Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Káros a Paleo étrend?

Káros a Paleo étrend?

Figyelt kérdés

Miért állítják annyian hogy káros a koleszterin, köszvényt okoz a hús tönkreteszi az érrendszert.


Más kutatások a gabonáról és a tejről állítják ezt tömegesen..


A gyógyszeripar és az élelmiszer ipar kéz a kézben járnának..?


Én 2 hónapja paleozom és 11 kg ledobtam vele kezd eltűnni a testzsír százalék ezt a kis pókhas eltűnéséből és a toka eltűnéséből vettem észre.


Vélhetően a fehérjéből van esély hogy izom alakuljon míg a CH-ból nem igazán nyilván másra van.


De tény hogy a fehérje és a zsír étvágy csökkentő és ha jól tudom 0 Gl indexű..



Szóval miért védik a magas Gl indexű gyors-felszívódású Ch-kat amikor nagyon nagy sansza van annak hogy inzulinrezisztenciát okozzon a vércukorszint hullámvasútra térítésével..?


Miközben ha jól tudom "köztudottan az inzulin juttatja-tárolja a cukrot a "zsír sejtekbe".

Tehát a magas Gl gyors felszívódású Ch- ételek elvben akkori hizlalnak ha nincsen kalória plusza az embernek eszerint..


Megint más kutatások a Gabona gyulladásfokozó, és öregítő hatásairól írtak illetve tette közzé kutatási eredményeket megannyi vizsgált személyen keresztül.


Vajon okoz és okozhat e a vércukorszint hullámvasút cukorbetegséget?


Vajon a Gyors felszívódású Ch-k cukor rizs burgonya liszt kukorica tényleg annyira pusztító hatásúak a glutén vonatkozásában is? Tényleg rohadnak a belekben, eltelítenek és elszívják az energiát, roncsolják a bélrendszert és a felszívódási képességüket?


Vajon kiknek érdeke lejáratni egy "szénhidrát szegény" Paleo típusú étrendet?


2018. máj. 23. 22:57
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

Tejfogyasztás és sclerosis multiplex

olvasási idő: 4 perc


Több kutatás is vizsgálta már a tej és annak egyes alkotórészei valamint a sclerosis multiplex kapcsolatát. Hivatalos, neurológusok által is átvett ajánlás a tejfogyasztással kapcsolatban azonban még nem jelent meg ezek alapján. Jelen cikk célja az eddigi kutatások és ezek eredményei alapján megfogalmazott ajánlások rövid áttekintése.



Kutatások a tejfogyasztás és az SM kapcsolatáról

egy pohár tejEgy 1974-es tanulmány [1] után egy 1992-es vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy azokban az országokban, ahol sok tejet fogyasztanak, jelentősen nagyobb a sclerosis multiplex megbetegedések száma (statisztikai szaknyelven ezt nevezik korrelációnak azaz “együttjárásnak”). A kapcsolat magasan szignifikáns volt, ami jelen esetben azt jelenti, hogy annak az esélye, hogy az eredmény a véletlennek tulajdonítható, mindössze 0,1%. Hasonló, de kisebb korrelációt mutattak ki a tejszín- illetve vajfogyasztás és az SM között, a sajtfogyasztással azonban nem találtak összefüggést [2][3].


Mint az orvostudományban általában, a sclerosis multiplex gyógymódjait is a betegség állati modelljén szokták először tesztelni. Az egyik módja annak, hogy egerekben SM-et idézzenek elő, az, ha saját myelinhüvelyük fő alkotórészét, az ún. myelin bázikus fehérjét (MBP) injekciózzák az erre fogékonnyá tett állatokba [4]. Az egerek immunrendszere ilyenkor megtanulja felismerni és megtámadni a myelint, és mivel myelin az agyban is megtalálható, ott is támadást intéz ellenük. Ez utóbbi jelenség pontosan úgy fest, mint ami a sclerosis multiplexet okozza.


tehénMint kiderült [5], a tehéntejben található butyrophilin nevű fehérjét patkányokba injekciózva szintén léziók jelentkeznek az állat központi idegrendszerében. Egy másik kutatás egyúttal azt találta, hogy az SM betegek immunrendszere megtámadja a tejben található bovin szérum albumin (röviden BSA) nevű fehérjét [6]. Mindez arra utal, hogy a tejben található egyes fehérjék nagyon hasonlítanak az SM-ben is érintett myelinhez, és az immunrendszerünk összetévesztheti, így kölcsönösen megtámadhatja őket. Bár a molekuláris hasonlóságot egy másik kutatás is alátámasztotta [7], a korábbi kísérleti eredményekkel ellentétben itt a tejből származó fehérjével épp az SM állati modelljének kifejlődését sikerült meggátolni. Mindezen összefüggések ugyanakkor magyarázattal szolgálhatnak a tejfogyasztás mennyisége és az SM előfordulása közötti kapcsolatra.

