Tenyleg csak ennyire a kaloria szamit? Vagy lehet enni sok zöldséget es hust, kaloria számlálás nelkul?
Honnan tudja a szervezetem hogy hopp! Ez a barack/szelet hus mar meghaladja a napi kaloria igenyemet, ezert ezt most elraktarozom! A gyümölcs ha belefér a keretembe (kcalba) viszont a maj glikogén raktára telített, megy zsírba az az alma/dinnye?
En nem fogyozom, de ez borzasztóan érdekel. Koszi!:)szep napot!
Koszonom! :) es a máj vajon mikor ürül ki? Mennyit képes befogadni? Mert ha eszek akár fehérjét, cukorra bomlik ami beépül, tehát szerintem lehetetlen hogy kiürüljon, esetleg ha egesz nap estig nem eszik valaki,de feltételezem, hogy az emberek a gyümölcsöt nem étkezés elott, hanem éppen deszertkent fogyasztják, szóval minden gyümölcs felesleges, és hizlaló? Met a csoki cukor tartalma be tud épülni az izomba, gyümölcse nem.
Illetve, hagy g ch alatt van a máj rákotelezve , hogy ch-t szintetizaljon? Ez egészségtelen?
Nem tudok minden kérdésedre válaszolni.
Viszont: a fruktóz is átalakulhat cukorrá, nem? Lehet nem mind..
Nem egészségtelen, ha a májunk szintetizál cukrot. Első közelítésre, normális állapot.
Szerintem szinte sosem ürülnek ki a glikogén raktárak. Mint a zsírraktárak, nyilván sosem fogynak le teljesen életünkben, és ha pihenünk akkor úgyis töltődnek ha nem eszünk szénhidrátot.
Viszont edzés alatt felhasználódhatnak, tudtommal. De edzés után úgyis beindul a glükoneogenezis és a glikoneogenezis is, tehát termelődik cukor és abból glikogén is.
Tudom most sok infót nem írtam, de ennyi jutott eszembe.
Meg még annyi, hogy kajálás után a gyümölcs mennyire hizlal, nem tudom elméletileg kellene-e neki, szerintem homeosztázisban nem igazán okoz hízást, kicsit sem. Hatalmas zabálás mellett, vagy hízékony típusú embereknél nem tudom.. de normális, átlagos esetben nem gondolnám, hogy ez valódi jelenség lenne.
Hiszen ha egyszer némi zsírt elraktároz egy jól működő szervezet, másszor azt simán le is építi, pl. egész éjjel ugye nem eszünk (bár nem is mozgunk), akkor is átállunk zsírüzemre, de egyébként anaerob módon töltjük a napunk nagy részét. Kivéve talán a fizikai melósok.
a másj kb 80 100 g glikogént képes tárolni, viszont elsődlegesen ürül ki / totál nem tudod kiüríteni, akárcsak az izmaidban lévő glikogént sem/ ha onnan úgymond elfogy, akkor izomglikogén következik. Persze ezt ne úgy képzeld el, hogy ebben a sorrendben, ezek a folyamatok párhuzamosan zajlanak, csak arányaiban az egyik folyamat hangsúlyosbb, mint a többi.
A lényeg hogy a tested igyekszik fenntartani a folyamatos vércukorszintet, mozgás vagy aktivitás során /is/. Ezért van az, hogy bár feltöltöd őket pl futás előtt egy idő után lassulsz, ezt anyagcserefáradásnak is nevezeik, ezét kell külsőleg fenntartani iso és egyéb energiaszeletekkel.
A gyors ATP folyamatokhoz a máj elég energiát biztosít, hisz ezek pár másodperces munkavégzések, de hosszú távon ha a tested nem kap elég energiát és a májból, és az izomból sem képes már energiát nyerni, vércukor a padlón /és itt jön a poén/, akkor a tested izomszövetet épít vissza, hogy energiát nyerjen. Ezt szakszóval glükoneogenezisnek nevezzük. Ha jártas vagy a témában tudod, hogy nincs károsabb mint az izomszövet vesztése, így van az, hogy sokan koplalással fogynak és kevesebbet is mutat a mérleg, csak éppen arra nem jönnek rá, hogy az eddig testük formáját meghatározó izomból sikerült leadni, a háj pedig ugyanúgy lötyög rajtuk.
