Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Diéta+mozgás, milyen arányban?

Diéta+mozgás, milyen arányban?

Figyelt kérdés

Érdeklődnék, hogy a fogyást milyen mértékben határozza meg a mozgás és a diéta. Olvastam, hogy 70% a diéta, 30% a mozgás. Tényleg ekkora különbség lenne? 20kg felesleg van rajtam. Reálisan végiggondolva szerintetek hány hónap alatt tudnám ezt ledobni? Ha esetleg tudtok jó diétákat, edzésterveket, kérlek osszátok meg velem. Én sportolok heti 3x1 órát, de a táplálkozásomban nem tudtam nagy változást elérni. A csokinak sajnos mindig elcsábulok. Kenyér, tészta nem jelent gondolt, heti 1x eszem, nem kívánom, de a krumpli az sajnos megy. Köszönöm a választ!

25L 170 cm 85kg

2016. febr. 4. 07:03
1 2
 1/12 Szabi.L ***** válasza:
40%

Nemhogy ekkora a különbség, hanem konkrétan diéta nélkül lehetetlen fogyni. Ha egész nap csokit eszel meg pizzát, akkor mozoghatsz egész nap, akkor sem fogsz fogyni.

Így kellene kinéznie az étrendnek: [link]

Persze egyénenként eltérhet.

De ha minden nap csokit eszel, akkor ne számíts túl nagy változásra. 20kg az kb 4 hónap.(heti 1 kilo)

2016. febr. 4. 09:26
 2/12 anonim ***** válasza:
Az elégetett és bevitt kalóriák számítanak, a sportnál is (nincsenek erre százalékok) és a táplálkozásnál is. Nem kell semmilyen ételt se kerülni, ha aznap már ettél elegendő fehérjét és belefér a kaloriakeretedbe egy csoki, akkor nyugodtan meg lehet enni.
2016. febr. 4. 09:28
 3/12 anonim ***** válasza:
Előző, én rohadt sokat edzek, és amikor le szoktam adni a télen felszedett néhány kilót (mert ilyenkor kevesebbet lehet edzeni) szoktam pizza-t, csokit, fagyit, mindent enni, napi kb 3500 kaloriat. Es heti 1 kg siman lemegy. Szoval tenyleg csak a bevitt es elegetett kaloriakon mulik. Neg persze a makrokon is.
2016. febr. 4. 09:30
 4/12 Szabi.L ***** válasza:

Szerintem fogyás alatt az emberek azt értik, hogy el szeretnék tüntetni a felületes zsírt, picit esztétikusabb külsőt szeretnének és egészségesebben akarnak élni.

Persze ha ne mez a cél, hanem "csak" sima fogyás, teáht a súlyunk csökkentése, akkor azt 100 féle képpen el lehet érni. Nem eszel semmit, csak csokit eszel és betartod a kalória kereted, csak pizzát eszel alória keret betartásával, stb... Ennek az lesz az eredménye, hogy a szervezetünk lebontja a izmainak, össze esik a testünk. Mellé társulni fog magas koleszterinszint, magas vérnyomás stb. Ha egész nap csak csokiból viszi be a kalóriát, akkor még egy jó kis diabetes is előfordulhat.

Ezt azért nem árt átgondolni. De persze akik ilyen csokidiétás meg hasonló tanácsokat adnak, ők biztos tisztában vannak ezekkel, de azért mégis ezt ajánlják másoknak. Elég érdekes...

2016. febr. 4. 10:23
 5/12 anonim ***** válasza:

Aki minden evésével visz be 3500 kcalt, annak szerintem nincs izombontási gondja, mert ennyi ételben csak összeszed elég fehérjét és sokféle tápanyagot. Nyilván nem CSAK csokit eszik. A pizzában már egész sok fehérje is lehet, s nyilván eszik mást is. Ezt nem tudhatjuk, de nem hiszem, hogy alacsony fehérjebevitele lenne. Az inkább az 1000 kcal alatti salátás-joghurtos-cukros fogyózókra jellemző, a sokat evőkre nehezen.

A fogyás kalóriadeficit kérdése. Az izom megtartásához pedig elegendő fehérje, nem túl nagy kalóriadeficit s több-kevesebb edzés kell (akin minimális az izom, annak nem annyira fontos a mozgás, aki kigyúrt, annak feltétlenül kell nagy terhelés).

A krumplifogyasztásnak ehhez nincs sok köze. Ahogy pl. a zsírfogyasztásnak sem.

