1300 kcal az alapanyagcserém. Ha egy héten át naponta megeszek 3300 kcal-t és elégetek 2000-et, hízhatok? Vagy az csak vizesedés a megnövekedett szénhidrátbevitel miatt?
Ha minden nap beviszel 3300-at és az alapanyagcserén túl elégetsz 2000-et, akkor természetesen nem hízhatsz olyan értelemben, hogy a testedben összesen ugyannyi energia fog tárolódni. Itt érvényes az energiamegmaradás.
De azért vannak buktatók. Az egyik, hogy a szervezeted az energiát különböző formában képes tárolni: zsírként, szénhidrátként és fehérjeként is (bár az nem energiatár elsősorban). Ezeknek az aránya változhat.
A másik buktató az, hogy ezek a kalóriaértékek nem 100% pontosak, ez mind csak becslés. Lehet, hogy nem pont 1300 kcal az alapanyagcseréd, azt végképp nem tudod megállapítani, hogy tényleg pont 2000 kcal-t használsz el azon felül. A kaja kcal értéke is mutat ingadozásokat, ha egymás mellé teszel két 100 g-os paradicsomot, nem pont ugyanannyi kcal lesz bennük. Ezért kell mérni is a súlyod (meg lehetőleg a testösszetételt is valahogy), és ha nem úgy változik, ahogy akartad, akkor korrigálni a kalóriakeretet. Mert akkor valamelyik becslés téved.
Köszönöm a válaszod!
Akkor tehát így, hogy ELVILEG nem vagyok kalóriatöbbletben, is lehet pl. izmot felszedni, ha rendszeresen edz az ember?
Értem. :)
Állóképességi sportban nem vagyok kezdő, viszont az izmosodás nem volt eddig célom, vékony is vagyok, úgyhogy egy darabig azt hiszem, működne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!