Miért nem lakok jól soha a kalóriaszámolással?
Kalóriabázisos fórumon már nem egy embernél láttam, hogy azt írja, a napi 1200-1300 kcal-t is alig tudja megenni, úgy kell erőltetnie, mert 8-900-al jóllakik. Most vagy ők nagyon szerencsések, vagy én csinálok valamit rosszul.
Nemrég még én is számoltam. Nekem 1400 volt a napi keretem, de ez nemhogy sok volt, hanem sokszor még kevés is. Sosem tudtam rendesen jól lakni, pedig sok olyan ételt ettem, aminek alacsony a kcal tartalma, vagy sok benne a rost, de úgy vettem észre, hogy ezekből hiába ettem sokat, nem laktattak sokáig.
Pl ebédre megettem kb 150 g csirkemellett 350g salátával, ami akkor épp elég volt, de 2 óra múlva már kezdtem éhes lenni. Vagy ott a zabkása, amit mindenki azért szeret reggelizni, mert h sokáig eltelít...hát én ha reggel 8-kor megettem egy tál zabkását, akkor 11-kor már alig vártam az ebédet, mert korgott a gyomrom. Ja és mindezt úgy, hogy ülőmunkát végzek, és intenzívebben sportolni sem szoktam, tehát azt sem lehet mondani, hogy túl aktív életet élek, és azért kevés.
Bár ezzel az 1400-as kerettel tudtam fogyni, de szinte mindig éhes voltam mellette, ezért is hagytam abba. De az viszont még mindig zavar, hogy mi lehet a gond velem, miért volt ez nekem kevés, amikor másoknak meg az 1200 is sok? Ja és 171 cm 64 kg nő vagyok, szóval extrém túlsúlyom sincs, ami indokolná, hogy sokat kellene ennem. Szerintetek mi lehetett a gond?
Én naponta három és négyezer között fogyasztok. (nem vagyok elhízva)
Hirtelen ilyen kevés kajába bele is halnék. :D
Szerintem próbáld meg több lépcsőben csökkenteni a bevitelt. Nem muszáj amúgy sem 1400-ra, fogyhatsz lassabban is. Meg igyál sok vizet, egyél leveseket!
Először is teljesen jo a kilod nem lenne szerintem szükséges annyira a fogyas de nyilvan Te tudod Te erzed.
Azert maradtal ehes mert rosszul csinalod.
Az elso es legfontosabb ha ilyen alacsony kcalos dietat csinálsz hogy napi 5x etkezel. Az hogy a zabkasa kitart 8-11ig pont azt jelzi hogy mennyire jo dolog, de nem kell 11ig kitartania mivel 10-fel11 korul beiktathatnal valami egyszerűbbet pl gyümölcsöt, egy joghurtot barmit.
Masik: nem tudom mennyire olvastal utána de felejtsd el a csirkemell salata kombot. Semmit értelme. Marmint a salatanak. Nem fogsz vele jol lakni tok mindegy mennyit eszel belole. En 14 kilot fogytam jelenleg tartom, de eszembe nem jutott volna hogy salataval tomjem magan, mert egyaltalan nem eltelito etel. Nem egy video van ahol elmagyarazzak miert nem jo hogy ha salatat zabalsz, igaz hogy 0 kcalos de ra is unsz es egyszerűen 1 ora mulva tenyleg ehes leszel. Helyette vannak jo alternativak: bulgur, kuszkusz es hasonlok amik tenylegesen eltelitenek es nem fogsz azon gondolkodni hogy mikor ehetsz vegre.
Egyebkent mindenki mas. En se tudnám mar megenni az 1500 kaloriat, de neha azert meg mindig megy. Masoknak azert is eleg mert sportolnak mellette. Ha megeszel 1400 kaloriat de edzel valamit es egetsz 200at igazabol pont megvan az adagod.
Sajnos én kicsit sokallom a súlyomat, a kcal számolással 58-ig sikerült lemenni, akkor sokkal jobban éreztem magam a bőrömben, mint most. Ezt szeretném újból elérni, de éhezés nélkül.