2016. febr. 4. 14:07
 6/12 anonim ***** válasza:
Nálam a mozgás számított 70-80%-ot.:D Ez teljesen egyénfüggő. Amióta napi szinten tornázom és erősítek, nemcsak vékonyabb és feszesebb lettem; hanem még az étvágyam is megnőtt, most már jóval gyakrabban eszem sütit és csokit.
2016. febr. 4. 14:08
 7/12 Szabi.L ***** válasza:
26%

Persze én is ismerek olyan embert, aki reggelire pogácsát eszik utána még egy csokit is elnassol és mégis kockás hasa van. De ez nem azt jelenti, hogy egészséges.

A táplálkozáson múlik minden, és ez nem egyénfüggő, hanem tény. Az, hogy valaki el kezdett sportolni és megindult a fogyása, az nem azt jelenti, hogy ő a sportolástól fogyott, hanem azt, hogy nem vitt be annyi kalóriát, amennyire a szervezetének szüksége van. Ez csak puszta véletlen, hogy pont azt a kalóriaküszöböt lépte át a mozgással, ahol pont elkezdett fogyni.

Lehet hogy én vagyok a hülye, de most komolyan arról beszélünk, hogy együnk csokit,pizzát, sütit, édességeket diétában és úgy is fogyni fogunk? Szerintem így nem lehet hozzá állni a célhoz. Nem vagyok álszent, én is szoktam ilyesmiket enni, de nem minden nap/héten és mértékkel.

2016. febr. 4. 14:20
 8/12 anonim ***** válasza:

Pontosan, a kalóriadeficit miatt fogy, én is ezt mondom.

Én nem mondom, hogy egyen csokit és pizzát, csak azt, ami tény, hogy csoki, pizza és minden mellett még nem sorvad el az izma. Ha elég fehérjét visz be etc., akkor nem.

Kérdező, százalékozni nem lehet. Én gyakorlatilag mozgás nélkül (mert azért néha sétáltam) fogytam 20 kilót, akkor nekem 100% étrend? :D Amúgy ja, ha kalóriadeficites étrend van, akkor lefogy az ember, akár mozog, akár nem, kénytelen. Az izomvesztés változó, nálam nem igazán volt (meg nem mondom, de nem látszik), ahhoz nincs elég izmom és jó étrendem volt.

S aki mozog egy csomót, de nincs kalóriadeficitben, az nem fogy le. Úgyhogy az étrend a döntő, de természetesen adott esetben szükség lehet a mozgásra. Pl. én már nem fogyok mozgás nélkül, egyszerűen az túl kis kalóriakeretet jelent, amit nem tudok tartani. Már a 2000 kcal is kihívás néha. S persze a mozgás elválaszthatja az önsanyargató fogyást az élvezetes, könnyű fogyástól, ami mellett edzőként akár kicsit izmosodhat is az ember. S azért nagy feleslegnél óhatatlanul akadnak plusz izmok, amik mozgás nélküli fogyáskor lecsökkennek. Ezért is szándékozom mozogni évek óta (de inkább az egészségem miatt. rengeteget ülünk, KELL a mozgás. ha sosem használjuk az izmainkat rendesen, hogy akarunk menni még idősebb korunkban is, aktívabb dolgokról nem is beszélve? s persze ott van az esztétika is, az izmok szépek :)), de csak most kezd összejönni. Meg a fogyásom előtt is mindig volt legalább gyaloglás, sokat túráztam s gyalog jártam munkába (a végén 3 órát naponta, szintkülönbséggel). Azért ez kevés, most már teljes testes edzést nyomok :) Csak az aerobot kéne felhozni, mert ez nem sok kalóriaégetés, max. az anyagcserémnek s az izmaimnak tesz jót, plusz a közérzetemnek, energiaszintemnek... Hasznos és jóleső. Miért nem csináltam eddig? Rejtély.

A csoki iránti elkötelezettséget én is ismerem :) Írok 1-2 dolgot, hátha valamelyik bejön. Sokfélék vagyunk, nem csalhatatlanok.

1. ne legyen otthon csoki.

(Ez nálam kezdettől fogva, 4 éve igaz, de semmit nem ér.)

2. jóféle, nem túl cukros, nagyobb kakaótartalmú étcsokit egyél, ha már csokizol. legtöbbünknek kevesebb is elég belőle

3. egyél mást, lakj jól, nálam különösen alkalmasak a szénhidrátszegény, zsíros ételek, utána csokivágy legyen a talpán, ami megmarad.

4. igenis kell némi önfegyelem. én se szeretem, én is igyekszem elkerülni, hogy fegyelmezzem magam, de valami halvány próbálkozás azért legyen, a kontrolltalan csokizabálás, valljuk be, már lelkileg is beteg dolog. (engem az étrendem legalább ettől a presztízsveszteségtől megkímélt :)) legyen legalább pár szabályunk és tiszteljük már őket... teljesen elvadulva, első gondolatra csokira ráesve nem fog menni.

