Glikémiás index : figyelembe venni vagy sem?
Itt volt egy kérdés nemrégiben amire egy válaszoló azt irta, hogy a glikémiás index nagyon számit és pl. olyan kajáktól amiknek nagy a glikémiás indexük ( pl.kifli, fehér lisztből készült makaróni, burgonya , stb. ) azok megállitják a fogyást, még hogyha keveset eszünk belőlük akkor is
Nem tudom, hogy ezzel most értsek egyet vagy sem, mert ez a glikémiás index is eléggé új dolog, régebb nem is ismerték és mégse volt minden ember kövér
S még ma is van aki nem ismeri, mert nem mindenki nettezik és mégis letudnak fogyni
Szóval nem tudom mit kéne hidjek
Szerintetek ? Ötletek, tapasztalatok, vélemények ?
Ez nem igaz , mert pl. én amiután megeszek egy kiflit egy pohár tejjel nem kell semmi egész délig
Akkor ez miért nem jó ?
kedves kérdező, ne feltétlenül a saját étkezési szokásaidból indulj ki, mert az csalóka lehet adott esetben.
az első válaszoló nem mondott hülyeséget, de egy kicsit leegyszerűsítette a választ.
a glikémiás index egy olyan szám, ami azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer mennyire emeli meg a vércukrot (ezt általában a fehérkenyérhez viszonyítják). ez egy dolog.
a másik dolog, hogy a magas GI-jű ételek hirtelen vércukoremelkedést okoznak, amely után a vércukor hirtelen le is esik - ez indítja be az éhségérzetet (most nem részletezem, miért).
a logikai összefüggés ott van, hogy aki állandóan magas GI-jű ételeket eszik (jellemzően fehérkenyeret, burgonyát, fehér rizst, sima száraztésztát, csokit, cukorkákat, cukros löttyöket stb.), az másfél-kétóránként megéhezik - így többet is eszik, és könnyebben el is hízik.
nyilván ez a folyamat amúgy bonyolultabb, mert a több cukorbevitelből elraktározódik zsír, az inzulintermelést megterheli stb., de most erre ne térjünk ki.
az alacsony GI-jű ételek kevésbé emelik meg a vércukrot, és az nem is esik le magasról. nincs hirtelen éhségérzet.
hogy könnyebben elképzeld: a magas GI görbéje olyan, mint egy hegy, az alacsony GI görbéje meg egy lankás domb.
alacsonyabb GI-jű kaják a durumtészta, a teljes kiőrlésű gabona, barnarizs, vadrizs, zöldségek nagyrésze, egyes tejtermékek, a rostos élelmiszerek, így zabkorpa, búzakorpa stb.
az, hogy egy étel GI-je milyen, meg mi az, hogy glikémiás terhelés, most hagyjuk. első körben a fenti infó sztem elég.
Ez is csak egy divat: nyugaton kb 3-4 éve volt ez a "legjobb módszer a fogyásra", de idöközben már kiment a divatból, most megint egy fajta szétválasztás a menö.
Egyébként sokak tapasztalata szerint sem igaz, van, aki éppen ezekkel tud a leginkább jóllakni, és kevésbé lesz utána éhes, mint a teljes kiörlésü élelmiszerektöl.
én írtam a hosszú választ.
hát, igenis látom a különbséget, mert cukorbeteg vagyok.
be tudok számolni a következőkről.
múltkor megettem két üres kiflit 10 dkg parizerrel ebédre, az 5,1-es vércukrom felment 11-re.
ma megettem egy tányér csurgatott tojáslevest, egy adag lecsót barnarizzsel - és az 5,1-es vércukrom felment 5,6-ra.
na, csak ennyi a különbség :)
de ezt persze, egy mezei fogyózónak nem kell tudnia...
19:45- két kifli és 10 dkg parizerr miféle ebéd ? Cukorbeteg létedre elég butácska vagy
Különben ha ez a glikémiás index célja, hogy az ember ne éhezzen meg hamar akkor tényleg felesleges, mert engem ugyanúgy telitenek a nem teljes kiörlésűek, mint a teljesek, jah és cukorbeteg sem vagyok
hát, butácskának nem mondanám magam. tudod, az ember nem mindig tud leülni az asztal mellé, és sajnos, még egy nagyobb sparban sincs mindenhol a sima kifli mellett teljes kiőrlésű.
ha pedig mindent tudni vélsz, nem tudom, minek kérdezel. egyél kiflit tejjel, és fogyjál. minimum annyi egyébként, bár ez nem a kultúra rovat, hogy megköszönöd, hgoy vettem a fáradságot, és válaszoltam egy olyan kérdésedre, amelynek bármikor utánanézhettél volna (az is égeti ám a kalóriát).
Pff nem kell annyira felhúzd magad
De értsd meg, hogy nem muszáj 1et értsek veled, attól mert felteszek 1 kérdést még elmondhatom a véleményem, nem szabály, hogy helyeseljem a válaszodat, főleg ha nem találok benne logikát ( mert 2 kifli+parizer és barna rizs+lecsó között van még egy halom kaja, tehát ez olyan mintha az eget hasonlitanánk össze a földdel )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!