Kezdőoldal » Fogyókúrák » Szénhidrátszegény diéta » 50-60 gramm szénhidrát per...

50-60 gramm szénhidrát per nap sok?

Figyelt kérdés

Ez úgy adódik össze, hogy reggelire és 10óraira gyümölcsöt eszem (1db alma és 2 kicsi kiwi). Majd ebédre és vacsorára csak zöldséget hússal, hallal, tojással. Így jön ki az 50-60 gramm ch és 70-80 gramm fehérje. Tudom a fehérje kicsit kevés, de naponta eszek tojást, csirkehúst és halat is és így is csak ennyi az annyi. Nem is kívánok több ételt, így az adagokat sem tudom megemelni.

De a fő kérdésem, hogy sok e a szénhidrát fogyasztásom?

2013. márc. 21. 12:30
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

[link]

szerintem meg nem csoda, hogy elhülyültök..

2013. márc. 22. 09:05
 12/18 anonim ***** válasza:

Ez szimplán kamu.

" A csökkentett széndidrát-bevitellel tehát csökkentjük agyunk energiaszintjét, ami negatívan hat a kognitív képességekre (észlelés, megismerés, megértés)."

Nem. A szénhidrát bevitel (gyors felszívódású: keményítő, glükóz, szacharóz) lassan inzulinrezisztenciát okoz (lásd cukorbetegség). Természetesen ez egy trend, egy anyagcserezavar ami idővel alakul ki. Kinél gyorsabban és látványosabban, kinél lassabban, kevésbé látványosan. Az agy inzulinrezisztenciája az ún. Alzheimer-kór.

Ennyire jó hatással van a kognitív képességekre a szénhidrát fogyasztás.

Minimális célzott sértést beleszőve az írásomba, 'gyengébbek kedvéért' a glükóz olyan alapvető és fontos a testünk számára, hogy szintetizáljuk. (következésképpen külső bevitel fölösleges)

Egyszerűbb megértéshez: senki nem lett még beteg, mert nem evett cukrot, keményítőt. De lettek elhízottak, szívbetegek és cukorbetegek a szénhidrátfogyasztók.

Gyógyultak meg cukorbetegek lowcarb étrenden.

Akik cukor nélkül rosszul lesznek (mert vannak) betegnek kellene diagnosztizálni, és egyébként pár hónap alatt meggyógyulhatnak, tehát nekik nem cukorra van szükségük, hanem a cukorfüggőség megszüntetésére, ami nem egy végtelenül hosszú, kibírhatatlan folyamat :)

2013. márc. 22. 11:18
 13/18 A kérdező kommentje:

"az senkit nem zavar, hogy az agynak kell a szénhidrát?"

Így van az agynak kell a szénhidrát, de csak addig míg el nem kezdi felhasználni a keton testeket üzemanyagként.

2013. márc. 22. 12:35
 14/18 anonim ***** válasza:
57%
ki beszél cukorról?? nem minden szénhidrát cukor.. és egy dietetikusnak jobban hiszek mint neked. az agynak igenis szüksége van rá, napi minimum 100-130g szénhidrátra..
2013. márc. 22. 20:56
 15/18 anonim ***** válasza:

Pajti, a tested akár 500g glükózt is szintetizál. Mit szenvedsz itt? Igenis szüksége van az agynak.. menj el sírni.. senki sem mondta hogy az agynak nincs szüksége rá, az a tényálladék, hogy a tested megtermel annyit amennyire szüksége van. Ezen felül akarsz enni? Tedd.. a te bajod.

Nem minden szénhidrát cukor? Persze, a keményítő csak 5 másodperc alatt lesz cukor, amint amiláz enzimmel találkozik. Igazad van, nem cukor.. és a LEGO vár sem apró kocka.. csak ha szétszeded.

2013. márc. 22. 22:23
 16/18 anonim ***** válasza:

Kedves 15-ös!

