Több hónap kalóriadeficit után már nem tudok normális mennyiséget enni. Ez miért van?
Teljesen normális, nekem is volt ilyen tapasztalatom. A gyomrot nem érdeklik a kalóriák, a megevett kaja átlagos térfogatához alkalmazkodik. (Maradhatna nagyobb a gyomor ha 3 kg szalmát ennél 0 kalóriával nagy térfogattal rendszeresen, nyilván a kevesebb kalória ugyan abból a kajából kisebb térfogat)
A 800-1000 kcal deficit az elég intenzív, remélem odafigyelsz a vitaminokra, meg a megfelelő táőanyag bevitelre. Viszont hajrá respect.
Magyarázat: ha fogytál, az elvesztett zsír/izom már nem fogyaszt több kalóriát. Az izmok és a zsírsejtek nyugalmi állapotban is kalóriát fogyasztanak. Ha valamekkora PL 1000-1200 kcal-t eszel és stabil a súlyod akkor az az új maintenence kalóriád (ami fenntartja a súlyod). Ez a definíciója. Ha tovább szeretnél fogyni még lejjebb kell vinni.
Kérdés: nem, magasság, kor, +hány kiló vagy?
Az 1000-1200 kcal vészesen alacsony sikerült már elérni a fogyási célokat?

Nemigazán. Szerintem inkább mentalis oka van. Megeszek 2 édes péksütit már +ezer kalória aztán jól se lakok tőle.
Amúgy nincs olyan hogy "hozzászokik a szervezetem" meg "felpörgetem az anyagcserém zabálással". Tévhit Azért lasdul be a fogyás mert folyamatosan csökken a kaloriadeficit.
2 hét stagnálástól nem kell megijedni. Lehet a 3.héten ugrik le.
De az ezer kaloria nagyon kevés. Többet árt mint használ- egészség szempontjából. Inkább egyél többet-mozogj többet

Általánosnak semmiképp sem mondanám. Én is mentális gátra tippelnék. Mármint, nem nagy kihívás megenni egy nap a szokásos étkezések mellé 2 marék olajos magvat a nap folyamán pl.
Egyébként megértem, hogy 800-1000 kcal deficitet szeretnél, ami alacsony nőként nem egyszerű. Mondjuk 4 hónapon keresztül kicsit erősnek tartom az ilyen alacsony kalóriát. Az én taktikám, szintén alacsony nőként, az aktivitás növelése, illetve hogy nem minden nap ugyanannyi a kalória bevitelem. Leginkább mert heti 2-5 futás, plusz 2-3 óra aktív erősítés mellett tarthatatlan is lenne számomra, ha érdembem funkcionálni akarok. Nyugisabb napokon, amiből van 1-2 egy héten kifejezetten keveset eszek, kb 1200-at, mint te, viszont aktív napokon az 1700-1800 kcal is enyhe deficitet jelent nálam.
A platóra nem igazán van egyértelmű magyarázat tudtommal. Van, akinek beválik, hogy kicsit emeli a kalóriákat ideiglenesen, valaki nem foglalkozik vele, és ugyanúgy tartja. Mindkét esetben meg szokott indulni újra a fogyás. De tényleg ne egyél minden nap ilyen keveset, mert nem egészséges, és összhatásban is inkább csak skinnyfat leszel végeredményben, mert nem lesz energiád mozogni. Heti 1-2 ilyen nappal nincs gond, főleg ha azokon a napokon is viszel be elég fehérjét, plusz pihensz olyankor. Mozogj inkább többet, sétálj, fuss, tornázz, és a végeredmény is szebb lesz.

Túl keveset ettél. Kis alacsony súlyból a 800 deficit rengeteg. Mivel a tetsed tartosan ehezett, elkezdett adaptalodni ea az alapanyagcsere szintedet csokkenteni. Ezert most ugyanazzal a kcallal sulyt tartasz.
Reverse dieting-gal visszafordithatod. De az biztos hogy ezzel az éhezéssel nagyobb kárt csináltál mint hasznot
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!