A krumpli jó cucc, én nem mondom, hogy ne edd. De ha akadályoz, akkor inkább csak néha egy keveset.

Én óriási krumplirajongó voltam, 4 éve kb. paleo (mert a zöldborsót nem adom :D jó cucc az is), majd ketogén... Nem is tartom egészségtelennek sem a krumplit, de nekem nem fér az étrendembe. Jól bírom, annyi étel van, amit ehetek :D Ne azt nézd, mit nem ehetsz, hanem hogy mit igen. S ha valami kell, s nem tartod kifejezetten károsnak, hát edd, csak ritkán és keveset.

(Én is eszem krumplit, akkor borul az étrend, na bumm, nekem megéri :D. De... Nem akkora poén, mint rég. S persze igen ritkán van ez és akkor sem egy tállal. Ja, és nem fogyok, de ez nálam normális, amióta nincs rengeteg feleslegem. Keveset enni nem az én műfajom, éhes maradok.)

2016. febr. 4. 14:44
 9/12 anonim ***** válasza:

Elgondolkodtam az étrenden, végülis most már úgy találom jónak a megfogalmazást, hogy akár fogyni akar az ember, akár nem, hasonlóan fontos a jó étrend. Szóval CSAK mert fogyni akarunk, nem kell máshogyan ennünk. Máskor is jól célszerű ennünk. Az szerencsés dolog, ha az ember fogyási célból életmódot vált s ugyanazzal az étrenddel tömegel és súlyt tart, max. itt-ott változtatva az arányokon. A test mindig megérdemli, hogy jól bánjunk vele. Viszont brutális lehet, ha egy élvezetes, "mindent evő" életstílusból fegyelmezett, ráadásul kalóriadeficites étrendre próbál váltani az ember. Van, akinek bejön, van, akinek nem. Mivel az egészség fontosabb, ilyenkor a jó étrendhez ragaszkodnék, a fogyás picit ráér, hacsak nem durván egészségtelen feleslegről van szó.

De elég fontos a jó étrend mibenlétének kitalálása az adott ember esetében. Nem mindenkinek ugyanaz a jó s nem is mindenki bír el akármekkkora szigort. Ha a krumpli jó normál étrendben, akkor fogyáskor se rossz, max. akadályoz, s vagy megoldható mennyiségcsökkentéssel, vagy nem.

Ja igen, erősen eltér az emberek véleménye arról, hogy mi az egészséges. Plusz már írtam, ez emberfüggő is. Van, aki csak sok szénhidráttal tud működni, van, aki csak kevéssel (pedig mindkettőnek hasonló emberi teste van, nulla élelmi szénhidrátigénnyel. de attól még, hogy valaki bír valamit, mert a teste anélkül is megkapja, ami kell neki, nem jelenti azt, hogy optimális neki úgy).

Nekem pl. a krumpli OK (csak minimalizálandó saját esetemben), a csoki OK, ha nem cukros (de megint csak kis mennyiségben), a rizs minimalizálandó (inkább a csoki, bár az egy édességrajongónak necces... más ember esetében viszont teljesen OK lehet nagy mennyiségben is), a glutén, normál cukor és szója nálam tiltott, sovány húst sem ennék (ha nem nagyüzemi, akkor jó ételnek tartom, csak nem szeretem)... Hüvelyeseket sem eszem (heti pár deka zöldborsót kivéve), de nekem jólesnének, még csak nem is nehezen emészthetők, több év kihagyás után sem. A tojás, a zsírok jelentős része és a zöldségek állnak a topon. De természetesen ezekre is van mennyiségi korlát.

Másoknak egészen másmilyen egészségfogalmuk van... Egy vegán egyszer idiótának tartott, mivel nem eszem gabonát, ami szerinte az élet alapja, ráadásul akkoriban még havonta ettem húst (a vegán szóhasználatával élve dögöt. persze, jó, hogy nem élőt, engem ilyenekkel nem igazán lehet kiakasztani)... Mélységesen rossz táplálkozásúnak tartott, de ez nem az én bajom.

Igazából ezt tömörebben akartam, na mindegy. A fő, hogy nem Egy Igaz Út létezik, az emberek különböznek, s nem is várható el mindenkitől az önmegtartóztatás azonos foka (főleg, ha nem is értik, minek kéne azt tenniük).

2016. febr. 4. 15:59
 10/12 anonim ***** válasza:
diétázni csak szakember segítségével, ha túl kövér vagy, a mozgás is, ha elkoptak az ízületeid, csak úgy ukmukkfukk ne, mert még narancsbőröd lesz és mutogathatod a szépségkirálynőknek, bizony
2016. febr. 4. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!