2018. máj. 25. 21:15
 12/31 Pombe ***** válasza:
34%

#Kérdező


Na. Inzulinszakért... :DDD



Persze tudom, hogy a vegás oldalak meg a paleosok össze vissza dobálóznak ilyen Szendi féle szösszenetekkel:


"...Mivel a modern ember táplálékának 20%-át is kiteszik az egészségesnek hitt tejtermékek, ez jelentősen hozzájárul a népességben az inzulinrezisztencia kialakulásához."


[link]


Szendi biztosan jobban ért informatikusként meg pszichológusként az orvosláshoz mint maguk az orvosok.... de hát akkor sem értenek itt vele egyet a szakemberek.


Ezt mondják: "Összességében tehát semmiképpen nem vonható le az említett konklúzió."


Itt nem annyira térnek ki az említett ellenvéleményük indoklására, de megteszem helyettük én, jó?


Itt van pl. ez az absztrakt: [link]


Jól olvasom? Alacsony zsírtartalmú tejtermékek bevitele éppenhogy védelmet nyújt az IRS ellen (IRS: insulin resistance syndrome)


Ez a tanulmány azt erősíti meg, hogy webbeteg.hu jól mondta, miszerint a kérdést eddig eléggé felszínesen vizsgálták, de egyre több bizonyíték kerül előtérbe ez ügyben is a tej egészséges voltára az eddig tulajdonképpen csak megérzés alapú kinyilatkoztatások terén, hogy a tej cukorbetegséget okoz, meg... stb.


De ettől függetlenül a gyerekeknek nem szabad túl korán tehéntejet adni. Csak úgy mellékesen jegyzem meg.


Azután: [link]


Né má! Itt is azt írják hogy érdekes módon két tanulmány is megerősítette, miszerint tejtermékek fogyasztása esetén 21%-al csökkent az inzulinrezisztencia kialakulása, és 9%-al kisebb valszeggel alakult ki a 2-es típusú cukorbetegség. Kiváló kalciom és D-vitamin forrásról van szó, és nagyobb szerepe lehet a tejnek a rákmegelőzésben, mint gondolták...


Azt is írja, hogy azért meglepő a dolog, mert mások korábban arra jutottak, hogy cukorbetegséget okozhat a tej fogyasztása.


[link]


Ez 2015-ös cikk és leírja, hogy túl kevés tanulmány alapján ítélték meg eddig a tejbevitel és inzulin érzékenység relációt...


Kérdező(#7): "Hiszen a tej egészséges és lehet inni.. :)"


Bizony! Még mindig nagyon egészséges a tej, ahogy azt a nagymama is mondta anno, és még mindig nem kellene a vegás, meg paleos oldalak rémisztgetéseit nyakló nélkül beszopni.


És igen, lehet inni! Az általad ismert tej nem folyékony? Figyuszka! Ne a mélyhűtőben tárold, és akkor menni fog... :D

2018. máj. 25. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/31 A kérdező kommentje:
2018. máj. 25. 21:41
 14/31 Pombe ***** válasza:

"Hivatalos, neurológusok által is átvett ajánlás a tejfogyasztással kapcsolatban azonban még nem jelent meg ezek alapján..."


Aha... Akkor szólok, hogy nem is fog...:D

2018. máj. 25. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/31 A kérdező kommentje:

Olvas utána, jelentős irodalma van és ne Szendiz itt mert ez nem egy meg kétemberes tudományág.. :)

Ráadásul nem tőlük vagy "vega oldalakról" idéztem.


Van sok publikáció a témában de ha szelektív a látásod és a kákán is csomót keresel akkor ám legyen ha neked egészséges a tej akkor fogyaszd egészséggel.



De lusta vagyok házi dolgozatot meg szakdolgozatot összehozni most ide ha nem haragszol.

