Most akkor mennyi kalória? Már teljesen összezavarodtam!
Fogyni szeretnék, ezért számolom a kalóriákat, de összezavaró, hogy mennyit kéne bevigyek.
Nagyon sok oldal fixen 1200 kalóriát ír, míg egy csomó másik oldalon, kiszámítás alapján 1600 környéke jön ki (egyiken 1593, a másikat 1630 valamennyi,stb). Több helyen is hangsúlyozzák, hogy ne vigyük az alapanyagcsere minimum alá a kalóriát, mert akkor tartalékolni kezd a szervezet, én meg erre nagyon hajlamos vagyok. De akkor most minek higgyek?
Ugyanis átlagban nem szoktam megenni 1600 kalóriát, inkább olyan 1300 környéke, ha nem figyelek oda különösebben. Sok zöldséget eszek, fehérlisztet egyáltalán nem, cukrot csak nagyon ritkán. Úgy, hogy 1300 körül van az átlag, úgy nem fogyok egyáltalán, inkább csak nem hízok. Ez most azt jelenti, hogy kevesebbet eszek, mint kéne és tartalékol a szervezetem, vagy pont, hogy ennél még lejjebb kéne menni?
Látom nem sikerült megérteni a tartalékolàs-mìtosz leìràsom...
Ezek tudomànyosan alàtàmasztott tények, hogy csakis kalòria többletben van raktározàs!
Aminek egyszer ellent mondasz, aztàn leìrod ugyanazt, mint én csak màs szavakkall, lol.
Kérlek olvasd ùjra mit ìrtam.
Egy mondaton belül ellentmondasz saját magadnak is...
Deifictben NINCS raktàrozàs még 1x.
Ha neked extra alacsony lenne a kcal kereted, mert az anyagcseréd lassù de annyi kcal màr éhezés lenne, akkor csak a mozgàs marad, hogy növelhesd a bevitelt. Amùgy se àrt...
Elmondanàm aki személyi edző sokkal jobban ért a témàhoz, mint a dietetikus, aki 160g CH ajànlana, mert csak ennyit tanultak, semmi màst. Nem tudja személyre optimalizàlni, mert fingja sincs ròla, csak azt tudja amit a könyvekből tanult, a minta étrendet amit mindenkire ráhuz, tànyérmòdszert meg stb. Meg annyit, hogy aki glutén vagy laktòz érzékeny mit egyen. De nem tud fogyòkùrás kcal deficites étrendet ìrni, mert csak a sablont hùzza mindenkire.
Egy személyi edző és táplàlkozàsi tanàcsadò hidd el nekem sokkal jobban személyre szabja neked és érti a metabolikus és katabolikus folyamatokat is, a hormonàlis működést, az alapanyagcserét az aktivitàsi szorzòt, mindent.
Egy dietetikus ilyet nem tanul! Honnan tudom? Tesòm személyi edző, nagynéném dietetikus. És bizony sok mindenben nem értenek egyet, mégsem tudtam lefogyni, csak a tesòm segìtségévél! Érdekes ugye? Aki csontra belőtte minden értékem, és mint a vaj a napon ùgy olvadtak a kilòim.
A PM gondod endokrinologus, de ez nem gàtol meg jelentősen a fogyàsban, ezzel ne takaròzzon senki. Egy PM, IR vagy PCOS pàr kilò sùlyfeleslegért lehet felelős illetve lassabb anyagcseréért. De nem elhìzàsért! Ha a lassabb anyagcserédhez képest is kevesebbet eszel akkor is fogyni fogsz. EZT neked dietetikus a büdös életbe nem szàmolja ki, mert nem tanuljàk nem is ért hozzà.
Tehàt endokrinologus, gyogyszer-->aztàn személyi edző.
Peakshop nem relevàns, egy bullshit oldal, ami azért ìr fakenewst hogy a sz.arjait eladja!
Inkàbb youtubon nézz pl. Haromharmadot. Megfogsz lepődni!;)
Köszönöm szépen a válaszokat!
Igen, az biztos, hogy van haszna is az ilyen anyagcserének, mert pl ott a túlélőtúrán a férjem etiópszintűre fogyott, pedig ő normálisabban evett nálam :D Meg én például teljesen elvagyok kaja nélkül napokig, nem szédülök, nem vagyok rosszul. Persze ezzel nem szoktam játszani, csak nagy túráknál előfordult már.
Már nagyon tűkön ülök a konditerem nyitás miatt, meg igyekszek itthon is valamit csinálni, ártani nem árt.
Egyébként többször kihozta elém az internet, hogy van egy fitneszbloggerszerűizé, aki diétát állít össze többek között pajzsmirigy problémásoknak is, meg vannak ott siker sztorik, csak pont azért nem bíztam a dologban, mert neki is vannak saját termékei. Elvileg viszont nem csak olyan diétát állít össze, amiben az ő cuccai is vannak, ez választható opció. Csak akkor is bizalmatlan vagyok.
Jó ötlet az angolul utánanézés, fura, hogy kb. mindent angolul nézek már, de ez nem jutott eszembe... Köszönöm!
Meg egyébként a peakshop csak egy példa volt az illetőnek, aki a személyiedzős sztorival van megáldva, hogy az is az a szint. De persze, soha nem hiszek el semmit ennyiből.
