Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Most akkor mennyi kalória?...

Most akkor mennyi kalória? Már teljesen összezavarodtam!

Figyelt kérdés

Fogyni szeretnék, ezért számolom a kalóriákat, de összezavaró, hogy mennyit kéne bevigyek.

Nagyon sok oldal fixen 1200 kalóriát ír, míg egy csomó másik oldalon, kiszámítás alapján 1600 környéke jön ki (egyiken 1593, a másikat 1630 valamennyi,stb). Több helyen is hangsúlyozzák, hogy ne vigyük az alapanyagcsere minimum alá a kalóriát, mert akkor tartalékolni kezd a szervezet, én meg erre nagyon hajlamos vagyok. De akkor most minek higgyek?

Ugyanis átlagban nem szoktam megenni 1600 kalóriát, inkább olyan 1300 környéke, ha nem figyelek oda különösebben. Sok zöldséget eszek, fehérlisztet egyáltalán nem, cukrot csak nagyon ritkán. Úgy, hogy 1300 körül van az átlag, úgy nem fogyok egyáltalán, inkább csak nem hízok. Ez most azt jelenti, hogy kevesebbet eszek, mint kéne és tartalékol a szervezetem, vagy pont, hogy ennél még lejjebb kéne menni?

2021. ápr. 3. 13:59
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
96%

Egyénileg kell meghatározni testmagasság, súly, nem, életkor alapján. És még úgyis vannak különbségek egyéni anyagcsere és hormonális állapot szerint. Ehhez jön még a mozgással elégetett kalória.

Az 1200 kcal legtöbb ember számára túl kevés, főleg ha sportol.

2021. ápr. 3. 14:12
 2/16 anonim ***** válasza:
17%

Nincs olyan, hogy tartalekol, ez egy mitosz.

Javaslom az interneten fellelheto hulyesegek helyett kerd szakerto tanacsat, pl szemelyi edzo.

2021. ápr. 3. 14:55
 3/16 anonim ***** válasza:
97%
Ha te 1300 kcal körül nem fogysz, akkor vagy nagyon kis termetű vagy, vagy eleve normális a súlyod (vagy sovány), vagy nagyon kevés izmod van, vagy pedig valami komoly gond van az anyagcseréddel. Ha nagyon kis termetű lennél, akkor a számolós oldalak nem adnának 1600 kcal körüli keretet. A többi esetben pedig nem a további kcal csökkentés ajánlott, hanem több mozgás vagy kivizsgálás.
2021. ápr. 3. 15:13
 4/16 anonim ***** válasza:
28%

Akkor tartalékol a szervezet ha kcal többletbe vagy, raktàroz a zsìrraktàrakban.

De ha kcal deficitbe vagy, pont a tartalékokbòl (zsìrraktàrakbòl) bontja a tàpanyagokat, hiszen azokbòl fedezi a plusz szükségletet.

Tehàt kcal deficitbe semmit sem tartalékolsz, mert az alapanyagcsere műkődéséhez szükséges tàpanyagokat azonnal eljutattja a szervekhez stb. Nem csinàlja azt, hogy csak 30%ot jutottat el a szerveidbe, izmaidba stb, a maradék 70%ot meg pl a zsirraktárakba rossz időkre elrakja. Ez nonszensz es teljesen bullshit.

Ha igaz lenne a tartalékolàs mìtosza, a koncentràciòs tàborokban SENKI nem halt volna éhen és nem lennének csontsovàny emberek bizonyos földrészeken. Ugye?!

Ha irreàlisan alacsony kcal deficittel lefogytàl, majd visszaemeled a normal kcal keretbe az evést, akkor ismét raktàrozni fogsz. De nem azért mert raktàrozni akar, hanem mert többet eszel a megszokott szükségesnél. Tehàt ha nem eszel többet, nincs raktàrozàs. Pontosan megkell határozni a fogyàsodhoz szükséges napi kcal keretet, ami NEM drasztikus, majd aztán a szinten tartàshoz szükségest. Ennyi.

Ja és a fogyàs nem azért àll le, mert tartalékolsz, hanem azért mert tùl alacsony volt az indulò napi beviteled pl 1000kcal, és màr nincs hova csökkentened, ezért mindent bevitt energiàt felhasznàl az életben tartàsodhoz, ezért ùgy tűnik nem fogysz. De majd fogsz, előbb ùtòbb ha ùjra csökkented pl 800 meg 600kcal-ra. De igy már éhezel és borul a hormonhàztartàsod, szerveid működése leállhat stb.

Ezért érdemes fokozatosan levinni a kalòriàkat, nem pedig hirtelen drasztikus deficitet alkalmazni. De mégjobb megtalàlni az optimàlis aranyközéputat. Amivel fogysz is, nem éhezel, és később nem lesz jojo effektus sem.

2021. ápr. 3. 15:21
 5/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Egyébként biztos, hogy gond van az anyagcserémmel, és pajzsmirigy alulműködésem is van, viszont az utóbbival azért tudtam tartani a súlyomat. Amikor még lehetett konditerembe járni, jártam rendszeresen, meg a munkám is fizikai munka, de kb mióta van ez a járvány, azóta kezdtem hízni, de az elején még konditerembe járás mellett!

