Kezdőoldal » Fogyókúrák » Szénhidrátszegény diéta » Szénhidrátszegény diéta?

Mirk kérdése:

Szénhidrátszegény diéta?

Figyelt kérdés

Nem!

Szeretnék mindenkit figyelmeztetni a szénhidrátszegény diéta veszélyeire és megosztani ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.

Tudom, hogy manapság divatos nézet egyesek körében az, hogy a szénhidrátok bevitelét erősen csökkentsük, sőt, egyesek szerint teljesen felesleges bármilyen mennyiségű szénhidrátot is fogyasztani.

Nos én kipróbáltam és hatalmasat csalódtam benne, íme tapasztalataim:

Közel két hónapja diétázom és sportolok fogyás és zsírégetés céljából. Kalóriaszámolgatós módszerrel csinálom, mellette rendszeresen sportolok. Az első 4-5 hét nagy siker volt, 4 kilót fogytam könnyedén. Mindent ettem, csak a kalóriamennyiségre figyeltem és arra, hogy legalább 1x testtömegkg mennyiségű fehérjét egyek.

Aztán olvastam itt a gyk-n, hogy egyesek szerint a szénhidrát teljesen felesleges, sőt káros és javasolt a minél kevesebb szénhidrát fogyasztása. Gondoltam kipróbálom, hátha meggyorsítja a fogyásomat.

Nem egészen két hétig átlagosan 100 gramm szénhidrátot fogyasztottam, néha ennél is kevesebbet.

Az első változás amit észrevettem, az a sportteljesítményem drasztikus romlása volt. Egy hónapnyi rendszeres szobabiciklizés eredményeképp eljutottam odáig, hogy egy órát intenzíven könnyedén végigtekertem, nos ez elmúlt, egyre fáradtabb lettem, egy hét szénhidrátmegvonás után már 20 percet is alig bírtam. Régebben minden nap végeztem aerob edzést (szobabicikli) és minden másnap súlyzós edzést. Szénhidrátmentesen ezt lecsökkentettem heti három aerob edzésre és egy teljes pihenőnapra. Hiába aludtam 8 órát úgy keltem ki az ágyból, mint egy hulla. Megettem napi 1900-2000 kalóriát, sok fehérjét, mégis állandóan éhes voltam, szemben a régi 1600-1800 szénhidrát dús táplálkozással, ami mellett sosem voltam éhes.

Ami a legrosszabb pedig, teljesen megállt a fogyásom. Az utóbbi 10 napban egy dekát sem tudtam fogyni, a "csodálatos" szénhidrátszegény módszer ellenére.

Fáradtság, rossz közérzet, rémes teljesítőképesség, szédülés, székrekedés, ezek a szénhidrátszegény diéta hatásai.

Úgyhogy, nekem ennyi volt, vége ennek az őrültségnek.

Mától úgy fogok enni, ahogy eddig, mindenből, ahogy egyébként minden ezzel foglakozó komolyabb oldal is írja.

Vigyázzatok kire hallgattok. Az, hogy valaki egy-két éve csinál valamit nem bizonyít semmit, szemben a táplálkozástudomány sokéves kutatási eredményeivel.

2013. febr. 9. 12:00
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Ez inkább a paleoba kellett volna :)
2013. febr. 9. 12:14
 2/13 anonim ***** válasza:

Nem egészen értem a dolgot, most szénhidrátszegény vagy szénhidrátmentes volt a diéta?

A mentest ketogén diétának nevezik, annál érdemes alkalmazni a szénhidráttöltést.

2013. febr. 9. 12:14
 3/13 A kérdező kommentje:
Szénhidrátszegény, de amúgy írtam, hogy 100 g naponta, vagy néha kevesebb. (100g kb 1,2 x a testtömegkg-om)
2013. febr. 9. 12:25
 4/13 anonim ***** válasza:

Egy kis idézet:

"A szénhidrátos diéta tekinthető a hagyományos megoldásnak: ilyenkor a fehérjebevitelt

megnöveljük akár 3g/tskg-ra, a szénhidrátbevitelt pedig korlátozzuk valahol

1,5g-2g/tskg magasságában. A telített zsírbevitelt nullához kell közelíteni, telítetlen

zsírból pedig célszerű 10-20g-ot fogyasztani a zsíranyagcsere pörgetése érdekében

és kalóriapótlási céllal."

Ezt most vesd össze azzal amit leírtál.

Valóban nem mindenkinél működik. Viszont nem értem hogy meg akarod gyorsítani a heti 1 kg-os fogyásodat. Kérdezem én minek?

2013. febr. 9. 12:37
 5/13 anonim ***** válasza:

2 pont:

1. 100g szénhidrát egy napra azért még nem éppen szénhidrátszegény.