Az egész jól étkezés alatt azt értem, hogy kenyér féléket nem igen eszek, főleg lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztok, bár azt sem túl sokat, figyelek a fehérjebevitelre, amit nagyrészt csirkemellből meg tonhalból fedezek, mellé zöldségek vegyesen.
Akkor lehet, hogy tesód pont egy képzettebb személyi edző táplálkozás tudomány terén, ezt elhiszem. De attól még a legtöbb az én és sok más ember tapasztalatai szerint nem az. Amit a dietetikusokkal kapcsolatban írtál, azzal egyetértek. Sajnos ott is rengeteg a sarlatán.
Ezek tök jók. Amin nagyon sokat lehet spórolni a kalória keretben, az a feldolgozott ételek és az olaj kiiktatása.
Akkor kezdjük Ádámnál és Évánál, pláne, ha itt okoskodik valaki, aki szerint a szervezet nem tud raktározni, "deficitben". Plusz remélem segít a kérdezőnek jobban átlátni.
1 szerv, és 2 szövet szempontjából fogok erről írni. A szerv az agy, a 2 szövet a zsír, és az izom. Van a BMR, ami ahhoz kellő energiamennyiség, hogy a szervezeted abban a formában létezzen, ahogy most van, ha nem csinálsz semmit. Valójában már ez sem teljesen igaz, ugyanis az izom egy nagyon magas energiaigényű szövet, amit ha nem használsz, a szervezeted elkezd lebontani, hogy energiát nyerjen, egyrészt magának a "felesleges" aminósavak elbontásával, másrészt a szervezet energiaigényének csökkentésével (kevesebb izom -> kevesebb energiaigényes szövet -> kisebb alapanyagcsere). Az izom csak akkor marad meg (nagyjából), ha használják, normális deficit esetén is. Ezért van, hogy diéta során, versenydiétakor is, az illető energiája a mindennapokban csökken. Az agyszövet, a másik nagy energiaigényes szövet, ezt a szervezet nem fogja lebontani, de a mentális fáradtság szintén jelen van, nagyon szigorú diéta esetén, ezért nem ajánlott. Így valójában a deficit eltűnik, ha az ember rosszul diétázik. Rengeteget alszik, fizikailag is gyenge lesz. Nyilván, ha folyamatosan csökkented a mennyiséget, amit eszel, egy idő után a szervezet a zsírhoz is hozzá nyúl, egy idő után az sem marad, és éhenhalsz.
Milyen a helyes diéta? A helyes diétának szerves része a mozgás. Ha soha nem edzettél korábban, akkor a napi szükséges energiaszükségleted (beleértve a mozgás okozta szükségletet is) alatt eszel némileg, akkor tudsz izmosodni, és zsírt veszíteni egyszerre. Ez afféle kezdők szerencséje, mivel a későbbiekben ez nem ilyen egyszerű. A több izommal növekszik a szervezet energiaigénye, könnyebb lesz a fogyás. Idővel beáll az egyensúly (mivel a szervezet mindig erre törekszik). Ekkor szokott megakadni a fogyás. Ilyenkor 2 lehetőség van, a deficit növelésére: több, intenzívebb mozgás, kevesebb energiabevitel. Mindkettő megfelelő lehet, a céltól függően. Ezekkel mindig addig lehet játszani, amíg az egyensúly be nem áll. Ha a szervezetednek anyagcsere problémája van, az egyensúly is máshol lesz, egy normális szervezethez képest. Ezt a különbséget hivatott a speciális diéta, illetve a gyógyszeres kezelés mérsékelni.
Szóval igen, valódi deficit esetén nincs olyan, hogy nem fogysz, azonban a szervezetnek megvan a maga technikája, hogy ezt csökkentse, és az nem mindig jár olyan eredménnyel, amilyennel mi szeretnénk. Ezért első körben a normális anyagcserét kell elérni betegség esetén kezeléssel, majd pedig izmosodással, edzéssel növelni az alapanyagcserét, és eleinte közben, majd utána deficittel öszönözni a zsírégetésre. Ezért kezdünk diétát alacsony deficittel, majd pedig növeljük azt. Ha a legnagyobb deficittel kezded, akkor a szervezeted nem kívánatos hormonokat fog nagyobb mennyiségben termelni, kevesebb izmod, és több zsírszöveted lesz, mintha fokozatosan tetted volna.
Ezért nem eszünk BMR alatt, hanem mozgunk.
Köszönöm a válaszokat!
15-ös, írtál valami nagyon érdekeset viszont, amit eddig nem gondoltam, hogy kapcsolódik a témához az én részemről. Mostanában nagyon sokat alszok, 9-10 órákat, és nagyon nehezemre esik hamarabb felkelni. Régebben nem volt ilyen. Tudtam sokat aludni, de általában akkor, mikor mondjuk egy hétig kevesebbet aludtam (pl. napi 7 órát), akkor rá jött egy nap, mikor szabadnapom volt, és aludtam akár 11 órát is. De a második szabadnapomon meg már nem tudtam annyit, magamtól felébredtem 8 óra után. Mostanában viszont folyton ilyen sokat alszok. Akkor lehet, hogy ez a jele, hogy nem jól csinálok valamit? Most felindulásomban rákerestem angolul, és ott írják, hogy van a hízás és a túl sok alvás között párhuzam. De vajon ez azt jelenti, hogy rossz a diétám, vagy hogy erőltetnem kéne hogy hamarabb felkeljek? (Mostmár biztos, hogy folyton ébresztőre fogok kelni, ez nagyon ledöbbentett)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!