November óta nem is dolgozok normálisan emiatt. Kétnaponta sétálok 4 km-t, hegyre föl-le. Itthon is próbálok edzeni, csak nem szeretek. Súlyzós edzéseket szeretem, de arra nincs lehetőségem.

Nem igazán értem egyébként, hogy ez a tartalékolás miért mítosz, főleg, hogy valaki hozzáértőként személyi edzőhöz irányítana (ami azért elég messze van a hozzáértőtől), de amit mondok, az szerepel a peakshop.hu-n is például (többek között), ami szintén kb megfeleltethető egy személyiedző tudásának.

Nem vagyok kistermetű, és az elmúlt valamivel több, mint egy évben feljött rám vagy 10-12 kiló. Nem hinném, hogy nagyon izomtalan lennék mindemellett, erősítő edzéseket rendszeresen csinálok itthon is, de hát az kalóriaégetés szintjén nem segít. Persze a konditermes időszakhoz képest biztos leépültem valamelyest.

Egyébként hogy jön ide a koncentrációs tábor? Nyilván van olyan opció, hogy ne egyek kvázi semmit és akkor biztos fogyok, csak ez se nem normális, se nem egészséges, szóval kár volt magas lóról hülyeséget beszélni. Meg nyilván el akarom kerülni azt is, hogy hirtelen visszaszedjek majd egy csomót, ha egyáltalán bármitől sikerült megszabadulni. De nekem kicsit úgy tűnik a tartalékolás szón akadt fenn itt valaki: ez jelen esetben nem azt jelenti, hogy elraktároz a szervezet zsírként, hanem hogy kevesebb energiát használ föl a lelassult anyagcsere miatt. Ezt én orvosi oldalon is láttam már, akkor ők is mind hazudnak vagy mi? Majd nekik is meg kéne írni, hogy kérdezzék meg személyi edzőtől.

Egyébként csak viszonyításképp: voltam már túlélőtúrán, ahol az utolsó két hétben csak rizst tudtunk enni, én meg annyira utálom a rizst önmagában, hogy naponta egy evőkanál rizst ettem csak a két héten keresztül. Nem egészen 3 kiló ment le tőle. Összesen. Másoknál ez kiegyensúlyozott diétával érhető el. Akkor hogy is van ez?

2021. ápr. 3. 16:20
 6/16 anonim ***** válasza:
79%
Aki szerint majd a személyi edző ad táplálkozás tudományban tippeket, arra tényleg ne hallgass. Mondjuk arra se, aki szerint majd az orvos jobban tudja.
2021. ápr. 3. 16:48
 7/16 anonim ***** válasza:
0%
#5, úgy van, hogy hatékonyabban működik a szervezeted, kevesebb energiát használ föl a pajzsmirigy-alulműködés miatt. Alacsonyabb az alapanyagcseréd, mint amit az egészséges emberekre szabott kalkulátorok becsülnek. Persze ennek bizonyára megvan a maga ára. Ilyen anyagcserével nagyon nem triviális fogyni. Annyit tudsz tenni, hogy ha majd kinyitnak a konditermek, ami remélhetőleg 1-2 hónap már csak, akkor visszamész izmot építeni. Mivel az izom folyamatosan fogyasztja az energiát, nem csak sport közben, ettől nőni fog a kalóriaszükségleted. Meg persze ha a pajzsmirigy-alulműködést kezelik, az is segíthet.
2021. ápr. 3. 16:54
 8/16 A kérdező kommentje:
De akkor kire hallgassak? :/ Kezdek kikészülni. Már hosszú hónapok óta figyelem, mit eszek, de ez időszak alatt még híztam is. Úgy, hogy amúgy mindig inkább izmos voltam, ez totál letörte az önbecslésemet, főleg, hogy hiába étkezek elvileg egész jól, nincs hatása.
2021. ápr. 3. 16:56
 9/16 anonim ***** válasza:
Hát ha találsz olyan embert, akinek pajzsmirigy-alulműködéses emberekkel sok tapasztalata van, akkor őrá. Ha nem, és szerintem ez a valószínű, akkor kénytelen vagy magadnak kikísérletezni. Különleges eset vagy, ez sajnos ezzel jár :-( Kitartás, remélem sikerül előbb-utóbb.
2021. ápr. 3. 17:01
 10/16 anonim ***** válasza:
48%
Mit jelent, hogy egész jól étkezel? A legtöbb ember így gondol magára, pedig elég messze vannak tőle. Azt tudod csinálni, hogy minél többet utána olvasol a témának. Ja, és lehetőleg ne magyar forrásokból. És mindig azt hidd el, ami le van hivatkozva, vannak mellette releváns kutatások. Az ilyen peakshop féléket felejtsd el, meg az összes olyan oldalt, amelynek érdekeltsége van a táplálkozásban, pl fehérje porokat, zsírégető tablettákat árul. Ha elég mélyen beleásod magad, pár hónap alatt simán többet tudhatsz, mint a legtöbb orvos az országban.
2021. ápr. 3. 17:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!