Vaj, sajt a paleoban?
Pedig nem kellene. Sem vajazni, sem sajtozni :( (sajna).
Rizst inkább olyan környezetben szoktam említeni, hogy a legnagyobb rizsevőknek már több száz éve gyógymódjuk van a cukorbetegség enyhítésére. Ez szerintem sok mindent elárul a rizsről.
A rizst a japánokra akartam volna írni (elnézést az érintett népektől is, hogy összekevertem őket). Szóval ezért ők jóval egészségesebbek, mint mi, pedig alapvető élelmiszerük a rizs. Vagy az egyéb megevett étel ezt kompnzálja? Gondolok itt a sok halra és zöldségre.
A sajttal kapcsolatban Szendi Gábor is megengedő, legalábbis ami a kemény sajtokat illeti.
Zab akkor teljességgel kizárva?
A zabban nincs glutén. Ha olyat vásárolok, ami garantáltan nem fertőzött gluténtól, akkor sem? És kölest? (nem napi rendszerességgel, csak néha)
Mert Szendinél azt olvasom, hogy a glutén az, ami miatt a gabonák fogyasztása nem javasolt.
Szóljatok rám, ha hülyeségeket kérdezek.
Háá' jókat kérdezel.
Elvileg nem kellene keményítőt enni. Márpedig a zab az keményítő (talán a köles is).
Más glikoproteinek, lektinek.. mindenféle még van a zabban, csakőő éppen glutén nincs. De erről is megoszlanak a vélemények, mert valamilyen források szerint (hihető) szennyeződik a zab a feldolgozás során (hát ez lisztérzékenyeknek az igazán problémás) viszont olyat is hallottam, hogy glutén VAN a zabban, csak nem alfa gliadin építi fel, így egy jóval kevésbé problémás fehérjéről van szó.
Szerintem nem alkalmi zabfogyasztáson múlik az egészség, de megjegyzem én b@romi laza vagyok de ez nem biztos hogy követendő.
szerintem a vaj az jó, alacsony omega 6 és van benne MCT is. ha legeltetett állattól van akkor még k2 vitamin is:)
És a normális, házi sajt se lehet rossz, pl egy érlelt sajt friss, házi tejből?
Igen, csak a hormonjaira és a fehérjéire pont érzékenyen reagálunk.
A ghee akkor már a vajhoz képest tisztább, ha a vaj esetleg jó, akkor a tisztított vaj már tényleg elfogadható kompromisszum. Bár nemtom miért nem egyéb zsírt használ az ember, gondolom mert nagyon jó a vaj íze.
Elsősorban most nem is az egészség részéről érdekel a dolog, hanem az elméletét szeretném megérteni. És valahogy úgy vagyok vele, hogy minél többet olvasok a témával kapcsolatban, annál inkább elbizonytalanodom.
Egészség szempontjából úgy állok vele, hogy ha sikerül kiszorítanom az étkezésemből a gabona alapú élelmiszerek jelentős részét, és korlátozni a tej/tejtermék fogyasztásomat (nagyon sokat ittam ettem, jófajta házitejet, legeltetett tehénkétől, frissen fejve, még melegen kapjuk itt a faluban), akkor már nagyot lépek előre. Aztán később majd meglátom, alakul magától szerintem a dolog.
Olvasom a neten, hogy vannak, akik szinte mániákusan figyelnek arra, hogy mindenfajta adalékanyagtól mentesen étkezzenek. Én erre nem biztos hogy képes leszek, biztos, hogy még nem állok készen. És nem is hiszem, hogy ezt meg lehet tenni. Annál már sokkal jobban tönkretettük a környezetet.
"gondolom mert nagyon jó a vaj íze"
A libazsírral azért nincs partiban :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!