A testzsír mint energiaraktár a legjobb, hisz kétszer annyira koncentrált, mint mondjuk a glikogén, csakhogy a gond azzal van vele, hogy a hülye testünk nem ehhez nyúl elsőként ha szükség van rá. Miért? azért mert koncentrált energiaként a zsírsejtekből energia visszanyerés sokkal több energiát igényel a testtől /na ezért nehezebb fogyni zsírból, de nyilván nem lehetetlen/, mindenképp oxidatív folyamattal lehetséges jobban zsírt égetni, bár hozzáteszem hogy pusztán anaerob munkával is lehetséges, mert igazából a testzsír nem is edzés közben használódik el/ott is/ hanem az edzést követő ún. utolagos zsírégető mechanizmus alatt, amikor a tested viszaállítja eredeti edzés előtti állapotba magát, magyarán pörög az anyagcseréd a mozgástól, sporttól mint az állat...
bocs a csokis kérdésre még hadd reagáljak:
nem az a lényeg, hogy a májba épül-e be.
Végezzünk egy elméleti kísérletet:
minden nap végzel másfél órás kemény intenzív súlyzós edzést, ezt követően eszel egy nagy tábla milka csokit,
vagy:
nem edzel semmit és két órát henyélsz a tv előtt, nem sportolsz az ég világon semmit, ülő munkát végzel és tv nézés közben megesze a csokit,
melyik esetben hízol a csokitól jobban és miért?
Viszont a szénhidráttal nincs gond egyébként, még a szétörölt és feldolgozottal sem, a gond a túl sok cukor /magas inzulin válasz/ és a telített zsírok egszerre történő bevitelével van. Ettől hízunk igazán.
Miét? És akkor a csoki is erről híres, vagy a chips stb, szinte az összes szemét kaja.
A cukor vagy a rossz szénhidrát megemeli hirtelen az inzulnszintet, hasnyálmirigy választja ki az inzulint mint tápanyagszállító hormont és pumpálja szépen a vérbe, emészted a szemét kaját, bontod le, na és két dolog van:
edzettél és az izmaid sóvárognak a tápanyag után, leürült a májad az izmaid várják a glikogént /glikogén kapu - 1 óráig tart edzés után/, és a vécukor szinted sem volt magas lévé egy órát másfelet keményen edzettél, fáradt is vagy. Na szépen elkedene a rossz minőségű tápanyag is vándorolni oda ahova kell, a gond csak azzal van, hogy a telíett zsírok megakadályozzák, hogy a sejtfalon a glikogén betöltődjön az izomsejtekbe, gyakorlatilag a glikogén szintézist gátolja, na erre a hasnyálmirigyed még inkább elkezd inzulint kiválasztani, aminek az lesz az eredménye, hogy úgy érzékeli a kis tested mintha fel lenne töltve az összes izmod glikogénnel, ilyenkor viszont - gondolom már kitaláltad - egy helyre mehet csak a tápanyag nagy része, igen zsírba a fenekedre, hasadra stb. Nyilván nem 100% ban domináns folyamatokról beszélünk, és természetesen hogy Józsi miért kockás hasú a mekis kajától, abba most ne menjünk bele, átlagos genetikai adottságú vagy hízékony emberekről beszélünk.
Szóval ezért hízol el, sőt a IIes típusú szerzett cukorbetegség is emiatt alakul ki.
Megoldás:
alacsony GI indexű, nem inzulinszint dobáló ételek és szénhidrátok fogyasztása, kivéve edzés után, ott lehetséges, hogy magas GI indexű ch menjen. és telített zsírok minimálisra csökkentése /nem tudod kiiktatni teljesen, és nem is szabad, szükség van telített zsírokra is, csak kis mértékben/ és telítetlen zsírok fogyasztása, ami még segít is a zsírvesztésben.
szóval csak azt akartam kihozni belőle hogy az alábbi mondat nagyon nem okés, lévén a csoki tele van telített zsírral, tehát sok helyre beépül az, de pont izomba a legkevésbé
Met a csoki cukor tartalma be tud épülni az izomba, gyümölcse nem.
A gyümölcsben is van glükóz, az nem tud beépülni glikogénként?
