Egy nap 800 kcal-t ehetnék. Ötletek, mit egyek?
2000 kalóriát égetek el alapjáraton, mivel nagyon alacsony vagyok és home office-ban dolgozok. Akarok futni és tornászni is. Heti 1 kg fogyás jó lenne, de ez a 800 kcal nagyon kevésnek tűnik nekem. Tudtok adni tanácsokat, hogy ezt a 800-(1000) kcal-t milyen kajákkal vigyem be?
25 kilót kéne fogynom.
Ez a 800 kalória honnan jött? Az auschwitzi rabokat éheztettek ennyivel.
Ha 25 kg felesleg van rajtad, mert a táplálkozási és életmódbeli szokásaid rosszak, a mozgásod pedig nulla, és erre egyik napról a másikra elkezded magad 800 kalóriával koplaltatni, akkor nem jutsz messzire, és még rohadt szarul is leszel.
Normális életmódra, fenntartható változásokra, moderált kalóriadeficitre, kiegyensúlyozott étrendre, és lehetőleg fizikai aktivitásra van szükséged.
Hát, heti 1 kiló fogyáshoz napi 1200 kcalt kéne kb. elégetnem. Ami egy átlagos embernél nem annyira gáz, de én nagyon alacsony vagyok. Hízás is nagyon könnyen megy.
De persze, kell életmód váltás is.
Tegyük rendbe!
Nem 1200-at kéne elégetned, hanem 1200-al többet, mint amennyit megeszel.
Két útja van. Egyrészt kevesebbet eszel. Ezzel lemész mondjuk 1500-ig. Alatta már fizikailag kicsik lesznek az adagok, ha 25 kiló túlsúly van rajtad, akkor nőként 80, férfiként valószínűleg 100 kiló felett vagy. Ekkora mérethez 23 szem rizs, meg egy fél alma héjának megtekintése ablaküvegen keresztül nem lesz elég. És nem csak a fizikai teltségérzet hiánya miatt, hanem azért is, mert fehérjéből, zsírból, vitaminokból, ásványi anyagokból a szervezetednek szüksége van bizonyos mennyiségre, amit 1000 kcal körüli napi bevitel mellett nem tudnál belepakolni.
Pl. minden gramm fehérje 4,1 "kalória" (helyesebben kilokalória, röviden kcal, de ezt hívja a köznyelv kalóriának). Ha 100 kilós vagy, akkor testtömegkilogrammonként meg kell enni napi 1,5 gramm fehérjét. Ez akkor 150 g fehérje, ami önmagában több, mint 600 kalória lenne. De a "fehérjeként" fogyasztott ételek (tojás, sovány húsok, tonhal) is csak 20-25% körül van a fehérjetartalom, van abban zsír is, szénhidrát is, tehát csak amíg a fehérjéhez szükséges ételmennyiséget megeszed, már kilógsz a napi 1000 kcal-ból.
Na, szóval lehet kevesebbet enned, de nem túl sokkal. Így nem fog összejönni napi 1200 kcal deficit.
Mozogni kell. Mennyit? Nagy súllyal már viszonylag keveset, hisz egy 100 kilós testtel sétálni olyan, mintha egy 50 kilós ember egy 50 kilós zsákot vinne mindenhova (persze nem pontos analógia, hisz a saját súlyod azért nem úgy lóg rajtad, mint egy 50 kilós zsák). Tehát minden mozgással töltött perc, negyedóra, félóra elég masszív elégetett kalóriát jelent. Ehhez vannak kalkulátorok, sok is, sokféle is, keress rá, add meg a nemed, korod, súlyod, meg a mozgásformát, és hasonlítsd össze az adatokat. Pl. fél óra intenzív kerékpározás nekem 100 kilósan valahol 350 kcal körül jön ki okosórával mérve, tehát a szívverésekből következtetve a terhelés nagyságára, és a kalkulátorok is ennyi körül becsülik.
Tehát kevesebb kaja és több mozgás, ebből összejön napi 1200 mínusz. Tehát nem lehetetlen heti 1 kilót fogyni. Ráadásul egy csomó víz is megy vele, ahogy sportolsz, valószínűleg szárazodsz is valamennyit, de vigyázz, hogy ne azért mutasson a mérleg kevesebbet, mert előtte napokig nem iszol! A napi 1200 az mind zsírból vesztett heti 1 kilóhoz kell.
"elvileg hatasos"
Hatásos, ha kalóriadeficitben vagy. Ha nem, akkor hiába böjtölsz, nem fogsz fogyni.
A 800 kcal az biztosan túl kevés. Mennyi a súlyod/magasságod?
Egyébként nem kell heti 1 kilót fogyni, ha egészségesen nem megoldható.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!