Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Melyik hizlal jobban egy...

Melyik hizlal jobban egy gombot fagyi vagy ugyanannyi kalóriájú bármilyen más étel?

Figyelt kérdés
Hízásnál ha több kalóriát viszek be mint amennyit mozgok akkor van hizás? Mivan ha kerülöm a cukrot de rendesen kalória gazdagon táplálkozom amennyi jól esik akkor ugyanúgy hízok?

2020. szept. 7. 11:13
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
Konkrétan mi a kérdésed? Hogy akkor szénhidrát helyett mi ad energiát? Ha erre gondolsz, akkor a zsír. Zsír alapú az étrendem. Az nem emeli az inzulinszintet.
2020. szept. 7. 23:53
 12/32 anonim ***** válasza:

Itt a kérdés

"Kicsit konkrétabban le tudod írni, hogy miképp raktároz zsírt az inzulin? Magas az inzulin szint és akkor a bevitt táplálékot zsírként raktározza? Miből fedezi az energiát amit elhasználsz?"

2020. szept. 8. 08:44
 13/32 anonim ***** válasza:

Az energiaháztartás szabályozásában többféle hormon játszik szerepet, nem csak az inzulin. Pajzsmirigyhormonok, leptin, ghrelin, inzulin, glukagon, adrenalin, adiponektin... Érdemes róluk olvasgatni.

Nagyon leegyszerűsítve az inzulin a fő zsírraktározó és építő hormon, a glukagon ennek ellentéte. A kettő egyszerre nem lehet magas. Ha magas az inzulinszint, a glukagonszint alacsony. A glukagon kell ahhoz, hogy a szervezet hozzáférjen a zsírraktárakhoz. Normális esetben ez a két hormon felváltva termelődik, a szükséges mennyíségben, a sejtek inzulinérzékenysége normális, így a zsírraktárak nem nőnek, a sejtek energiaellátása folyamatos és megfelelő. Ha valaki elhízott, akkor nagy valószínűséggel a hormonrendszere nem működik megfelelően. Az inzulinrezisztencia, leptinrezisztencia, pajzsmirigy-alulműködés egyre gyakoribb.

Az alábbi videókban elég jól elmagyarázzák a lényeget:

https://www.youtube.com/watch?v=Yo3TRbkIrow

https://www.youtube.com/watch?v=3d7KkyXnyB4

https://www.youtube.com/watch?v=mNYlIcXynwE&t=92s

2020. szept. 8. 10:13
 14/32 anonim ***** válasza:

Nem tudnál válaszolni a kérdéseimre? Nem tudok videókat nézni most.

Most is addig jutottunk, hogy zsírraktározó hormon, de arra nem kaptam választ. A kérdéseimet nem válaszoltad meg, de valószínűleg nem is fogod tudni, mivel nem létezik olyan, hogy zsírraktározó hormon, az inzulinnak nem a zsírraktározás a szerepe.

Ajánlott olvasnivaló, itt leírják mi az inzulin, mi a szerepe.

[link]

2020. szept. 8. 10:41
 15/32 anonim ***** válasza:

Még annyival kiegészíteném az előbbi válaszomat, hogy az inzulin nem csak a zsír raktározásáért felelős. Nagyon fontos hormon, ami abból is látszik, hogy az 1. típusú cukorbetegek inzulinpótlás hiányában meghalnának. Az inzulin felelős (többek között) azért, hogy a vérben lévő cukor eljusson a sejtekbe, amik azt felhasználják.

Az inzulin nem a "bevitt táplálékot" raktározza. Amit eszel, azt az emésztésed lebontja alkotórészeire, egyes tápanyagokat felhasznál (pl. sejtek építésére, hormonok előállítására), másokból energiát nyer, egy része (pl. rostok, emészthetetlen anyagok) csak áthalad rajtunk, vagy a bélbaktériumokat eteti. Ha túl sok a bevitt tápanyag (több, mint amit a sejtek éppen fel tudnak használni), és a glikogén raktár is tele van, a felesleg zsírrá alakul és a szervezet elraktározza későbbi felhasználásra.

Remélem, jól írtam le, nem vagyok biokémikus vagy ilyesmi :)

Még egy dolog: a zsír valóban nem emeli az inzulinszintet. Viszont lehet tőle hízni (sőt a túl sok fehérjétől is), ha az inzulinszint magas, pl. sok szénhidrátot is eszünk vele együtt, és összességében túl sok kalóriát viszünk be, azaz többet, mint amennyit felhasználunk. Más téma, hogy a zsír és a fehérje lassabban emésztődik, mint egyes szénhidrátok, és jobban/hosszabb ideig laktat (a hormonális hatásuk miatt is, ld. leptin).

