Paleosok, ekcémások! Valaki tapasztalt kezdeti
tünetromlást aaz étrend elkezdése után?
Figyelt kérdés
16 éves vagyok,kiskorom óta atopias ekcemaban szenvedek.Sajnos ez az utobbi 2 évben egyre fokozódott.Fél éve az arcomra is átterjedt a hasam,hátam,mellkasom es kezem után. 2,5 Hete csinálom a paleo -keto étrendet, melyel teljesen minimalizaltam a ch bevitelt is. Ezen a heten azonban elkepesztő mértékű visszaesést tapasztaltam.Soha nem jött ki még ennyire.Szinte az egesz testületem elleptek a voros pontok es foltok.A viszeketes es rendkívüli szárazság miatt minden krém ellenére borzasztóan megnehezul a mindennapi életvitelelem. A másik, hogy utcára alig birok így kimenni.Allergologusnal most voltunk,adott pár dolgot külsőleg,de semmi sem hasznalt, semmi komolyabb allergiam nincs vervetel alapjan. Nagyon kétségbe vagyok esve, elore is köszönöm a válaszokat! Nekem tényleg ez az utolsó reményem, szeretnék benne teljesen hinni, de egyre jobban elbizonytalanodom.Nem akarom, hogy teljesen tonkretegyen ez az egész betegseg :/
Előző vagyok. Persze nem biztos, hogy nálad is beválik, de szerintem egy próbát megér. Minimum két hétre próbáld ki, annyi idő kell, hogy biztosan megítéld, hogy van-e változás. Eleinte lehet, hogy puffadsz, ha eddig nem ettél annyi magas rosttartalmút, vagy szinte csak főtt ételeket, és csak kevés nyerset, de ez majd elmúlik.
2015. márc. 9. 12:51
22/42 anonim válasza:
Szia!
Anyukámnak pikkelysömör volt a könyökén hosszú évtizedekig...
Aztán valami tök más dologmiatt kórházba került és végül és végre elkezdett paleozni...
Neki épp, hogy elmúlt...nyomtalanul, pedig ott volt a könyökén vagy 20 évig.
Én a helyedben nem allergia tesztre mennék, hanem érzékenység vizsgálatra /intolerancia...
Simán lehet, hogy még paleon belül is lehet valami, amire te érzékeny van :-(
Sok sikert!
2015. márc. 9. 13:07
23/42 A kérdező kommentje:
Sosem volt baj semmi étellel, ezért csodálkozom, és igazából semmiből nem ettem többet, csak húsból az utóbbi időben, meg persze zöldségek, de folyton változtatva. A hús elhagyásáról már én is hallottam, hogy sokaknak segített. És most kicsit összefüggésbe hozva ezzel a fellángolással, talán tényleg lehet benne valami. A teljes vérképemben tudtommal igE és igG antitestet is figyeltek, de még most kérem el a papirokat. Amint említettem, egyik étel elfogyasztása után nem figyeltem meg fellángolást sem pedig tüneteket/panaszokat, ami az ételintoleranciával járna
2015. márc. 9. 22:46
24/42 anonim válasza:
Ha eddig nem tetted, kezdj el naplót vezetni minden étkezésedről. Mindent írj le benne, a legapróbb dolgokat is, azt is, ha megeszel egy tik-tak-ot. Így talán könnyebb rájönni az allergia vagy intolerancia és az ekcéma fellángolása közötti összefüggésre. Ha élelmiszer intolerancia, akkor eltelhet 1-2 nap is, mire az adott étel miatt súlyosabbak lesznek a tüneteid. Az intoleranciát egyébként nem olyan könnyű kimutatni, mint az allergiát.
2015. márc. 9. 23:32
25/42 anonim válasza:
Igen, a tej és szójaallergiás gyerekes vagyok: pont ezt írtam én is, hogy naplót érdemes vezetni evésről, környezetről és a stressz is fontos tényező.
A tej és szójaallergia (vagy intolerancia) úgy kezdődött nálunk, hogy egy szelet, egészségesnek kikiáltott müzli! (szójalecitin) ütötte ki a gyereket, de nagyon cudar módon... utána a vacsora. Az orvosok javaslatára így kezdtük vezetni az ételfogyasztást és így jöttünk rá, mi az, amitől besokall a szervezete. Ha felhalmozódik benne a sok szójatartalmú étel, akkor kiüti, ha diétázunk, minden oké. De pl.a görögdinnyétől RÖGTÖN elkezd prüszkölni, mert az is keresztallaergiás a parlagfűvel. Szóval nem lesz egyszerű kinyomoznod, ezért fontos az ételnapló.
2015. márc. 10. 11:17
26/42 anonim válasza:
Bizonyításra jó, ha a gyanúsnak vélt élelmiszert direkt nagyobb mennyiségben fogyasztod pl. egy hétig. Ha valóban gondot okoz, akkor az egyértelműen meg fog mutatkozni. Azután pedig teljesen ki kell iktatni mindent, ami tartalmazza. Biztonság kedvéért végezhetsz hónapokkal később egy újabb tesztet. Ha a tünetek maradnak, akkor van más is, ami nem kellene.
2015. márc. 10. 11:22
27/42 A kérdező kommentje:
Akkor ez a fellangolas semmikeppen sem termeszetes?
2015. márc. 10. 17:28
28/42 anonim válasza:
Szerintem még a víz is a gyanúsítottak listáját bővítheti. Mint fürdővíz, mint ivóvíz gyanánt. De ház pont ennek a kiderítése a legnehezebb. Nem tud mindenki desztilláló berendezést szereltetni horribilis összegekért, vagy helyhiány miatt.
2015. márc. 11. 07:48
29/42 A kérdező kommentje:
Csak ásványvizet iszom :)de abban nem fogok furdeni es a leveseket leabis kenytelen az ember csapvizzel kesziteni :) de sosem volt vele bajom, mig sokat ittam jobban tunatmentes voltam :D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!