Más is rosszul érzi magát ha nem egészséges ételel viszi be a kalóriát?
Figyelek a kalóriákra de van pár nem éppen egészségesnek mondott nasi amiről nem tudok lemondani.
Ezt úgy eszem, hogy beleszámolom a kalóriába de mégis rosszul érzem magam utána, hogy miért nem normális ételt vittem be. Pedig nem egész nap eszem így a napból csak 1 étkezés van amikor nem éppen egészségeset viszek be a kb 3 étkezésemből 2 egészséges normális étel.
Ha tudsz mértéket tartani, nem kell róla lemondani. Fogyáskor sem. A WHO ajánlás is az, hogy hozzáadott cukor (hozzászámítva a gyümölcslevek természetes cukortartalmát is) max. 10%-a a napi kalóriamennyiségnek, de lehetőleg csak 5%. Nem az, hogy 0%.
A nehézség az, hogy az édességgel nagyon nehéz mértéket tartani, és valakinek könnyebb egy kicsit sem enni, mert ha eszik egy kicsit, akkor utána nem tudja megállni, hogy még többet egyen. Másrészt főétkezéssel együtt érdemes enni, mert magában csúnya vércukorcikkcakkot okozhat (amúgy ha betartod az 5%-os korlátot, akkor az összességében annyira kevés, hogy nem feltétlen lesz bármiféle cikkcakk).
Az egészséges ételekre hivatkozás szerintem a fogyás elején sokakat elrettent az egésztől. Az egészséges kaják lehetnek finomak, de jóval kevesebb van belőlük, mint nem finomból, így az elején nem az egészséges kajákkal kell kezdeni, hanem a kajamennyiség csökkentéshez kell hozzászokni további megkötés nélkül. Ha ez megy, akkor előbb-utóbb fel fogod fedezni azokat a kajákat, amik egészségesek és finomak. Biztos vagyok benne, hogy finom kaják nélkül nem lehet lefogyni:) De legalábbis nagyon nehéz. Ahogy a mozgás is alapvető. Amikor én kezdtem a sztorit, akkor szinte naponta jártam a mekibe, most már havonta egyszer-kétszer, akkor sem magamtól. Pár hónapja önszántamból nem jártam a meki/kfc/burger king szentháromságban. Egyszerűen azért, mert amit ott adnak az nem finom.
Jaigen. Ez is egy fontos felfedezés: meg fog változni az izlelésed. Én pl csipszet, fagyit, most már túrórudit sem eszem. Néha lemegy egy kis olajos mag, a csokik a gyengéim (néha, mozgás után) illetve a cukros lötyik lesznek az utolsók amit feladok.
Én megértem, hogy zavar, de ahogy elnézem nálad rossz az egész koncepció.
A testnek alapvetően tápanyagokra van szüksége, makrókra (szénhidrát, fehérje, zsír, rostok) és mikrókra (vitaminok és ásványi anyagok), nem pedig kalóriára. Tehát az étrendünket sem kalória alapján állítjuk össze, hanem tápanyagok alapján. A tápanyag-szükséglettől jutunk el a kalóriáig, és nem fordítva.
Mondok egy példát. Tegyük fel, hogy valahogy kikalkuláltad, hogy napi 1500 kalória elfogyasztásával fogynál, és ezért azt gondolod, hogy tök mindegy mit eszel, összeválogatod a kedvenc ételeid, nem érdekel miben mennyi makró van, csak az a lényeg, hogy 1500 kalória alatt maradj, és akkor minden rendben. Lehet benne pizza, somlói, gabonapehely, keksz, csirkemell, zöldség, gyümölcs. Igen, így is le fogsz fogyni valószínűleg, de egészségesebb nem leszel, mert jó eséllyel nem viszed be a megfelelő makró és mikró tápanyagokat amikre a szervezetednek szüksége van.
Épp ezért egy egészséges étrendet a tápanyagoktól kiindulva építünk fel. Kiszámoljuk/kikisérletezzük, hogy naponta mennyi fehérjét, szénhidrátot,zsírt, rostot és vitamint/ásványi anyagokat kell bevinnünk a szervezetbe, és ez alapján állítjuk össze az étrendet. Közben figyelve arra, hogy alacsony GI indekű szénhidrátokat fogyasszunk, illetve fehérjével és zsírral együtt (pl. csirkemell-rizs), hogy minél lassabb legyen a felszívódási idő, és minél kevésbé emelkedjem meg a vércukorszint és vele együtt az inzulinszint. Valamint figyelve arra, hogy kerüljük a transzzsírokat, és jóval több telítetlen zsírt fogyasszunk mint telítettet.
Ezek alapján összeállítunk egy étrendet, és jó esetben ez kalóriában is a kalóriakereted alatt marad, ha nem, akkor az ételeken lehet változtatni, de a makrók mennyiségén nem.
Aztán ha makrókban és kalóriában is stimmel a dolog, akkor lehet azzal foglalkozni, hogy melyik étel mennyire ízlik. Az ízlés egy harmadlagos dolog, alapvetően nem azért eszünk, hogy élvezzük és boldogok legyünk (arra ott a szex), hanem hogy a szervezetünk tápanyag-igényét kielégítsük.
Ezzel a módszerrel tudsz egyszerre egészségesen táplálkozni, és fogyni is.
"Nincs "szemét" él."
De van, erre találták ki a junk food kifejezést.
Mi a szemét étel? Mondjuk egy Big Mac menü nagy kólával. Rengeteg kalória, rengeteg cukor, ami alapból ad egy hatalmas lökést a vércukorszintednek, az pedig egy hatalmas lökést az inzulintermelésednek (lásd inzulinrezisztencia és cukorbetegség), mellé ott a rengeteg telített zsírsav, ami meg a keringési rendszerednek csap oda egyet.
Bravó, laboratóriumban nem tudnék ennél károsabb kaját kitalálni, kivéve persze ha tennék bele egy kis ciánt. Rengeteg kalória, rengeteg cukor, rengeteg telített zsírsav. Bár még lehetne mellé inni egy jó erős kávét, ami megnöveli az adrenalinszintet, ami miatt még több cukor áramlik a májból a véráramba, még egy pofon az inzulintermelésnek.
Persze, tudom, csak a mértékre kell odafigyelni, ha csak egy negyed big macet eszel meg, egy fél zacskó sültkrumplit, és 1 dl cukros kólát, akkor az nem nagyon káros, csak kicsit.
Javaslom még az energiaitalt is - ahogy már említettem - a gyorsan felszívódó rengeteg cukor és a koffein együtt kiváló kombináció, ha minél hamarabb inzulin rezisztenciát akarsz kapni.
Zárójeles megjegyzés: néhanapján 1-2 kocka csokoládé az nem szemét kaja, és nem a fenti kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!