog fejlődni. :)

2020. jún. 7. 20:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!