2018. máj. 25. 21:49
 16/31 Pombe ***** válasza:

#Kérdező!


Az volt a kérésem, hogy a tejfogyasztás és sclerosis multiplex összefüggésed állítására autentikus tudományos oldalt mutass be.


[link]


"Az oldalon található cikkeket orvosi végzettséggel nem rendelkező, a témát csak önképzés útján megismerő személyek írták ismeretterjesztő és tájékoztató céllal"


Rugaszkodj neki a dolognak még egyszer, mert ezzel most nagyon beégtél.


Biztosan találsz majd olyan cikket is, amelyik arról fog meggyőzni minket, hogy a tejivás szétrobbantja az agyvelőt, de én autentikus oldalakra és nem Mari néni meseszobájára lettem volna kíváncsi.

2018. máj. 25. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/31 Pombe ***** válasza:
0%

"De lusta vagyok házi dolgozatot meg szakdolgozatot összehozni most ide ha nem haragszol."


De! Haragszom, mert hazudsz... ilyen egyszerű.

2018. máj. 25. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/31 A kérdező kommentje:
2018. máj. 25. 21:58
 19/31 Pombe ***** válasza:

Kérdező: "Valószínűleg a koleszterin és a só is életveszélyes.. -.-"


Tényleg? Pedig az istenített Szendid a só nagy védelmezője... Mi bajod van a koleszterinnel???


Kérdező: "Szerintem sok ember inkább hisz a tradicionális rendszerdogmákban."


Mié? Az nem lehet, hogy igaza van a rendszerdogmának, és a "forradalmár" beszél össze-vissza baromságokat?

Nézd! Ha valamit több ezer éve gond nélkül fogyasztottunk, és jön egy tag, hogy szerinte azt eddig rosszul csináltuk, akkor nem egészséges hozzáállás az, ha csak akkor nem fogom komplett idiótának tartani, ha képes bizonyítani is?


Ha pl. glutén tényleg olyan nagy méreg a paleosok szerint, akkor hogy magyarázzák meg, hogy az emberiség a gabonafogyasztás robbanásszerű növekedése mellett tudott elképesztő sebességgel elszaporodni ilyen mértékben? Pont hogy a gabonafogyasztás tette lehetővé az emberiség hatalmas ütemű elterjedését is!!! Vagy az egerek és még inkább az ember mellett a szinte csak gabonára szakosodott patkányfélék se arról híresek, hogy a gabona megritkítaná az állományukat... :). Gabonaérés idején a vadászok csámcsogó vaddisznókat hajkurásznak a táblákban, meg nyulakat... Minden fűevő állat is zabálta régen is a magokat, amióta csak van fű. Pázsitfűféle pl. a búza is, és ezek ősi formáiból lett háziasítva a búza. A paleo rinyál, hogy a gabonát zabáló háziállataink húsában mennyi káros mifene halmozódik fel. Tán a fűevő állatok kényesen kiköpdöstek a magokat régen? Pedig a paleo szerint ezeknek a húsát fogyasztotta az ősember is. Ráadásul nem igaz, hogy csak néhány kevéske évezrede eszünk kenyeret:

[link]


Józan ész! A paleosok arról is elfelejtenek minket tájékoztatni, hogy a gluténérzékenység kimutathatósága még 20 évvel ezelőtt gyerekcipőben járt, tehát valójában a technika fejlődése azt eredményezte, hogy egyre és egyre több embernél mutatható ki az, ami régebben is nyilván volt, csak akkor még nem észrevehetően. Nincs semmiféle olyan hivatalos statisztika egyelőre ezek miatt, amit komolyan lehetne venni, hogy elkezdett volna valamiért a gluténérzékenység ijesztően szaporodni.


Ettől függetlenül gabonaügyben valóban vannak "sötét" oldalak (pl. tényleg a lektin)... kérdés, hogy ennek tényleg van-e olyan nagy jelentősége. Szerintem nincs.

2018. máj. 25. 22:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/31 Pombe ***** válasza:

Na végre, valami értékelhetőt is össze tudtál bányászni...


[link]


De mi a bánat ez? Statisztikus eredmény? Van valami mechanizmus...?


Ha statisztikai, akkor máris mehet részemről a levesbe... :D


Fizetnem kell, hogy megtudjak erről valami komolyabbat?

2018. máj. 25. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!