Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Emlékeztek, hogy gyermekkoroto...

Emlékeztek, hogy gyermekkorotokban ti hogy éltétek még, hogy szüleitek engedtek veletek aludni vagy nem engedtek?

Figyelt kérdés
3 éves korom óta vannak emlékeim és pontosan emlékszem, hogy hogyan éltem meg, hogy a szüleim folyton elutasítottak, hogy velük aludjak. Még nincs gyerekem, de épp emiatt az emlékeim miatt fogadtam meg, hogy ha egyszer lesz, akkor megengedem, hogy velem aludjon, mert nekem ott és akkor terrorral ért fel.
2022. ápr. 17. 09:29
1 2 3 4 5 6
 11/53 A kérdező kommentje:
Ma már semmi bajom, bárhol elalszok egyedül, nagyon ritkán álmodok rosszat, mélyen szundizok és pihentetőek az éjszakáim. Csak a rettegés emléke maradt fent. Mindig azt álmodtam, hogy elveszítem anyukámat kb. 4 éves korig, mert ez volt a legnagyobb félelmem. Állandóan rémálmaim voltak és a legtöbbnek a központi témája az volt, hogy anyukám meghal vagy engem elrabolnak tőle. Általában ha hajnalban átmentem egy-egy ilyen álomra hivatkozva és kértem anyut, hogy engedjen oda, akkor visszazavart. Egyszer-egyszer megengedte, akkor végtelenül békésen és mélyen tudtam aludni, mert biztonságban éreztem magamat.
2022. ápr. 17. 11:38
 12/53 anonim ***** válasza:
41%

"Mindig azt álmodtam, hogy elveszítem anyukámat kb. 4 éves korig, mert ez volt a legnagyobb félelmem. Állandóan rémálmaim voltak és a legtöbbnek a központi témája az volt, hogy anyukám meghal vagy engem elrabolnak tőle. "

4 éves korod alatt? Na ne viccelj már :D

2022. ápr. 17. 12:14
 13/53 anonim ***** válasza:
30%
12. Miért?
2022. ápr. 17. 12:18
 14/53 anonim ***** válasza:
32%
Mert bölcsis korára nemigazán emlékszik vissza, másrészt azt sem tudja, mi a halál. Ez utólagos belemagyarázás.
2022. ápr. 17. 12:20
 15/53 anonim ***** válasza:
61%
14. Én emlékszek. Attól, hogy te nem más emlékezhet. Elég sok dolog nekem megmaradt. 3 évesen halt meg a nagypapám és ha nem is értettem meg a halál véglegességét, a veszteséget, hogy a Papa nincs igen. Hidd el, nem hazudok és nem magyarázom bele.
2022. ápr. 17. 13:09
 16/53 anonim ***** válasza:
59%

14: igen, 50 éve még azt tanulták az orvostudományi egyetemen, hogy 2 éves korunk előttről nincsenek emlékeink. Erre hivatkozva műtöttek babákat érzéstelenítés nélkül... Ezt azóta megcáfolták. És a csecsemőket is érzéstelenítés mellett operálják.

Az meg, hogy van-e halálfélelem kisgyerekkorban, már egy olyan lerágott csont, hogy ha ezt nem ismered, abban sem lehetünk biztosak, tudod-e ki a miniszterelnök. Igen, van halálfélelem, már újszülöttkortól. Attól meg csak még félelmetesebb, hogy ha valaki nincs értelmileg tisztában a halál fogalmával.

Az egésznek evolúciós, biológiai oka van. Az emberiség történelmében egészen a közelmúltig (pár ezer év), ha egy újszülöttet/babát/kisgyereket magára hagytak, azt a környezete eléggé gyorsan megette. Pont.

Ennek a tudata öröklődik és ennek a rettegését kiáltja világgá minden magára hagyott baba, aki a kiságyban kétségbeesetten üvölt az édesanyjáért. Ezt hagyja tökéletesen empátiamentesen figyelmen kívül az az irányzat, hogy a babát már újszülött kortól “meg kell nevelni”, tanuljon meg együttélni egzisztenciális rettegésével, aludjon el minden nap halálfélelemben, annak tudatában, hogy akiktől léte függ, pont magasról tojnak a fejére, hiszen magára hagyták. És amikor a baba elhallgat és már nem sír többet, ezek a szülők elégedetten nyugtázzák, hogy a baba megtanulta a leckét. Miközben “mindössze” annyi történt, hogy a baba zsigerileg traumatizálódott, a pszichológia azt a fogalmat használja erre, hogy “feladta” (a bizalmát, hitét abban, hogy ő elég fontos ahhoz, hogy gondoskodjanak róla, hogy van értelme kifejezni a szükségleteit, mert arra reagálnak stb.). És ennek a hatása az ember egész életét végigkíséri.

Egy újszülöttnek az evés mellett ugyanúgy létszükséglete a fizikai érintés. Amikor sír, fontos dolgok hiányáról számol be. El lehet gondolkodni, mi az üzenete annak, ha ignoráljuk ezeket. Kis érdekesség laikusoknak: [link]

2022. ápr. 17. 14:45
 17/53 anonim ***** válasza:
34%

Sokkal korábbról is van emlékem.

Nagyon ritkán akartam szülővel aludni, akkor hagyták.. volt, hogy okkal nem…nem hagyott mèly nyomot…

2022. ápr. 17. 15:24
 18/53 anonim ***** válasza:
56%
Igen, hasonló emlékeim vannak. A mai napig nagyon félek a sötetben es egyedül is. Ezért nem fogunk sajnos hazat venni, mert nem merek egyedül maradni a gyerekekkel, rettegek. Tarsashazi lakasban tudom,m hogy masok is vannak a közelemben, szeretem is hallani a motoszkálast. És tudom, hogy azért, mert muszáj volt a sötet szobaban egyedül aludnom. Mi együtt alszunk a gyerekekkel, ameddig csak akarjak.
2022. ápr. 17. 16:17
 19/53 anonim ***** válasza:
71%

16

Azt hiszem én sem olvastam a nagykönyvet..

sem a tanulmányokat…

1,5 koromról biztosan van emlékem.

2022. ápr. 17. 16:42
 20/53 anonim ***** válasza:
68%
Az első emlékei az emberek 40%-nak hamisak, meg sem történtek vagy nem úgy, vagy nem is emlékszik, csak hallotta. És a felnőtteknek is rengeteg nem teljesen valós emléke van.
2022. ápr. 17. 16:50
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!