Tippek kalóriaszámolasra nyaralás alatt?
Tudom, a nyaralás legyen lazulás,de én sajnos az a fajta vagyok,aki képes elengedni magát és egy két kilengés után elengedni a gyeplőt. Egy hétre megyünk. Kaja ugyan nincs a szálláson,de főzőcskezni sem fogok. Azon túl,hogy ne zabáljak,milyen módszerekkel lehetne nagyjából nyomon követni a kalóriákat?
35 éves kétgyerekes nő vagyok, 25 kilót fogytam,de ha nem számolom a kalóriákat,sajnos tapasztalat alattomban szépen ismét felkusznak. Ezért csak szintén tartás a cél.
Mindenképp nagyjából számolni akarom. Nekem az a legnehezebb ha kiesek a rendszerből. Tavaly nem számoltam,és bár nem zabaltam össze vissza,három kiló plusszal jöttem haza,amiben nem ez volt a legrosszabb,hanem sokkal nehezebb volt visszaállni a rendszerre, a plusz három több hónapig maradt is. Idén nem szeretnék ugyanebbe a hibába esni.
Többieknek köszi a választ.
Valszeg az lesz,amit írtam is,ami közbe eszembe jutott
Szia! Énn értem a problémádat, én is pont ilyen vagyok... 50 kilót fogytam, de ha nincs meg a rutinom, akkor nagyon könnyen visszaesek a régi szokásokba!
Szerintem az a baj, hogy sokan nem értik meg, hogy az evés is egyfajta függés. Egy jelenleg tiszta alkoholistának sem mondaná senki, hogy egy pohár söt nem fog ártani.
Nem az a baj, hogy egy hét alatt valaki annyit hízik, hanem az, hogy UTÁNA fog hízni, mert nem, vagy csak nagyon nehez tud visszaállni a megszokott táplálkozásra...
Én több technikát szoktam alkalmazni:
1. sport: nyaralás alatt sem hagyom a sportot, egyrészt hiányzik, másrészt ad egy kis plusz keretet. Reggel elmész, és konditól függően 5-10 km-t futsz, már jól indul a nap, és azért van 2-300 kalória plusz... én kora reggel megyek, amikor még meleg sincs, és a többiek még alszanak.
2. Ha lehet, kihagyok egy étkezést, pl. a reggelit, ha tudom, hogy utána úgyis enni fogok egy kukoricát vagy lángost. Tehát a nyaralási finomságokat nem pluszban eszem meg, hanem az adott étkezés helyett.
3. Napi egy "kilengésre" korlátozom: pl. ha aznap ettem lángost, akkor már nem eszek fagyit.
4. Felezek: hogy ne érezzem "kihagyva" magam, én pl. kérek lángost, egy másik családtag meg kukoricát, és mindkettőt megfelezzük, így megvan az "élmény" is, de mégsem 2 plusz dolgot ettem.
5. "Ártalmatlanabb" verzió választása: pl. nagyon ettem volna rántott sajtot, de nem hasábburgonyát vagy rizst kértem hozzá, hanem megkértem a pincért, hogy egy paradicsomsalátával hozza ki! Így megvolt a kívánságom is, de a kalóriát kb. lefeleztem. Salátát, párolt zöldséget a legtöbb helyen lehet kérni, és még ha egy adott étel nem is azzal van az étlapon, általában hajlandóak kicserélni!
6. Becslés: amit mondasz, az nagyon jó, persze, nem tudod, hogy 1 vagy 3 kanál olajjal készült a rántottád, de szerintem MENTÁLISAN akkor is sokat számít, hogy nem ilyen ereszd el a hajam zabálás van, hanem akkor is megvannak a keretek (még ha egy hétig nem is teljesen pontosak az adatok). Szerintem azzal, ha teljesen elveszíted a kontrollt, nagyobb rosszat csinálsz, mint azzal, ha 1 hétig nem pontosan írod a kalóriákat!
Én nyaralás alatt azt szoktam csinálni, hogy mindenhova gyalog megyünk, ahová csak lehet. Visszük a gyerek esernyő kocsiját, napernyővel, sok naptejjel, vízzel, strand kocsit, hogy legyen mibe rakni a cuccot és a gyereket amikor ő már nem bírja. Illetve persze rengeteg megállunk, pihenünk, strandolunk, aztán mondjuk egy óra múlva megint elindulunk valamerre csavarogni. Szerencsére a férjem is hatalmas mozgásigényű, szóval partner benne.
Viszont ezt biztos nehezebb két gyerekkel kivitelezni, nekünk csak egy van.
Egy nap össze szokott jönni legalább 15-20-25 ezer lépés, ami ebben a melegben tud 600-700-800 kcalt is jelenteni.
A kaja témában meg az a trükköm, hogy mivel imádom a halat és minden vízi állatot, általában azt rendelek, mivel kalóriában ezek jobbak. A fagyi is jobb választás, mint pl egy süti, főleg ha cukormentes, szorbet típus, és akkor mindig eszek a családdal, csak az alacsonyabb kcal
tartalomra figyelek.
Szóval igazából nekem az jött be ha próbálok tudatosan választani. Számolni csak nagyjából számolom, fejben.
És igen, meg fogom venni a sajtos bureket/pizzát/hamburgert is, ha nagyon megkívánom, nem büntetem magam. Már hónapok óta csak a burekre bírok gondolni 🤣 de emlékeztetni fogom magam, hogy bőven elég napi egy. Eddig ez így bejött, szintén szülés után fogytam sokat (30kg).
Én eljöttem nyaralni és a sehogy nem számolom mellett döntöttem.
Az ok: úgyis háromszor aktívabb vagyok, mint otthon. Rengeteg séta, úszás.
Éppen elég "vadászni" a kaja után, hogy két kisgyerekkel mindig időben be tudjunk ülni, venni, enni valamit... hogy nem érdekel a mit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!