Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért van az, hogy a csapbol...

Miért van az, hogy a csapbol is az folyik, hogy 6 hónapos kor előtt nem szabad hozzátáplálni? Vagy, hogy csak a szoptatás? Vagy csak a természetes szülés?

Figyelt kérdés
Én császárral szültem és 5 hónapos koráig tudtam kizárolag szoptatni a babámat aztán elkezdtem hozzátáplálni. Viszont olvasom a babás ujságokat, netes oldalakat és kezdek kiborulni, hogy én mennyire rossz anya vagyok. Csak én érzem azt hogy ez egy kicsit tulzásba van véve?
2010. júl. 16. 15:59
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
48%

Akkor én ezek szerint sz@r anya vagyok...

Egyiket sem tudtam szoptatni, így tápszeren nőttek fel 1 éves korukig. És 4 hósan, orvosi javaslatra kezdtem a hozzátáplálást.

Talán annyi a pozitívum, hogy simán szültem mindkét fiamat.

2010. júl. 16. 22:14
 22/30 anonim ***** válasza:

18:36-nak

Nem sajnáltatom magam..., de én bizony nem éheztettem a babámat 4-5 napig vagy akár egy hétig, ahogy írod és bizony tápszert adtam neki, mert nem bírtam hallgatni, ahogy éhesen sír és rázza a fejét az üres cicin. Nem tudom, neked volt-e egyáltalán ilyen problémád, általában azok írnak ilyen "okosakat", akiknek simán ment a szoptatás. (Ha mégis küzdöttél, bocs...)

Én nem tartom magam sz@r anyának és sajnáltatni sem akarom magam, hogy éheztetés helyett tápszert adtam. 3 hónapig volt valamennyi tejem, de én már ennek is örültem, mert az első gyerekemnél még eddig sem volt.

Nem lustaságból nyúltam a tápszerhez, mert hidd el, elég macera a sok sterilizálás, vízforralás. Sőt, voltam annyira hanyaganya, hogy nem bíbelődtem a kanállal vagy a pohárral, hanem cumisüvegből kapta meg. Ugyanis erre végkép sem időm, sem energiám nem volt, mert itt van a nagyobbik gyerkőc, aki még szintén elég kicsi és szüksége volt/van rám.

Muszáj volt leírnom, mert bár nem a kérdésre válaszoltam, de az ilyen anyák tudják a legjobban a lelkiismeret furdalást kelteni azokban, akik nem tartoznak azon szerencsések közé, akiknek jól megy a szoptatás és van legalább a keresletnek megfelelő tejük!!!

2010. júl. 16. 23:21
 23/30 anonim ***** válasza:
51%

Sajnos végletek között élünk, és sajnos legtöbb ember igen befolyásolható. Nálunk most az a "divat", hogy térjünk vissza a természethez, csak természetesen szüljünk, csak anyatej jó a babának, kössük magunkra mert az olyan jó, mert Afrikában is ezt csinálják...stb. Úgy gondolom, hogy ha ezt meg akarnánk, illetve meg tudnánk valósítani, talán a barlangrajzos korig kellene visszamennünk. De mi már nem így élünk, a természethez sajnos már nincs sok közünk, az orvostudomány fejlődik és állandóan változik, mellette a hatalmas információ áradatban azt sem tudja az ember, hogy melyik "hullámot" fogja.

Ha a babád vidám, jól fejlődik, jól alszik, kivéve most ezt a meleget, akkor minden úgy jó, ahogy van. Nem vagy rossz anya, olyan nincs, hogy csak ez jó, vagy csak az. Kicsit hallgass a józan eszedre! Nem kell magyarázkodnod, hogy miért kezdtél 5 hósan hozzátáplálni, ha a kicsi elfogadta, akkor minden rendben. Egyébként ők nagyon jól tudják, hogy mi a jó nekik, ha nem lenne kész a szilárd kajához, valami baja lenne, szorulás, hasmenés, nyűgösség, kiütés...stb.

Egyébként az még hagyján, hogy ezeket szajkózzák az újságok, a fórumok, engem az borít ki, ha jön egy anyatigris, és lehurrogja azt aki, aki nem ezen újhullám alapján jár el. Kiváncsi lennék akkor ezek az anyák mit tennének, ha nem tudnának szoptatni, ha nem volna tej...persze erre is meg van a válasz, minden fejben dől el...szóval őket nem lehet meggyőzni semmiről, mi tehetünk mindenről...ezt nem szabad figyelembe venni, egyszerűen csak ők ilyenek, a média elérte a célját náluk. Én inkább a családtagjaimra és az orvosunkra hallgatok.

2010. júl. 17. 07:05
 24/30 anonim ***** válasza:
48%

Kedves 23:21!

Egyátalán nem gondolom, hogy szar anya lennél, senki nem az, aki megfelelően ellátja a gyerekét és szereti. De bizony volt ilyen problémám, és három napig teljes ideggörcs voltam, amikor úgy gondoltam, hogy éhezik a gyerekem, csak éppen nekem ez egy hosszú hétvégére esett, így mire sikerült meggyőzni a gyerekorvost, hogy írjon tápszert és mire kiváltottuk, addigra be is állt a tejem. Magam sem hittem, hogy ez valóban így működik, de ezt tapasztalatból írom, hogy 1/másfél óránként tettem mellre a gyereket, mert mindig fel-felébredt arra, hogy éhes és ha lett volna otthon tápszer, valószínűleg én is azt választottam volna mondván, hogy éhezik. Utólag azt mondom, hogy szerencsére nem így történt, mert azóta is tudom szoptatni, de lehetséges, hogy nem lesz így "örökké" és akkor én is tápszerhez fogok nyúlni. Tehát aki tényleg próbálta, ne gondolja, hogy személyes támadás, amit írtam. Azokra vonatkozik, akik - mint ahogy előttem válaszoló is írta - pl. nem volt hajlandó fejni a szoptatás után, és ezért nem állt be rendesen, stb. Ez tényleg lustaság, vagy egyszerűen "megunja" a szoptatást.

