A gesztenyeliszt miért paleo, ha ilyen magas a CH tartalma?
És a nyílgyökérliszt, meg a tápióka keményítő miért az?
Nem kötekedés, szeretnék tanulni! :)
Mert nem tartalmaznak lektineket meg más antinutritív anyagot sem (a gluténen kívül persze), amit a gabonalisztek pl. rizsliszt tartalmaznak.
Igazából ennyi. A magas CH tartalmuk pedig jó rész lassan felszívódó.
Azért a paleo nem lövi ki az összes CH tartalmú ételt. A tápiókát egyébként kompromisszumos paleo alapanyagnak tartják, mint a kemény sajtot. Aki egészséges annak nem árt ha ilyesmit eszik, módjával.
Én egyébként rizst és kölest is szoktam néha enni. Nem tartom akkora bűnnek. Felmértem mit kockáztatok, mit nem, és én így döntöttem. Ésszel élünk.
#1: Mert a rizsliszttel van valami gond a gyorsan felszívódó ch-n kívül? Vagy félreértek valamit? Sok helyen a paleóban meg is van engedve a rizs (a paleo nem valami egységes)... Annyira nem néztem utána, úgyse vagyok szakértő és írni sokmindent lehet, plusz nem is eszem effélét, de a párom rengeteget.
A paleóban rengeteg gyors ch is van, ott vannak a gyümölcsök. Amikor én kezdtem paleózni, elég szénhidrátosan ettem, pedig gyümölcs és keményítő nem sok volt az étkezésemben... A paleo nem tiltja a viszonylag sok ch-t, csak nem az a tipikus. Viszont a nagyon tömény szénhidrátok közül kevés akad paleóban, azok is jobbára lassabb felszívódásúak, a többire pedig mennyisége ajánlás van, legalábbis én olvastam ilyeneket.
Aztán van 1-2 minimum egyesek által kakukktojásnak tekintett cucc, pl. a kókuszcukor, bár egyes paleókban a méz is OK kis mennyiségben... Ezek pedig tömény cukrok, akárhogyan is nézzük. Ami nem gond, sok múlik a mennyiségen, én néha képes vagyok banánt és mazsolát enni ketogénben, s azokon a napokon sem fogom vissza a zöldségeket :D Tudom, hogyan kell keveset enni valamiből.
Szerintem a lényeg mindig azon van, hogy mekkora inzulinválaszt vált ki egy étel, azaz mennyire dobja meg a vércukrot.
ha nagyon lesarkítjuk, mind azért választjuk a paleot, hogy ne legyünk rákosak, nemde? Le szeretnénk fogyni - miért, azért, mert az elhízás a rák egyik alap kiváltó oka.
"az elhízás a rák egyik alap kiváltó oka"
Ez hülyeség, az igaz, hogy valamennyivel növel a kóros elhízás a rák kialakulásának esélyét, de nem alap kiváltó ok. A rákosok többsége elhízott sem volt.
1-es vagyok. Hát én úgy tudom (amely irányzatot én ismerem akkor), hogy a lektin és fitát tartalom miatt nem javasolt a rizs és a köles fogyasztása.
De nyilván ezt mindenki egyénileg dönti el, hogy mekkora veszélyt lát ezekben, illetve konkrétan mi a szándéka. :-) Ezért is van aki eszi. Én is eszem.
De pl. aki egy súlyos vastagbél gyulladásból szándékozik felépülni, annak jobb ha ezeket is kerüli, nem csak a gluténtartalmú gabonákat.
Végül is ez nem egy dogmatikus dolog. Adottak az infók, aztán mindenki eldönheti, hogy végül is mit eszik, mit nem.
Itt jönne a képbe az, hogy jó lenne ha az emberek megtanulnának gondolkodni. De sokan vannak aki csak várják a messiást, hogy az majd megmondja hogy éljék az életüket. Ezért van nagy divatja a marhaságoknak, a káposztaleves kúrának meg a marketingnek. Stb. Mert az embereknek nincsenek saját gondolataik, saját véleményük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!