[link]

2020. szept. 8. 11:17
 16/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok szakértő, se orvos. Az előző választ nem én írtam egyébként. Amit tudok azt dietetikustól tanultam, és elolvastam egy korábban élt külföldi orvos könyvét is, aki szintén arról írt, hogynem érdemes kalóriákat számolgatni és szenvedni vele, mert a magas inzulinszint felelős a hízásért elsősorban, és az inzulinszintet csökkenteni kell alacsony szénhidrátbevitellel .

Ha szerinted egy orvos meg egy dietetikus is hazudik arról hogy inzulin létezik és egyéb feladata mellett zsírraktározó hormon, ami közvetlen felelős az elhízásért ( egyéb más hormonokkal együtt ) akkor sajnállak, de nincs miről beszélnünk...

2020. szept. 8. 11:26
 17/32 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként ha valóban érdekelne, egyetlen google kereséssel megoldhattad volna. De gondolom egyszerűbb hitetlenkedni meg lustának lenni.

Google: inzulin

Wikipédia

Szépen leírja az inzulin feladatát ÉS azt is amiről írtam: zsírraktározásért is felelős hormon. Plusz ír arról is, hogy mi van ha nincs, vagy túl kevés van a szervezetben. Akkor fogy az ember. Logikus, hogy ha pedig túl sok van, az hízáshoz vezet.

2020. szept. 8. 11:53
 18/32 anonim ***** válasza:

Most olvastam a #14 kommentedet. Jelzem, én (#13, #15) nem az vagyok, akinek eredetileg a kérdéseidet feltetted. Remélem, a #15 hsz-ban meg tudtam válaszolni a kérdéseidet, bár úgy tűnik, csak vitázni akartál.

Attól még, hogy inzulin nélkül is fel tudják venni a sejtek a glükózt (kérdés, hogy ez milyen hatékony, ld. 1. típusú diabéteszesek), az inzulin segíti a zsírraktározást (akkor is, ha nem "zsírraktározó hormon").

"Insulin plays a role in regulating blood sugar levels and converting food energy into fat. It also helps break down fats and proteins.

During digestion, insulin stimulates muscle, fat, and liver cells to absorb glucose. The cells either use this glucose for energy or convert it into fat for long-term storage.

When a person takes insulin as a therapy for diabetes, their body may absorb too much glucose from food, resulting in weight gain."

[link]

És ha nem is konkrétan az inzulin a "zsírraktározó hormon", a magas inzulinszint akkor is akadályozza a fogyást, azaz a zsírraktárak energiaként való felhasználását.

"Insulin and leptin are both hormones. Insulin works to decrease blood sugar levels by moving glucose out of the blood and into neighbouring cells where it can be used directly as fuel or stored as body fat. A higher level of insulin also prevents fat from being broken down for energy. Leptin is a hormone which is linked to appetite and plays a key role in energy regulation."

[link]

2020. szept. 8. 11:55
 19/32 anonim ***** válasza:

Twinkie dietről mi a véleményetek?

[link]

A táplálékának több, mint 80%-a egyszerű cukor volt, még is rengeteget fogyott, az inzulin nagyon magasan volt neki hetekig.

2020. szept. 8. 12:09
 20/32 anonim ***** válasza:

Ez egy érdekes egyszemélyes kísérlet. Megjegyzem, a kalóriák 2/3-át adták a nasik (amiknek általában 1/3-1/4-e lehetett zsiradék), 1/3-át fehérjepor és zöldségek (pl. zöldbab, zellerszár), és multivitamint szedett mellé.

Tehát az se biztos, hogy sokkal több szénhidrátot vitt be, mint a korábbi étrendjével (amiben voltak tk. gabonák, gyümölcsök, időnként pizza is).

Oké, kevesebbet evett és ettől lefogyott. Amit nem tudunk: hányszor evett egy nap, mennyire volt éhes étkezések között, hogy érezte magát, mennyire volt nehéz megállnia 1800 kcal-nál. Ezek a szempontok is fontosak a diéta sikeressége szempontjából.

Ha mondjuk végeznénk egy Twinkie diet kísérletet 100 emberen, vajon hány lenne köztük, aki nem tudja tartani a kalóriakeretet? És hány olyan, aki nem fogyna, mert a szervezete inkább letekeri az energiafelhasználást, mint hogy hozzányúljon a zsírraktárakhoz? Hányan tudnák utána évekig megtartani a súlyukat? Hosszabb időtartam esetén milyen betegségek bukkannának fel (pl. emésztőszervi)?

2020. szept. 8. 14:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!