Mi a foglalkozásod, ha megkérdezhetem? Mennyire vagy kompetens a témában? Az állításaidat a "haladó szellemű" orvos barátaim sem erősítik meg. A szénhidrát tényleg kell a szervezet egészséges működéséhez. Az persze nem mindegy, hogy ezen szükségletünket miből fedezzük. Persze nyilván nem a mindenféle xarral telenyomott bolti csokis piskótából vagy a fehér kenyérből. Azt meg külön nem bírom felfogni, hogy mire jó ez az iszonyat zsírbevitel...Már csak azért sem, mert a rákmegelőző diéta ezt pont nem preferálja..

Egyébként most megcáfolom magam :) , mert én is ch csökkentett diétával fogyok, ami nálam abból áll, hogy nem számolgatom a ch-ot, nem eszek zsírt zsírral, ellenben: sovány húst, halak, tejtermékeket, zöldségeket válogatás nélkül eszek. És még így is totál ingerült vagyok, mert nem elég a ch.. Szóval ezt hosszútávon nem tudnám és nem is akarom folytatni, de a "rossz " szénhidrátokhoz és a túlzott ch bevitelhez biztos, hogy nem akarok majd visszatérni ! :)

2013. márc. 23. 10:24
 17/18 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy mosolygós szmájlikkal írtál, sokkal kellemesebb és értelmesebb lesz így társalogni!

Én viszonylag kompetens vagyok, szimplán a tájékozottságom miatt. Sosem kell szentírásnak tekinteni amit leírok, de érdemes rajta elgondolkodni.

A szénhidrátokban szegény táplálkozás, még pontosabban a keményítőben és cukrokban szegény táplálkozás nagyon régóta az ember sajátja. Még a nagy rizsevő kínaiak egészségtudatos szektái (jó értelemben) is felismerték a keményítőszegény zöldségekben rejlő erőt, egészséget. Ugyanis a zöldségek rostokat, nagy vízmegkötő képességű és bélbaktériumok által (zsírsavakká) lebontható rostokat tartalmaznak. Ugye itt még nincs ellentmondás, ezt nagyjából mindenki tudja. :)

Ahol a nézetek elkezdenek elágazni, és egymásnak ellentmondani, az ott kezdődik, ahol egészséges (lassú felszívódású) és gyors felszívódású keményítővel, illetve napi szükséges szénhidrát bevitelről kezdenek beszélni.

Röviden körbejárva a kérdéseket:

Keményítő és keményítő között nem kellene különbséget tenni. Mégis miért tesznek? Egy egyszerű vizsgálat miatt, a glikémiás index (egyszerű vércukorszint mérés) vizsgálata miatt. Ugyanis bizonyos ételekben, például teljes kiőrlésű lisztekben a keményítő glikémiás hatása alacsonyabb.

De hát attól függetlenül, hogy sok orvost és dietetikust ez már kielégít, 'sajnos' nyughatatlanabb emberek meg tovább gondolkoznak és vizsgálódnak, és megmérik azt is, hogy egy alacsony GI értékű szénhidrát forrás (liszt) csak azért nem okoz nagy vércukorszint ugrást (persze nagyot okoz, csak a fehér liszthez képest relative kisebb GI értékű!) mert közben nagy inzulin szekréciót okoz, így a vércukorszint nem emelkedik meg...

Régi nézet, hogy mindig a vércukorszintet vizsgálják. Olcsóbb vizsgálat, mindmáig elfogadott és a gyakorlatban használt nézet.. De a vércukorszint önmagában keveset mondó, az inzulinszint ismeretére lenne szüksége (rengeteg ok miatt, ez szolgáltat információt az IR-ről, elhízással is ez van összefüggésben, rákbetegségekkel, különböző az élethosszunkkal és akár az egészségünkkel összefüggő gének aktiválódásával/inaktiválódásával..).

