Ha eszek szénhidrátot akkor is fogyok?
S persze, hogy eszem valamit, zsírt :D Azért óvatosan, különben elszállok vele. Sokaknak extra nehéz bevinni eleget, nekem is, csak fordított irányból.
Amúgy zöldség- és tojásételeken élek, a tipikus étkezésem tojás, zöldség, olajos mag, kókuszzsír összetételű.
Ma cukkicsíkokat ettem padlizsánkrémmel (ritka vegán ételeim egyike), zsírtejet ittam, volt valami pizzautánzat és mákos süti csokiszósszal, mákos bonbon meggyel meg ilyenek.
Az édességek leépítése nehezen megy, pedig most már nélkülük is tudok kevés szénhidrátot enni. De finomak s a megszokás nagy úr...
Pedig de. Cukorpótlót nem nehéz akár 0g szénhidráttal összehozni (de nekem a xilit sem vészes, mennyiség kérdése), zöldségből pedig a szénhidrátszegényeket helyezem előtérbe, de azért másféle is van, csak nem sok.
Vannak azért merészebb édességeim is. A mazsolás répatortából (persze nem liszttel készítve) 546 kcal egy egész normális adag, 16g nettó szénhidráttartalommal. Durva, de azért szolidabb egyéb ételekkel belefér, ha kell. Néha kell. Kár, hogy mézzel a legjobb, de azért csokiszósszal se rossz.
Persze az édesség nem szükséges az élethez.
Sokan 5g körül vannak nehézségek nélkül, nem tervezik, csak úgy alakul, szeretik a húst és a tojást minimális zöldséggel s persze extra zsírt is használnak.
A nettó szénhidrát számít, az élelmi rost nem, ez azért még fontos dolog.
Az mi, hogy etellel bevott ch-ra nincs szüksege a szervezetnek? Mashogy hogyan tudod bevinni? Intravenasan, vagy belelegzed, vagy hogyan??
A 150g ch nem gaz... Amugy pl. az agyadnak szüksege van ch-ra, ha nem viszel be, akkor is csinal maganak, (kerdes, hogy ez mennyite kivanatos es jo neked) feherjeböl. Nem tudod megkerülni. ( Vajon erre gondolt a költö?) A ch nem ördögtöl valo, hanem a szervezet egyik alap tapanyaga, amire szükseged van! Nem cukorka meg torta formajaban, hanem pl. tönkölybuza, teljes kiörlesü liszt es tarsai.
Megválaszoltad utolsó, a test csinál magának. Minimális élelmi szénhidrátigényünk nulla, ez egy sok helyen leírt egyszerű tény (senki nem mondja, hogy ez így ideális, főleg nem mindenki számára, de nem esszenciális) - viszont szénhidrátra szüksége van a testünknek, anélkül elég hamar meghalnánk. Az agynak még zsírra átállva is kell vagy 50 gramm glükóz naponta. Viszont ahhoz nem kell szénhidrátot ennünk.
Persze, hogy nem egyformák a szénhidrátok s szerintem sem az ördögtől való, én aztán egy szót se szólok, ha valaki akár 80%-ban szénhidrátból (főleg cukrokból) fedezi kalóriaigényét. Ha beviszi a szükséges tápanyagokat s az ő testének így jó, miért ne? Én is szeretem a szénhidrátokat, eszem is majdnem eleget, zöldség formájában (akkor jutna gabonára, ha a keretem jóval 100g fölött lenne, addig zöldségre kell szinte mind. ezért sem vagyok kompatibilis a rizst propagáló ketósokkal).
A bigott ketósok a szénhidrátellenesek, velük sem értek egyet.
Sokféleképpen lehet egészségesen táplálkozni, de nem mindenkinek jó ugyanaz. Ezért az egyén számára ideális szénhidrátbevitel is igen különböző lehet az egyes embereknél (bár többnyire elég tág határok közt mozoghat, ha hirtelen mindenki alig enne szénhidrátot, kevesen halnának bele, a test lekezeli, csak sokaknak egy ideig nagyon rossz lenne s később sem élvezné mindenki olyan nagyon, mindössze életben maradna és működne).
