Hogyan lehetséges számolni a kalóriákat? Nekem olyan bonyolultnak tűnik.
Hülyeség, egyáltalán nem nehéz, feltéve ha az ember akarja.
Jellemzően egy ismétlődő étrendet követek, illetve idővel az ember már nagyon is tudja mi mennyi, még akár szemre is, én elég szigorú vagyok, napi nagyon max 50 kalória tévedés fér bele de a lényeg így is úgy is az, hogy arányaiban betartsd mennyit is eszel.
1. Az egy összetevös ételeket (nyers élelmiszerek, kenyér, stb) csak le kell mérni és a súlyt emgadni.
2. A fött ételeket vagy kiszámolod, hogy a te fözési módszered szerint mennyi kalória, vagy - ez a kevésbé hasznos -, vagy keresel az adatbázisban olyan nevü ételt.
3. Ha nem méred a kaját, akkor honnan tudod, mennyit ettél meg? Ugyanis csak akkor lehet megadni a kcalt-értéket, ha tudod, hogy mennyiröl van szó.
4. A kaloriaszámoláshoz feltétlen jó egy grammra pontos konyhai mérleg, nem igazán drága, kifejezetten hasznos és nélküle nem igazán van értelme az egésznek.
Az általad fözött ételt meg úgy tudod kiszámítani, hogy elöször a nyers, fözésre elökészített (megtisztított, megpucolt) élelmiszereket pontosan leméred és ezek kalóriaértékét kiszámítod. (pl. 500 kcal)
Utána elkészíted az ételt, aminek az össz súlyát leméred - ez az a súly, amiben annyi kcal van, amennyi az alapanyagokban volt fözés elött. (pl. az említett 500 kcal van 200 g ételben)
Ez után leméred az egy adag étel súlyát (amit egyszerre a tányérodra szedtél) és arra vontkoztatva kiszámolod az egy adag kcal-mennyiségét.
Ezeket a számolásokat a kaloriabazis-sal el tudod végeztetni, neked csak annyi a dolgod, hogy lemérj mindent és beadd a rendszerbe.
Eleinte nehézkesen megy, meg bonyolultnak tünik, de pár hét alatt megszokod az oldal használatát, emellett a saját kajáidra ott meg lesznek az adatok, tehát egyre több mindent nem kell számolni, csak mérni - késöbb azt sem mindig, mert egy pár alkalom után már látod, mennyi az, amit egyszerre megeszel.
Igen, külön ki kell mérni az összetevőket, de csak egyszer. nem kell minden alkalommal kiszâmolni az ismétlődő kajàkat, sajàt receptként egyszer elmented, és onnantól csak ki kell keresni.
Én rövid ideig a tàpanyagok mérésére hasznàltam a bàzist, egyénileg alkalmazott makro arànyok miatt, kalóriàkkal nem foglalkoztam, de hamar ràjöttem, hogy szàmolgatàs nélkül is megy a fogyàs.
Tök felesleges macera az egész. Szóval elég régóta nem szàmolok semmit. Sokkal könnyebb az életem:) Szó szerint. -35 kilónàl jàrok.
"De amúgy erre van szükség is? Most őszintén. Én megértem hgy egy profi testépítőnél minden számít, és mindent számít, de egy egyszerű diétánál vagy formában tartásnál mi szükség van rá?"
Erre igen nagy szükség van, föleg kezdezben!
Elöször is az elsö héten rájön arra az ember, hogy mennyivel többet eszik, mint gondolja. A legtöbben ugyanis állítják, hogy nem esznek sokat - és ha kiszámolják rendesen, akkor kiderül, hogy mégis.
Másodszor észreveszik, hogy sokszor pár falat is sok plusz kalória, jellemzöen a sütemények, édességek, de a sós rágcsálnivalók meg pogácsafélék is.
Harmadszor egy idö után megtanulja az illetö, hogy miböl mennyit ehet anélkül, hogy nagyon túllépje a keretétés mégse kelljen lemondani mindenröl, illetve hogy tudja úgy összeállítani az étrendjét, hogy ne legyen túl sok a kalória és mégse maradjon éhes.
Egy idö - több hónap - után már meglesz az az érzés, hogy mit és mennyit ehet naponta, ilyenkor sok embernek elég az idönkénti kontroll. Viszont sokan mások meg csak akkor tartják be az étrendet, ha látják, mi mennyi és hogy áll a napi egyensúly.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!