Tehát az ellentmondások meglátásom szerint onnan erednek, hogy a sok, de nem kellő mennyiségű adat miatt, illetve a tudomány tehetetlensége miatt (régi nézeteket egy életen át képviselik, még ha tévesnek is bizonyulnak) és így lesznek akik például glikémiás index pártiak, és lesznek akik komolyabb hormonális vizsgálatokat találnak meghatározónak, fontosnak, például az inzulinszint vizsgálatát. Az inzulin index és a glikémiás index nem függnek mindig össze! A teljes kiőrlésű liszteknél, a tejtermékeknél óriási ellentmondások mutatkoznak meg.

Még ha nem is gondolnák rólam, én tisztelem az orvosokat. De meg kell jegyezni, hogy óriási mulasztás a részükről, hogy ezzel nem foglalkoznak. Megtehetnék, az itt fórumozó emberek bármelyike önszántából, az igazság és a tájékozottság keresése, kutatása végett utána nézhetne ezeknek a dolgoknak.

A "szakemberek" egy jó része mégsem néz ezeknek utána. Ha rászánnának néhány órát, egy napot lehet az általánosan elfogadott szakemberek is újragondolnák a véleményüket, nem miattam, hanem tények miatt talán szemléletet váltanának. De az ember nem gép, van lustasága, önbecsülése, egója.. és nehezen változtatunk. Tudom, mert nekem is nehéz volt.

A másik dologról tényleg röviden, ez a szénhidrátcsökkentés/megvonás és az ingerlékenység. Nem tudom erről léteznek-e vizsgálatok, tanulmányok.. de rengeteg ember tapasztalja a megszokott étrendjének a megváltoztatása után az ingerlékenységet, szédülést.. elmúlik. Az a tapasztalat, hogy elmúlik, kell némi idő, de mivel biológiai szükségünk nincs cukor/keményítő bevitelére, így a megszokott bevitel elmaradásához hozzá lehet szokni.

Hogy mi okoz szédülést, ingerlékenységet? A szénhidrátok függőséget okoznak. Fizikai és lelki függőséget is!

A lelki annyi, hogy szeretjük az édes ízt, szeretjük ahogyan cukor önti el a testünket. Fizikailag inzulin rezisztenciának hívjuk a jelenséget, amikor állandóan, naponta minden étkezést követően cukor kerül a vérünkbe, ehhez sok inzulint választ ki a hasnyálmirigyünk, a sejtjeink elkezdik csökkenteni érzékenységüket az inzulinra. Ha lecsökkentjük a cukor bevitelt, akkor a vércukorszint szabályozásunk, a sejtjeink cukorhoz (tápanyagokhoz) jutása egy időre problémás lesz, hiszen cukorban dús körülményekhez alkalmazkodott hormonrendszerbe hirtelen csökkent mennyiségű cukor jut. De alkalmazkodik a szervezetünk. Igazából elég durva rögtön ketogén táplálkozásra átállni szénhidrát alapúról, én nem biztos, hogy ezt ajánlanám ha valaki tanácsot kérne. Lehet fokozatosan változtatni.

Remélem sikerült legalább néhány érdekességet írnom, én nagyon szívesen foglalkozom ezzel a témával, ez talán az írásom hosszúságán is meglátszik.. Kellemes hétvégét kívánok!

Ilyen jópofa érdekességek a témában

[link]

[link]

A Mercola cikkek, Loren Cordain cikkek-könyvek, Robb Wolf írásai mind egy (számomra is hiteles) előre mutató, és mindenképpen ígéretes utat mutatnak. Nyilván az egész téma még sok kutatást igényel.. van kiket kutatni, vizsgálni mert sok ember nagy sikerekkel használja a szénhidrátszegény táplálkozást, illetve komoly gyógyterápiás hatása van a tej-gabonamentes és szénhidrátszegény táplálkozásnak. Folytatás biztosan következik a jövőben :)

2013. márc. 23. 11:50
 18/18 anonim ***** válasza:

az agynak kell egy pici szénhidrát, részben tud ketonon működni, nagyon hatékonyan! hatékonyabban mint simán ch-n.

De bevinni nem kell ch-t mert még zsírból is csinál 10% vércukrot a májunk, fehérjéből meg 58%ot!

2013. márc. 25. 13:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!