Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Mi az igazság a szénhidrátokka...

Mi az igazság a szénhidrátokkal kapcsolatban?

Figyelt kérdés

A kérdésem lehet, hogy kicsit provokatív. Kicsit talán annak is szánom, amellett, hogy tényleg érdekel a véleményetek minderről.

Szénhidrátok. Mennyit? Miből? Hogyan? Ha elkezdek utánaolvasni, hamar találkozok pár "elképzeléssel" Na de melyik az igaz?

- A testkontroll azt mondja, egyek nyugodtan szénhidrátot, de csak magában különválasztva a fehérjétől.

- A paleo azt mondja, csak bizonyos forrásból származó szénhidrátokat fogyasszak, mert azok jók, de a többi nem jó.

- A kalóriaszámítás azt mondja, egyek nyugodtan szénhidrátot, ha belefér a napi energiaszükségletembe, vagy több kalóriát használok fel mozgással, mint amennyit bevittem.

- A ketogén diéták azt mondják, ne egyek szénhidrátot, szinte egyáltalán.

- És bónuszként vannak, akik azt mondják, csak az ő általuk forgalmazott termékeket fogyasszam, mert az abban lévő szénhidrát a jó :)

Nos, akkor mit csináljon a szegény, egészségesen élni vágyó, ha már itt, az elején elakadt?

2013. máj. 20. 21:49
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:

Fordulj egy dietetikushoz és kérj személyre szabott tanácsot.

Ezzel az oldallal nem leszel előrébb,mert csak egymásnak fognak esni a különböző nézőpontok képviselői, mert mindenki csak a 'sajátját' ajánlja és fogadja el.

2013. máj. 20. 22:00
 2/29 anonim ***** válasza:
A legoptimálisabb az, ha ch-t csak zöldségből és néha gyümölcsből viszel be. Szerintem. Így még extrém estben sem érheted el a napi 100 g-nál több ch-t. Az igazság meg az, hogy ch nélkül lehet élni, de fehérje és zsír nélkül nem.
2013. máj. 20. 22:02
 3/29 anonim ***** válasza:
14%

"Mi az igazság a szénhidrátokkal kapcsolatban?"

[link]

A wikipédia tudja a gyors választ.

"- A testkontroll azt mondja, egyek nyugodtan szénhidrátot, de csak magában különválasztva a fehérjétől."

2 válasz. A) Tudsz enni szénhidrátot fehérje nélkül? Talán ha tiszta cukrot eszel.

B) a tiszta cukor jó kaja? Segíti a fogyást? Vagy az alacsony fehérjetartalmú ch források, mondjuk egy liszt. Az a tapasztalat, hogy jó fogyókúrás kaják?

"- A paleo azt mondja, csak bizonyos forrásból származó szénhidrátokat fogyasszak, mert azok jók, de a többi nem jó."

Ez elég sok tapasztalaton alapszik. A sok tapasztalat egy idő után már "tudomány" nevet kap. Igen, ez elég korrekt elképzelés a szénhidrátfogyasztásról.

"- A kalóriaszámítás azt mondja, egyek nyugodtan szénhidrátot, ha belefér a napi energiaszükségletembe, vagy több kalóriát használok fel mozgással, mint amennyit bevittem."

Csakhogy ezt rengeteg példa nem támasztja alá. Egyszerűsített modell az emberi test működésének megértéséhez. Elvileg csokitortával is lehet fogyni, gyakorlatilag meg kell nézni a formát amit ez az elv ad.

Kevésbé szélsőséges esetben pedig lehet optimalizálni.. tartom a kalóriakontrollt, játszom a makrotápanyag mennyiségekkel.. elvan a gyerek ha játszik :)

Sportolóknak jó szórakozás.

"- A ketogén diéták azt mondják, ne egyek szénhidrátot, szinte egyáltalán. "

És vajon ez butaság? Az embernek ennie kell. Menj ki terepre, és élj egy évig. Nézzük majd meg hogy mennyi szénhidrátot találsz egy erdőben :) Húsokat fogsz találni, télen szinte semmi növényt, nyáron kis gyümölcsöt.. meg rügyeket, hajtásokat, esetleg gyökereket.. bogyókat. A húst fogod választani, nem is véletlen hiszen nagyon úgy tűnik ehhez tudott alkalmazkodni a testünk. Mert enni kell, és a növények (ch bármilyen formában) korlátozott elérhetőségűek.

"És bónuszként vannak, akik azt mondják, csak az ő általuk forgalmazott termékeket fogyasszam, mert az abban lévő szénhidrát a jó :) "

Indokolják meg. Bele fog esni vagy a paleo kategóriába (lassú ch) vagy valami átverés.

Ha egészségesen akar élni az ember akkor olvasson. Ha tájékozódik valaki sorban: a dietetika hivatalos állításai felől, a paleo (nemhivatalos de racionális táplálkozástudomány) felől és kicsit a keleti (igen, sokszor rizs alapú) táp.tudomány eredményei felől, akkor rájön arra hogy nemigen kell erőltetni azokat a szénhidrátokat, legalábbis a zöldségeken kívül.