A testépítőket ne mondd, sokszor annyival tömegelnek, amennyivel én szálkásítok, ijesztőek, komolyan. OK, a profik azért bizonyára esznek is, de egyes hobby 90 kilósok étrendjén én éheznék.
Márpedig a test nem idióta, hogy hetewnte kilószámra bontsa az izmokat. Ha szüksége van rá, megteszi, extrém kalóriadeficitben megteszi, rendes ketogén diétánál speciel vigyáz rá és zsírt bont. De totális koplaláskor is rendesen megy a zsírbontás, épp csak a költséges s egyetlen fehérjeforrásként szolgáló izmokból is megy nem minimális mennyiségben (még az agy glükózigényéhez is bomlanak szerencsétlenek). De az összes energia nem megy izomból, elég szerencsétlen avolúciós zsákutca lenne úgy a fajunk s a tapaztalatok sem ezt mutatják.
Sokkal jobb vigyázni az izmokra, de ehhez nem kell különösebb mennyiségű szénhidrát.
En nem vagyok testepitö es az egeszseges taplalkozas elveit is meg csak tanulom. De hatarozottan emlekszem, hogy a Makrotapanyagok c. jegyzetben azt irtak, hogy kell ch.
En egyszerüen nem tudom elkepzelni, hogy egeszseges lehet a ch-t komplett zsirokra kicserelni. Szerintem a kiegyensulyozott etkezes a lenyeg. Nekem pl. 160g os ch dieta a kedvencem, tenyleg lehet vele lassu de tartos fogyast elerni. Ezert nem ertem amikor ilyen 40 meg 60g-ot emlegettek. Na mindegy, mindenki ugy taplalkozik ahogy neki a legjobb.
Csak valahol "sajnalom" szegeny szenhirdatot. "Ö" a közellenseg, pedig pl. a tulzott feherjefogyasztas vesebetegseget okoz.
160 gramm ch rengeteg, én már 100-zal sem fogytam, 25 kiló felesleggel, paleóban :D Éhes lettem a sok ch-tól, no. Nem vagyunk egyformák.
Én se szeretem, ha közellenség a ch, nincs azzal baj. Én is szeretem és többnyire elszállok vele. Sok ketós 20g alatt marad, mert az a biztos. Nekem szerencsére több is elég, 20g számomra tarthatatlan, mindig is erősen alapoztam zöldségekre. A túl sok fehérje nem jó, valóban, ezért is jó a ketogén diéta, ami, ha nem viszünk be túl kevés fehérjét, vigyáz az izmokra s fogyáskor sem kell magas fehérjebevitelt tartani (sőt ketóban nem is lehet, mert az már nem keto).
Igazából a fehérje az egyetlen makrotápanyag, amiből egyértelműen túlzásba lehet esni akkor is, ha a kalóriával nem szállunk el. A másik kettő üzemanyag, s ha valaki igazán sok kalóriát igényel egy nap, elég látványos értékeket el tud érni :) P. 1000g ch. Ettől egyesek kiakadnak (már 300 grammtól is, én nem is értem), de mit csináljon, ha neki annyi kell, mert nem zsírra alapoz? Nyilván sok kell belőle.
Hogy én műár bőven rosszul vagyok 160g ch-tól s az tuti, hogy úgy nem tudok fogyni, mert csak éhes és enervált leszek kalóriatöbbletben is, az más kérdés. Én 200g-mal tömegelnék, ha pedig képes lennék extrém edzésekre, 300g fölé emelném, mert kellene az energia. Azzal ugyanúgy nem lenne baj, mint a napi 1000g szénhidráttal annál, aki elhasználja. Kinek mi a jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!