A hangsúly egyébként a korai hozzátápláláson volt (legalábbis így szerettem volna), a szoptatás kérdéshez csak "kibukott" belőlem ez a megjegyzés.

Természetesen a szülésről meg azt gondolom, hogy ott úgyis az orvos dönt és senkiről nem feltételezem, hogy akár első gyereknél kényelemből a császárt választaná (azért ezt a legtöbb orvos még pénzért sem tenné meg, hiszen nem egészséges, szerintem azért ilyenkor meggyőznek, eloszlatják a félelmeket).

Lényeg, hogy senki nem szar anya, de a türelmetlenség miatt sokan követnek el hibákat és véleményem szerint a korai hozzátáplálás ennek tipikus példája! Azt is tudom, hogy minden orvos mást mond, de sajnos tudomásul kell venni, hogy sok gyerekorvos (aki már 40 éve a család orvosa és eddig is mindenkinek jó volt) sajnos a mai kor kutatásairól nem tájékozott, és ez nem "trend" vagy "divat" kérdése.

(bocs, ha hosszú lett)

2010. júl. 17. 08:25
 25/30 anonim ***** válasza:
48%

Ha rám gondolsz a "kereslet-kínálat" miatt csak leírom már, hogy naponta 4szer fejtem, mégis apadt folyamatosan. Addig fejtem, amíg csak tudtam. De 2 hétig csak nem lehet növekedési ugrás, igaz-e?

Te is csak azt sulykolod, hogy márpedig olyan nincs , hogy nincs, és igen is lusta az az anya, aki legalább naponta 16szor nem teszi mellre a gyerekét.

Akinek van teje, az könnyen ír ilyeneket. Ez olyan tipikus mentalitás. Ha másnak nincs, és tápihoz nyúl, ott már vmi nem stimmel, mert biztos nem tesz meg mindent.

2010. júl. 17. 08:36
 26/30 anonim ***** válasza:
48%
Nem tudom te melyik válaszadó vagy, nem személyeskedtem senkivel. De úgy látom páran vagy végigolvasni, vagy értelmezni képtelenek, amit írtam.
2010. júl. 17. 08:52
 27/30 anonim ***** válasza:

a kereslet-kínálat elmélettel az a baj, hogy vannak emberi tényezők, idegállapot, genetika...stb. Én is szoptatni akartam, be is állt, 3 óránként evett, volt is tej egészen 7 hetes korig, még a fagyóba is jutott. Aztán volt néhány álmatlan éjszakám, kiborultam és 2 nap alatt elapadt a tej. Ja! csak az egyik cicibe volt gyakorlatilag. Abban persze több volt, mint ami kellett, ezért lefejtem mindig. még éjszaka is...de ennyi volt. De ismerek olyan nőt, aki egyáltalán nem tudott szoptatni, csak az előtej volt, aztán semmi.

De ez már nem a kérdezőnek szólt, neki már válaszoltam egyszer...de azt megismétlem, hogy nem szabad ezzel ennyire komolyan foglalkozni, azzal etetjük a gyerekeinket amivel tudjuk, amit elfogad és ami nem okoz számára gondot.

2010. júl. 17. 16:34
 28/30 A kérdező kommentje:

Huh.. Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Azért láthatóan megoszlanak a nézetek, de a végén szerintem mindenki arra jut, hogy a legfontosabb, hogy a baba jollakjon, és nem az az elsődleges szempont, hogy mivel és hogyan milyen formában.

További szép napot mindenkinek és boldog babázást :)

2010. júl. 18. 07:43
 29/30 anonim ***** válasza:
100%

[link]

"Feltételezhetjük, hogy a baba általános fejlődése párhuzamos azoknak a képességeknek a fejlődésével amelyek segítségével a szájában a táplálékot kezelni tudja, valamint megemészti. A baba, aki még nem tudja bevenni az ételt a szájába feltehetően még nem érett meg arra, hogy megegye azt. Fontos, hogy ilyenkor úrrá legyünk a késztetésen, hogy “segítsünk” neki, hiszen az ő egyéni fejlettségi szintje biztosítja, hogy a hozzátáplálás a számára ideális tempóban történjen.

...

Nem túl korai a szilárd étel?

A kutatásban részt vevő babákat 4 hónaposan kezdték kínálni, de 6 hónapos koruk előtt nem tudtak önállóan étkezni. A fiatalabb babák némelyike felvette az ételt és a szájához emelte, egyesek meg is rágták, de egyik sem nyelte le. Az egyéni fejlődésük döntötte el, hogy mikor jött el az evés ideje. A kutatás eredeti céljai között szerepelt, hogy megmutassa (az önálló étkezés elméletén keresztül), hogy a csecsemők nem érettek a szilárd táplálék befogadására 6 hónapos koruk előtt. Úgy tűnik évtizedekig tartott kitalálnunk, hogy a 6 hónapos kor a megfelelő, de a babák mindvégig tudták ezt!"

2010. júl. 20. 09:52
 30/30 anonim ***** válasza:
Utolsó, nálad a pont!
2010. júl. 20. 11:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!