Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért van az, hogy a csapbol...

Miért van az, hogy a csapbol is az folyik, hogy 6 hónapos kor előtt nem szabad hozzátáplálni? Vagy, hogy csak a szoptatás? Vagy csak a természetes szülés?

Figyelt kérdés
Én császárral szültem és 5 hónapos koráig tudtam kizárolag szoptatni a babámat aztán elkezdtem hozzátáplálni. Viszont olvasom a babás ujságokat, netes oldalakat és kezdek kiborulni, hogy én mennyire rossz anya vagyok. Csak én érzem azt hogy ez egy kicsit tulzásba van véve?
2010. júl. 16. 15:59
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:

Én nagyon szerettem volna 6 hónapos koráig szoptatni mondván hamár szülni nem tudtam... Erre 5 hónapos volt és pont aznap megjött és ezzel egyidőben a tejem meg szinte elapadt.Mindezt este 9-kor. Se tápszer otthon semmi, ugyhogy roham a gyógyszertárba és amit adtak.. Azóta kezdtem el hozzátáplálni. 6 hónapos koráig még szoptattam de aztán már nem akarta. Ugyhogy kb 1 hónapig fejtem neki a tejet és adtam.. Majd ugy döntöttem hogy fagyasztok le valamennyit a főzelékekhez és tényleg csak valamennyit sikerült mert a következő menzesznél elapadt teljesen.

Szoval én görcsöltem rajta eleget mert a lelkiismeretem nem hagyott nyugodni, mert hát az anyatej a legjobb a babának...

Értem én, hogy hangsulyozni kell, de legalább aprobetüsben odairhatnák, hogy van ettől eltérő is...

2010. júl. 16. 16:25
 12/30 A kérdező kommentje:
Ja és nemrég olvastam egy ujságban, hogy " Mindenki tud szülni ha hagyják" Hát ha engem hagytak volna akkor most nem biztos, hogy lenne babám.. :( Azért ez sem annyira fekete-fehér mint ahogy irják.
2010. júl. 16. 16:29
 13/30 anonim ***** válasza:

Mindig van vmi "újhullám". Anyósom mesélte, hogy náluk még húzogatni kellett a fitymát a fiúknál. Már az én fiamnál szigorúan megtiltotta a doki, hogy 2,5 éves korába kb. magától fel fog nyíni, mert ez egy sejtes-hormonális letapadás, hogy védje a kukit.

Na, hasonló a hozzátáplálás is.

Én azt tudom írni, hogyha a baba megeszegeti, nem fáj a hasija tőle, akkor nyugodtan. 4 hónapos kort "illik" megvárni vele, de azt is csak tényleg az emésztőrendszere miatt, utána már jöhet a kóstoltatás.

A tápszer nem "műtej", hanem elég komoly ellenőrzéseknek vetik alá, mire a felhasználókhoz elér, és minden fontos tápanyag+vitamin benne van.

Szoptatás alatt vitaminokat érdemes szedni az anyukáknak, vagy éjjel- nappal gyümit ,zölsdégeket enni, mert mint tudjuk ezeknek a vitamin-tartalma drasztikusan alacsony mostmár. Szóval (és bocs) de a "csodás" anyatej sem olyan már, mint régen.

Meg igazság szerint melyik a jobb? egy szenvedő, aggódó anyuka, amelyik 2 óránként megszállottan szoptat, mert még nem állt be a kereslet-kínálat, de az nagyon fontos... (de nem is fog beállni valószínű..) vagy szoptat és ha kell hozzápótol, a baba pedig szépen nő és nyugodt??

2010. júl. 16. 16:33
 14/30 anonim ***** válasza:
Bocs az offért! Csak az utolsónak reagálnék: mi tegnap voltunk 4 hónapos oltáson és a mi dokink szerint minden fürdetés után húzogassuk a fiam kukiját. Ez is hasonló, mint a hozzátáplálás, stb. még mindig. Orvosa válogatja. (én nem erőltetem, nem húzogatom mellesleg)
2010. júl. 16. 16:42
 15/30 anonim ***** válasza:
45%

En meg mar az ilyen kerdesektol vagyok kiakadva.

Talan akik 6 honapig szoptatnak szegyeljek magukat,vagy ki allnak a szoptatasert,vagy a termeszetes szulesert.Nyilvan ahany anyuka annyifele eset de azert szukseg van az iranyelvekre,Nem kell mellreszivni ha neked nem sikerult 6 honapig szoptatni,(nekem sem),attol az meg fontos lehet es kellene lehuzni hogy tul van lihegve es hulyeseg,ha nem folyna a csapbpl a teme nehanyan mar 2 honaposan elkezdenenek hozzataplalni.

2010. júl. 16. 16:54
 16/30 anonim ***** válasza:
Igen, a dokik között is élő vitatéma. A továbbképzéseken állítólag most a "ne húzzuk a fitymabőrt" a jó. De hallottam már olyanról igen, hogy más orvosok meg tartják magukat a "húzogatáshoz". Régen vidéken 4 hónapossal szalonnabőrt rágattak, de felnőtt.De mondjuk engem most a tejes dolgok bevezetése miatt ver ki a víz...amúgy megfogadtam: az ösztöneimre hallgatok, már a sok ellentmondást nem olvasom...
2010. júl. 16. 16:54
 17/30 A kérdező kommentje:

Értem, hogy ki kell állni a szoptatásért és tudom, hogy az anyatej a jó, de akkor is tulzásnak érzem ennek a hangoztatását!