Ami az utolsó kérdést illeti, ennyire én sose bonyolítanám el a dolgot. Sosem érdekel, mikor mozgok s mikor eszem, szeretek rendszeresen normális mennyiségű ételt enni, ez így elég jól hangzik. Ha nem mozgok, akkor is folyamatosan égetek energiát :) Ráadásul én délelőtt is az előző napból élek. Éhes vagy enervált sosem vagyok (feltéve, hogy nem eszem). Hogy egy délelőtti sittlapátoláskor vagy túrázáskor honnan jön az energia, zsírraktárból vagy sem, az annyira nem is fontos nekem (bár én is kíváncsi fajta vagyok), ha fogyni akarok, az a fő, hogy kalóriadeficitem van és fogyok. Azt tudom, hogy az étel eloszlása olyan legyen, ahogy nekem jólesik, akkor a testemnek tuti meg fog felelni.
Ha kalóriatöbbletben eszem egy nap, akkor elhasználom másnap, éhes pedig alig leszek... Automatikusan ki tudnak egyensúlyozódni ezek, ha jól működik a szervezet és megfelelő jeleket ad, az ember pedig igazodik hozzá.
A csokival kapcsolatban sosem értettem, mi a gond, ha keveset eszik belőle az ember. Egyszerűen nem hiszem, hogy pár gramm cukor olyan veszettül meg tudná dobni az inzulint, főleg zsír jelenlétében... Ezen a téren sokat számít a mérték, állandóan totálisan alacsony inzulinszintet pedig úgysem tudunk tartani sokáig, mert meghalunk fehérje nélkül...
Koszonom szepen! :) ertem. Volt itt egy valasz meg hogy: amit éppen nem használok fel zsírba megy. Szóval ha az adott napon mar nem igen mozgok többet ne is egyek, meg akkor se ha aznap keveset ettem? Ebből kiindulva akkor minden étkezés utan ugrálni kene egy sort nem?
Rosszul közelíted meg, nem erről van szó, ha már nem mozogsz aznap többet is be kell vinni tápanyagot, ezért van az alapanyagcsere, ha beviszed, elméletileg /és gyakorlatilag is/ nem fog zsírba menni, főleg ha jó minőségű tiszta kaját eszel.
Ha aznap keveset ettél akkor mozoghatsz, lényeg hogy edzés után visszatöltsd a raktárakat, pláne ha másnap is mozogni akarsz. Most itt azért tegyünk különbséget a tingli tangli emlegyek focizgatni és kosarazgatni a harverokkal egy órácskát és a heti 15 órát edzők között, jó?! nem ugyanaz a kettő.
Én arról beszélek, hogy a bevitt tápanyag időzítése, minősége, ha úgy tetszik tisztasága és ha nem szel sz*rt, alapjaiban nyomjra rá a bélyegét:
a testösszetételedre, vagyis mennyire hízol el, vagy fogsz el,
a mozgásod, edzésed minőségére, és
a mozgás után történő regenerációra.
Ezek bizony számítanak még hobby szinten sportolóknál is, sőt náluk számít csak igazán, akik dolgoznak mellette, stressz, munka, család stb, és még erre sportolnak is. Mot nem azt mondom egy profinak nem számít, dehogynem, csak míg egy profinak azon túl, hogy adottságai is vannak /lévén azért lett profi/ addig sokat tudsz kompenzálni a helyes táplálkozással, nagyon nagyon sokat....
Sok ember (sportoló) eszik fő kalóriaforrásnak telített zsírt, manapság pl. a kókuszzsír egészen felkapott. És edzenek, nem híznak, logikusnak tűnik amit sokan állítanak: a közepes szénlánc hosszúságú telített zsírsavak jó energiaforrások pl. izommunkához is.
Kérdező, edzés után mozgás. Nem csak mozgás során használsz el zsírt. Semmittevés során is. Az anabolikus és katabolikus állapotok egyébként ciklikusak, nyilván kell valamennyi zsírt raktározni (étkezés után) hiszen a következő anabolikus ciklusig katabolizmus történik.
Primitív példa az autó, aminek a raktára a benzin tartály. Fel kell tölteni két tankolás között. Ez szerintem illik az egészséges emberi működésre is, és ez 'stagnáló' testsúlyt jelent, de nyilván ciklikus ingadozás itt is van mégsincs elhízás vagy lefogyás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!