Napi 5x ettem, viszont a kis adagok miatt sosem laktam jól. Példa: reggelire 1 tk kifli, csirkesonka, paradicsom, kicsi sajt. Ez volt olyan 8 körül. 11 óra felé ettem tízóraira egy fél pohár cottage cheese-t erdei gyümölcsökkel. Ez arra ugyan elég volt, hogy a farkaséhséget elvegye, de 1-kor már igencsak vártam az ebédet. Ha olyasmit ettem, amiben nincs sok kcal (pl leves, paradicsomoskáposzta, hal stb.) akkor 4 körül már ismét éhes voltam. Ha pedig valami kalóriadúsabb étel volt (pl pörkölt, rántott hús stb) akkor ugyan kora estig nem voltam éhes,viszont vacsorára már csak minimális maradt a napi keretből (ha maradt egyáltalán), így megint éhesen feküdtem le. Kivéve, ha ebből a magasabb kcal ételből keveset (200-250 g) ettem, de akkor meg megintcsak nem laktam jól, és 2-3 óra múlva jött az éhség.
Mindez pedig sport nélkül. Amikor edzettem is, akkor csak még éhesebb voltam, még többet kellett ennem, vagy tűrni a gyomorkorgást egész nap. Ha teljesen elengedném magam, szerintem még egészséges ételekből is simán meg tudnék enni 2-3000 kcalt egy nap... csak akkor valószínűleg már a 80 kg-hoz közelítene a súlyom.
Jelenleg én is 1400 kalóriát eszek. Korábban 1600-1700 kalóriát ettem, de azzal nagyon lassan fogytam (havi 1 kg). Én az 1600-al is szinte folyamatosan éhes voltam, most az 1400-al meg pláne. Nekem kb 2000 kalória az, amikor azt mondtam hogy na ez igy jó, nem éheztem egész nap.
De én mindig azzal motiválom magam hogy csak néhány hónapot kell kibírnom így, utána újra jól tudok majd lakni.
164 cm, jelenleg 75 kg, 24/N
böjtölj, az összehúzza a gyomrod, és kevesebbtől is jól laksz majd
ráadásul baromira egészséges is
de nyilván mindenki más, én szeretem csinálni, tudom, hogy jót tesz a testemnek, de barátnőm pl nem bírja
egy testépítő ismerősöm mondta, hogy fogyni baromira könnyű, tartsd a kalóriakereted meg sétálj naponta egy órát.
majdnem mondtam neki hogy kapja be :DD
Lehet, hogy az 1400 kcal túl kevés neked, és ennél többel is tudnál fogyni. Nekem pajzsmirigy-alulműködésem volt, és még így is 1500 kcal körül ettem, amikor lefogytam hasonló súlyról, csak én alacsonyabb vagyok (163 cm). Pedig a pm alulműködés lassabb anyagcserével, alacsonyabb kalóriafelhasználással jár. Most átlag 1700 kcal-val tartok súlyt.
A másik kérdés, hogy mik a makróid. Én azt tapasztaltam, hogy zsírosabb, fehérjedúsabb ételekkel tovább vagyok jóllakott, és érdekes módon könnyebb kevesebb kalóriát ennem, mint kalória- és zsírszegény, de szénhidrátban gazdagabb ételekkel. Ezért is álltam át low carb étrendre. Igazából főleg a szénhidrát mennyiségére és fajtájára figyeltem és figyelek azóta is, fehérjéből igyekszem eleget enni, plusz sok zöldséget, a zsír meg annyi, amennyi, nem korlátozom. Utálok éhes lenni, de ezzel az étrenddel nem is éhezek, miközben a napi kalóriabevitelem se megy 1800 fölé a nap végére.
A zöldségek nálam nem salátát jelentenek, azt inkább tavasz végétől őszig szoktam enni, amikor sok finom friss, salátának való zöldség terem. Ilyenkor télen inkább főtt/sült zöldségeket és főzelékeket eszem, mirelitet is. Ezek laktatóbbak is, mint egy tál zöldsaláta egy kis öntettel.
Makrókat számoltál? A hivatalos ajánlás (kalóriák szerint számolva) 20% fehérje, 50% szénhidrát, 30% zsír. De nekem jobban bevált az, hogy 20% fehérje, 40% szénhidrát, 40% zsír, úgy nem korgott a gyomrom folyton (ugyanolyan kalóriakeret mellett).
Egyébként a BMI képlete szerint a 64 kg a te 171 cm-edhez éppen az ajánlott súly. Nem csoda, hogy ez alá elég nehezen (csak éhezéssel) sikerült menni. Főleg, hogy a sport hiányában elég alacsony lehet az izomtömeged, így a szervezeted napi alap kalóriafelhasználása is alacsony. Lehet, hogy jobban járnál, ha a jelen súlyodat megtartva inkább az izom-zsír arány változtatásával próbálnál meg vékonyodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!