A kérdést pedig azért irtam ki mert engem ez foglalkoztat és valahol bánt, hogy nekem más volt a szülésem története...

Arrol meg, hogy mit mondanak a dokik.: nekem a doki is és a védőnő is mást mond a gltén, hus és társaik bevezetésének időpontjárol. Ami már megint csak ugy gondolom, hogy kicsit gáz.. JA és egymásra hivatkoznak!!! Azért lehetne már valami közös megegyezés ezekben is, hogy ne kavarodjon bele az elsőbabás anyuka..

Jó példa erre a "huzogatás"....

2010. júl. 16. 17:02
 18/30 anonim ***** válasza:
48%
szia! Megmondom neked őszintén, hogy én magasról teszek ezekre a dolgokra. Meghallgatom, aztán eldöntöm, hogyan is akarom csinálni. Császárral szültem, alig tudtam pár hétig szoptatni. De nem tartom magam rossz anyának, és ezt senki sem vágja a fejemhez, mint Magyarországon. Nálunk, Nagyváradon senki sem rosszmájú, kifaggat, hogyan szültél, tudsz-e szoptatni, stb., de senki sem sulykolja beléd, hogy hülye vagy, mert nem így vagy úgy csinálod. Nekem ezért esett baromi rosszul, mikor egyik szombaton babaúszásról jöttünk ki Debrecenben, én fagyit vettem, a párom pedig cumisüvegből teával kínálta a kisfiunkat. És egy anyuka mellettünk elmenve rosszmájúan megjegyezte a saját 2 lábon járó (1-1,5 évesre tippelném) gyermekének, hogy „látod, ez (a cumisüveg) az, amit te nem is ismersz”. Nagyon szarul esett nekem is és a férjemnek is. Mintha kevesebbek lennénk azért, mert cumisüvegből iszik a kicsi. Magyarországon tényleg ennyire szaranyának van titulálva az, aki nem a szabvány szerint nevel?
2010. júl. 16. 17:22
 19/30 anonim ***** válasza:
Nos, a tények tények, valóban az anyatej a legjobb a babáknak, és igen, valóban az a legoptimálisabb, ha valaki természetesen szül, DE nyilván vannak esetek, amikor belegebedhet az ember, és akkor sem megy. Van, aki szeretne sokáig szoptatni, de nem megy neki valami miatt, el kell fogadni, ha nehéz is, jobbat nem tudsz, és nem kell, hogy bűntudatod legyen amiatt, hogy "csak" öt hónapos koráig tudtad szoptatni a babádat, inkább fogd fel máshogy, legyél büszke rá, hogy öt hónapos koráig szoptattad a babádat, és utána sem a Te hibád volt, hogy nem ment a dolog. A szülésről pedig... Azt hiszem, nem is nagyon kell írnom róla semmit, épeszű emberek beláthatják, hogy akit császároznak, nem azért teszik, mert az illető kérte, hanem azért, mert valami alapos indok van rá. Szerintem ne is lásd/halld meg az ezekkel kapcsolatos megjegyzéseket, inkább csak élvezd a babád társaságát.:) Ja, a hozzátáplálást majdnem elfelejtettem, mindenkinek szíve joga, hogy mikor kezd el hozzátáplálni, én annyiból értek egyet a hat hónapos korral, hogy ha addig van elég teje az anyukának, akkor kár korábban elkezdeni, hiszen bármi mást hosszú évekig ehet a baba, anyatejet viszont csak kisbabaként. De ez is olyan, hogy ezt én így gondolom, más meg máshogy, sógornőmnek pl. azért tanácsolták, hogy kezdje el kisfia hozzátáplálását négy hónaposan, mert lusta volt szoptatások után kifejni a fennmaradó tejet, így szép lassan kezdett neki apadozni, pedig rengeteg teje lett volna. Szóval lényeg a lényeg, szerintem nem kell ezekkel annyira foglalkozni, egyébként is, mindenki foglalkozzon magával, ne azzal, hogy ki meddig és hogyan szoptat, mikortól táplál hozzá és hogy szül. Jó babázást Neked, és legyél büszke magadra, jó anyuka vagy!:)
2010. júl. 16. 17:59
 20/30 anonim ***** válasza:

Látod, éppen ezért kell ezt annyira hangoztatni, mert még ennek ellenére is sokan azt mondják, hogy ez mekkora hülyeség és nem képesek elfogadni, hogy az újabb kutatások és tapasztalatok alátámasztották, hogy valóban káros hatással lehet a korai hozzátáplálás.

Aki nem tud szoptatni, az nem rossz anya, de a mai anyatejpótló tápszerekkel már van egy jobb alternatíva a hozzátáplálásnál.

Annak pedig aki azt írta, hogy "mert nem szoptat két óránként, mert valószínű úgysem áll be a kereslet-kínálat" csak annyit üzennék, hogy ha elég türelme lenne mindenkinek, és nem két napig próbálná, hanem adott esetben 4-5 napig, akár egy hétig, akkor igenis, hogy beáll. Legalábbis legtöbbször így lenne, csak nem bírják kivárni, meg kényelmesebb sajnáltatni magukat.

2010. júl. 16. 18:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!