A sós péksütemény/ szénhidrát ugyanannyira hízlal, mint az édes?
Olyan nincs, hogy valami "hízlal", ami hízlal, az a kalóriatöbblet.
Ha megeszel egy szelet lekváros kenyeret vagy egy szelet szalámisat, akkor a kenyere ugyanannyira hízlal (vagy sem), a lekvár meg szalámi meg csak a mennyiségtöl függ, hogy melyikben van több kalória.
Egy evökanálnyi lekvárban átlagosan 56 kcal van, 13 g ch-tartalommal.
Egy szelet (1 dkg) szalámi 40 kcal, 4 g zsírral
Egy szelet sajt (3 dkg) 98 kcal, 8 g zsírtartalommal.
Ebböl láthatod, hogy nem feltétlen a lekváros kenyér hízlal jobban. (AZ meg tévhit, hogy csak a szénhidráttól hízik valaki, a zsír legalább annyira problémás!)
A kalóriatöbblet hizlal. A lekváros kenyér azért előnytelenebb, mint a sajtos, fogyás szempontjából, mert a legtöbb embert kevésbé laktatja, ráadásul fehérjét jóformán nem ad, így a napod többi részében nagyobb arányban kell lennie a fehérjének. Ez főleg pici kalóriakeretnél gond vagy akkor, ha a fehérjeforrásod zsíros. Ha a kettő egyszerre teljesül, akkor jóformán beviszed a fehérjét némi zöldséggel és ennyi, semmiképpen nem fér bele se kenyér, se lekvár (max. parányi).
Ha 3000 kcallal fogysz és tudod, hogy ebédre megeszed a fehérjeszükségletedet, akkor éppenséggel ehetsz reggelire akár lekváros kenyeret is, amennyiben a reggeli gyengébb inzulinérzékenység vagy valami más nem állít meg.
Ha én fehérjeszegény extrát akarok, akkor sovány fehérjére koncentrálok a többi étkezésben. A fő, hogy a napod OK legyen.
Kicsit értem a gondolkodásod, de túl különbözőek a példáid. Egy zsemle és egy édes zsemle esetében megjelenik a plusz cukor,node a plusz kalória akár még laktathat is valakit. A testnek mindenesetre energia. Ismerek olyat, aki kalória alapon lakik jól, szinte teljesen mindegy, hogy az miből jön. Rántotta vagy merő gyors cukor? Sok legyen, akkor jóllakást okoz sok-sok órára. De biztos hallottad, hogy sokan a gyors cukroktól hamar megéheznek. Én eleve jól sem lakom s ez minden szénhidrátra vonatkozik. Úgyhogy felőlem lehet akármilyen liszt vagy cukor, egyformán nem laktat. Márpedig én éhesen eszem még, ahogy sokunk. A fegyelmezettek téged nem érdekelnek, mert akkor a kalóriaegyenleg jön be, amiről írtad, hogy nem erre vagy kíváncsi...
A kalória az kalória, azért van a szerencsétlen cukornak és lisztnek kalóriatartalma, hogy hasznosulás esetén annyit nyerj belőle, nincs olyan, hogy a cukorkalória nagyon hizlal, a lisztkalória kevésbé...
Elvileg az hízlal jobban, amelyikben több a kalória, tökmindegy édes-e vagy sós.
DE! És ez egy hatalmas DE!
A cukros dolgok után az inzulinszinted először jól felmegy, majd jól lemegy, amitől sokkal hamarabb éhes leszel. És valószínűleg enni is fogsz. :) Szóval ha ezt nézzük a cukros dolgok rosszabbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!