2. Inzulinrezisztenciát vizsgáltak már nálad, lehet hogy ha nem eszel elég cukrot (keményítőt) akkor már a vércukorszinted nem megfelelő, ha ez a szabályozás a testedben nem működik megfelelően, az magyarázza az energiahiányt, a csökkentett szénhidrátfogyasztás mint 'elvonás' megélését.

Viszont ez már a cukorbetegség előszobájaként ismeretes, tehát terápiás jelleggel kellene folytatni a lowcarb táplálkozást, nem 1-2 hétig, hanem amíg rendbe jössz - és utána is, egészséges embernél ez sokkal jobb eredményekkel jár. Ha Te betegként ezt tapasztaltad, az jelent mást mint a Te állapotodat.

2013. febr. 9. 13:23
 6/13 anonim ***** válasza:
napi 100g az sztem se szénhidrát szegény. ezt igazolja az hogy állandóan éhes voltál:O ez nagyon nem normális. Ha már ketonokat is képes lennél energiaként használni, akkor nem lennél éhes, sőőőőt simán fél napig nem kell enni és akkor se vagy még durván éhes! napi 2-30g szénihdrát lenne szénhidrátszegény, sok hús és zsíros dolgok, zöldségekkel. Aztán ha már átálltál növelheted a szénhidrátot, de amíg nem állsz át arra h ketont égess üzemanyagként addig ez így nem lesz jó...
2013. febr. 9. 14:00
 7/13 anonim ***** válasza:

Egyetértek az előttem szólóval. Te valahol pont félúton voltál, ezért reméltél egy dolgot, és helyébe értél el egy másikat.

100 gramm szénhidrát nem feltétlenül eredményez ketózist, általában ahhoz magas és izmos aktív férfinak kellene lenned, hogy ketózisban maradj ennyi szénhidrát mellett. Ha ez nem érvényes rád, akkor bizony ketózisban nem voltál és érthető, hogy nem is értél el annak megfelelő eredményeket.

Az éhségérzetről pedig annyit, hogy: önkontroll. A szénhidrátszegény diéta nem fizikálisan okoz éhségérzetet, hanem inkább a régi ételek iránti sóvárgás okozta " éhség " keletkezik. Valódi fizikális éhség akkor keletkezik, ha a diéta nem volt jól összeállítva, ezért nálad ezek közül valamelyik fennállhatott:

- a bevitt szénhidrát nem csak kizárólag zöldségből/gyümölcsből állt, hanem más szénhidrát forrásokból is ( amelyek GI-jük miatt a vércukorszintedet helytelenül emelték meg )

- nem fogyasztottál elég zsírt ( gyakori hiba szénhidrátszegény diétázóknál )

- nem fogyasztottál elég zsírt a hússal együtt, nem ettél eléggé zsíros húsokat ( megint gyakori tévedés, hogy sokan grillezett húsokat választanak csak, holott pont ez nem a lényege a diétának )

- nem ittál elegendő folyadékot

- nem pihentél eleget

2013. febr. 9. 15:09
 8/13 anonim ***** válasza:
szerintem te ronthattál el valamit... én kb napi 80-90 g ch-t eszem már kb 1 éve és energikusabb vagyok mint valaha... nem úgy csinálom, h mondjuk 1-2 étkezés során ezt a ch mennyiséget be is viszem, a nap többi részén pedig alig eszem valamit, nehogy túllépjem (sok helyen olvastam már ezt a "módszert" és nem csodálom, hogy nem működik), hanem napi 5-ször étkezem, ezt a ch mennyiséget arányosan elosztva, persze úgy, hogy reggeli, tízórai, ebéd teszi ki a legnagyobb részét, uzsonna és vacsora már kevesebbet, így megvan a rendszeresség és tényleg nem szoktam éhes lenni. Sportban is jól teljesítek, szépen izmosodnak a lábaim, hasam, no persze csak olyan mértékben, ahogy szerintem egy lányon jól mutat:) Akármikor lefutok egy órát is a futópadon, hetente több aerobik órát is végig ugrálok és úgy ébredek reggelente, hogy kipihent, energikus vagyok :) Szóval az én tapasztalataim alapján jó dolog a szénhidrátcsökkentés, csak meg kell találni mindenkinek azt az étrendet ami az ő szervezetének beválik:)
2013. febr. 9. 15:36
 9/13 anonim ***** válasza:
Nem tudom, én mióta csak hús, zölds.g, gyümölcs, magvak kombót eszem sokkal jobban érzem magam, jobb az emésztésem, és jobban fogyok
2013. febr. 9. 18:54
 10/13 anonim ***** válasza:

Vedd az energiát zsírból:

[link]

2013. febr. 11. 20:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!