2013. máj. 20. 22:26
 4/29 anonim ***** válasza:
0%

Egyébként mindig jönnek kis részigazságok.

Fehérje/zsír nélkül nem lehet élni -> kivéve ha az ember vegán, és lényegében zöldséget-gyümölcsöt eszik. Mert akkor minimális fehérjén és zsíron él. És ahhoz képest nincsenek kimondottan sz.arul, idő után azért látszódik rajtuk a hiányos Véééérnek nevezett állapot.

Kérdezz meg dietetikust. Az a gond, hogy ők az egyik oldal, akik egymás torkának esnek más nézetek képviselőivel ezen az oldalon. Tehát direkt hozzájuk menni, ennyi erővel lehetne írni Szendi Gábornak is. Nyilván mást fog képviselni a paleós mint a dietetikus. A dietetikus semmivel sem hitelesebb csak azért, mert intézményesen tanult hülyeséget.

2013. máj. 20. 22:36
 5/29 anonim ***** válasza:

Tápi, a normál vegánok többsége tuti nem él minimális fehérje és zsírbevitellel, a nyersvegánoknak sem muszáj. A nyersvegánokat amúgy egyre kevésbé értem, hogy hogyan működnek. Na mindegy.

Kérdező, én utánaolvastam, gondolkodtam és "kísérletezem" a testemen, ami teljesen jól és hamar visszajelez. Ebben a kérdésben leginkább a paleósokkal vagyok, már azokkal, akik nem sok rosszat látnak a gyümölcsben :) Habár a gyümölcskísérleteim még nem kezdődtek meg, alapból pedig ritkán eszem sok gyümölcsöt.

S tudom, nem egyetlen igaz út létezik. Se a ketogén diétát, sem a főleg gyümölcsön élést nem tartom alapvetően rossznak, van rá példa, hogy teljesen jól lehet úgy is működni, persze garancia nincs rá. Én a kettő között vagyok és ez nekem jó. Nem vagyunk egyformák, hiába alapszik azonos elveken a testünk működése. Azt az étrendet és életritmust kell megtalálnunk, ami hozzánk passzol.

2013. máj. 20. 22:52
 6/29 anonim ***** válasza:

"A nyersvegánokat amúgy egyre kevésbé értem, hogy hogyan működnek."

Én már csak annyit mondok erre, hogy az emberi test csodákra képes.

Csak hosszú távon nem biztos hogy jót tesz ha így kihasználják a testüket.

2013. máj. 20. 23:01
 7/29 anonim ***** válasza:

"A legoptimálisabb az, ha ch-t csak zöldségből és néha gyümölcsből viszel be. Szerintem. Így még extrém estben sem érheted el a napi 100 g-nál több ch-t."

Ja, ha figyelmen kívül hagyjuk a krumplit, a főzelékféléket, a fügét, a szőlőt, a banánt, a gesztenyét, és még párat...

:D

2013. máj. 20. 23:13
 8/29 anonim ***** válasza:

Azért azt ne felejtsük el hozzátenni,hogy nem mindegy milyen életet él az ember, mennyire aktív!

Én még nem hallottam olyan keményebb fizikai munkát végző, vagy a sporttal komolyan foglalkozó emberről, aki vegan lenne... nyilván nem véletlenül!

A fehérje, a szénhidrát, a zsír, mind nagyon fontosak a szervezet megfelelő működésének a szempontjából, csak oda kell figyelni,hogy mit milyen mértékben fogyaszt az ember. De hát ez nem csak ezekkel van így, semmiből nem jó a mértéktelenség.

2013. máj. 20. 23:21
 9/29 anonim ***** válasza:

Krumpli: ez miért zöldség a fenébe is? Mindig úgy kell írni "zöldségek kivéve: krumpli, kukorica, bab..."

Vegán: én sem pártolom ezt a táplálkozásmódot.

2013. máj. 20. 23:33
 10/29 anonim ***** válasza:

Kettes vagyok. Én a saját tapasztalataimat írtam le. Lehet enni fügét, szőlőt, banánt, datolyát... De azért napi szinten nem kellene. És igen a zöldségeket krumpli, bab, kukorica nélkül értettem. A paleo étrend egy tök jó dolog, csak sajna sokan félreértelmezik, és divatból követik. Nagyobb változtatásokra nem hajlandóak, ezért sütögetik napi szinten a magkenyereiket, sütijeiket, eszik kétpofára az aszalt gyümölcsöket... Szerintem a ketogén felé húzó paleo lenne az ideális mindenki számára, de persze mindenki azt csinál, amit akar.

Kalóriaszámlálás. Én inkább eszem kipukkadások a húsokat és a zöldségeket, minthogy konyhamérlegen méricskéljek 20 g csokitortát azon az alapon, hogy belefér. Lehet vele fogyni, de egy életen át mégse számolgathatja az ember a kalóriákat. Életmódszinten jobbak asz olyan tanácsok, hogy pl ne egyek kenyeret, krumplit, rizst, joghurtot

2013. máj. 21. 06:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!